"Düşük maliyetli piliç eti, stratejik besin kaynağı olabilir"

İnsan sağlığı için yararlı olması kadar diğer protein kaynaklarına göre düşük maliyetli olan piliç etinin, şifa kaynağı olduğu belirtildi. Bedensel ve

İnsan sağlığı için yararlı olması kadar diğer protein kaynaklarına göre düşük maliyetli olan piliç etinin, şifa kaynağı olduğu belirtildi. Bedensel ve zihinsel gelişim, sağlıklı ve dengeli beslenme için tüketilmesi gereken hayvansal protein kaynaklarının en önemlilerinden biri olan tavuk eti, doğru beslenmede önemli ve stratejik bir besin kaynağı olarak görülüyor. Türkiye'nin genç nüfus yapısına sahip olduğu dikkate alındığında ise bu stratejik önem daha da değer kazanıyor.

İnsan beslenmesinde gerekli olan tüm aminoasitleri yeteri miktarda içeren tavuk eti proteinleri ile ilgili araştırma yapan Samsun Tarım İl Müdürlüğü Gıda Teknikeri Sevim Yılmaz, piliç etinin faydalarıyla ilgili çalışmalar yaptı. Araştırmasının sonuçlarını müdürlüğün çıkardığı 'Samtim' dergisinde yayımlayan Yılmaz, tavuk etinin kırmızı ete göre daha yararlı ve olduğunu belirtti.

Yılmaz, doymamış yağ asitleri oranı, kırmızı ete göre daha yüksek olan piliç etinin kolesterol seviyesinin tavuk etinden düşük olması sebebiyle damar sertliği riskinin az olduğunu söyledi.

Sodyum içeriğinin çok düşük olmasının piliç etini, uygun bir besin kaynağı durumuna getirdiğini ifade eden Sevim Yılmaz, "Tavuk eti, B2, B6, B12 gibi sinir sistemini besleyen ve destekleyen vitaminler yönünden de zengin bir besin kaynağı olarak biliniyor. Sindirimi kolay ve liflerinin kısa olması nedeniyle, sindirim sorunu olan kişilere tavsiye edilen bir protein kaynağıdır. Et yüksek düzeyde biyolojik değerlere sahip. Bu nedenle gastrit, ülser, spastik kolon, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununu aşmayı hedefleyenlerin diyetlerinde yer alıyor. Çocuk, yaşlı ve hasta tedavisinde, tavuk eti tüketilmesi, örneğin tavuk suyuna çorba verilmesi özellikle tavsiye ediliyor." açıklamasında bulundu.

Eti satın alırken, saklarken ve pişirirken dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Et, güvenilir ve sürekli alışveriş edilen satış noktalarından alınmalı, üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Eğer 'açık' alınıyorsa etin üzerinde herhangi bir leke ya da iz olmamalı, berelenmiş veya örselenmiş bir görüntü varsa, o et tüketilmemelidir. Et satın alındıktan hemen pişirilmeli veya buzdolabında korunmalıdır. Donmuş ürünler açıkta değil, buzdolabında çözdürülmeli, ürün çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır. Tavuk eti kesilecekse, ahşap et tahtası değil, mermer tezgâh ya da plastik türevlerinden yapılmış kesme blokları veya plakaları kullanmak doğru olmaktadır. Kırmızı ve beyaz etler için kesinlikle ayrı ayrı kesme blokları kullanılmalıdır." şeklinde konuştu.

Etin pişirilme esnasında uyulması gereken noktaların bulunduğuna da değinen Yılmaz, "Tezgâhınızı, et kestiğiniz bıçakları ve tahtaları, lavabonuzu, eti koyduğunuz diğer yerleri ve ellerinizi; yemek pişirmeye başlamadan önce sabunlu ve sıcak su ile yıkamaya özen gösteriniz. Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalar ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyarsanız, daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olur. Fırında tavuk kızartacağınız zaman, üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun. Et lezzet kazanacaktır. Tavuğunuzu kızartırken dereotu, maydanoz gibi taze otları derisinin altına yerleştirmeniz, bitkilerin yanmasını önler ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar." ifadelerini kullandı.