Bedensel Ve Zihinsel Engellilere Yanlış Hitap Onur Kırıyor

Bedensel ve zihinsel engellilere toplum içindeki hitabet şeklinin önemli olduğunu belirten uzmanlar, "Özürlülere karşı kullanılan hitap sözcükleri bile, onların dünyasında ne kadar büyük bir yere sahip olduğunu bilmeliyiz

Bedensel ve zihinsel engellilere toplum içindeki hitabet şeklinin önemli olduğunu belirten uzmanlar, "Özürlülere karşı kullanılan hitap sözcükleri bile, onların dünyasında ne kadar büyük bir yere sahip olduğunu bilmeliyiz. Ortopedik özürlüler için felçli, sakat, zihinsel özürlüler için deli, geri zekalı gibi hatalı, onur kırıcı hitaplardan kaçınılmalı" dedi.
Türkiye'de engelli olmanın çok zor olduğunu kaydeden uzmanlar, engelli vatandaşlar ile ailelerinin özellikle altyapı eksikliğinde şikayet ettiğini söyledi. Engellilerin hastanelerde sıkıntılarını dile getiremediklerini, uzman doktorların engellileri muayene etmek için özel eğitimden geçirilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, "İşitme engelliler hastanelerde işaret dili tercümanı olmadığından hastalıklarını anlatamadığı için gelişi güzel muayene edilebiliyor. Görme engelliler, eğitimsiz ve sertifikasız işçiler tarafından inşa edilen kaldırımlarda çeşitli kazalara maruz kalabiliyor. Engelli deyince aklımıza sadece tekerlekli sandalye kullanan ortopedik engelliler geliyor. Oysaki ortopedik engelliler kadar, işitme, görme ve zihinsel engeli olan vatandaş da mevcut. Yetkililerin, nüfusun yüzde 20'sini oluşturan engellilerin sorunlarıyla daha yakından ilgilenmesi gerekiyor" diye konuştular.