İran, İsrail'i savunma bakan yardımcısını kaçırmakla suçladı

İran yönetimi, 2006 yılında İstanbul'da ortadan kaybolan Savunma Bakanı eski yardımcısı Ali Reza Asgari'nin İsrail tarafından kaçırıldığını öne sürdü.

İran yönetimi, 2006 yılında İstanbul'da ortadan kaybolan Savunma Bakanı eski yardımcısı Ali Reza Asgari'nin İsrail tarafından kaçırıldığını öne sürdü. İran'ın Ortadoğu işlerinden sorumlu Dışişleri Bakanı Bakan Yardımcısı Muhammed Raouf Sheybani, Asgari'nin "Siyonist rejim tarafından zorla hapishaneye götürülmüş olmasından endişeli olduklarını" belirtti. Bakan Yardımcısı ayrıca uluslararası soruşturma çağrısı yaptı.

Raouf Sheybani'ye göre eski savunma bakanı yardımcısı Asgari, Amerika'ya yardım etmek için İsrail güçleri tarafından kaçırıldı. Sheybani, İsrail'in Haaretz gazetesinde yer alan açıklamasında Asgari'nin şu an nerede olduğunun belirlenmesi için de uluslararası kamuoyuna acil olarak harekete geçme çağrısı yaptı.

Devrim Muhafızları'nda El Kudüs Tugayı'nın komutanlığını yapan ve daha sonra Savunma Bakanı Yardımcılığı görevine getirilen Asgari, 9 Aralık 2006'da Türkiye'ye ziyareti sırasında kaybolmuştu. Suriye üzerinden İstanbul'a gelen Asgari, burada bir otele yerleşmiş ve ardında bir iz bırakmadan kaybolmuştu.

Kayboluşunun ardından nerede olabileceğine dair birçok spekülasyon ortaya atıldı. Bazıları oradan kaybolmasında ABD, İngiltere veya Almanya gibi Batı ülkelerinin parmağı olabileceğine dair iddialarda bulunurken, bazıları ise İsrail'i işaret etmişti.

Bazı teorilere göre Asgari, aralarında CIA, Mossad, MI-6 ve Alman istihbaratının bulunduğu bazı kurumlara bilgi vermeyi teklif etti.

Ancak Asgari'nin ailesi ve İran yönetimi, Asgari'nin kendi isteğiyle böyle bir karar almış olamayacağını belirtmiş ve kaçırılmış olma ihtimalinde ısrar etmişti. Ayrıca Türk otoritelerinden kaybolmasıyla ilgili soruşturma talebinde bulunulmuştu.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sheybani de Asgari'nin ortadan kaybolmasını, 1982 yılında Lübnan'da 4 İranlı diplomatın kaybolmasıyla ilişkilendirdi. İran, dört diplomatın kaybolmasından İsrail'i sorumlu tutmuş ve İran'ın yakaladığı Ron Arad isimli İsrailli hakkında yapılan görüşmelerde karşılığında bu dört diplomatla ilgili bilgi istemişti. İsrail ise dört diplomatın sorgulanmak üzere başka bir yere götürüldüklerini ve burada ya işkenceden ya da idam edilerek öldüklerini belirtmişlerdi.

Daha sonra dört diplomat Beyrut'ta bir yere gömülmüştü.