Antalya Bira Festivaline Yeşilay'dan Sert Tepki

Yeşilay, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Bira Festivalinde bedava bira dağıtılmasına şiddetle tepki gösterdi.

Yapılan organizasyonun, Anayasanın 58. maddesinde yer alan "Devlet gençleri içki düşkünlüğünden korumak için gerekli tedbirleri alır" ve Alkollü İçkilerin Satışına dair yönetmeliğin 19'uncu maddesine göre ise, "Ticari fuarlar, yiyecek içecek ihtisas fuarları dışında kalmak şartıyla halka açık alanlarda alkollü içki tattırılamaz veya bedava içki dağıtılamaz" maddelerine aykırı olduğu belirtildi.
Yeşilay Genel Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, yasalara ve yönetmeliğe aykırı bir uygulama yapıldı. Bu organizasyonun kamu kurumu marifetiyle yapıldığı belirtilen açıklamada, başkan Akaydın'ın "Seneye daha büyüğünü yapacağız" diye beyanat vermesi eleştirildi.
Yeşilay Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Arvas, Türkiye'de son zamanlarda garip olaylar yaşandığını belirterek şöyle konuştu: "Gençlerin alkole teşvik edilmesi ve böyle bir festival düzenlenmesi her bakımdan faciadır. Üstelik özür kabahatten daha büyük 'içmesini bilmiyorsa bizim suçumuz nedir' diye savunma yapılmış. Yeşilay olarak bu olayı şiddetle kınıyor, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı beyan ediyoruz. Biz burada alkolün zararlarını yeniden anlatmaya kalkacak değiliz, Rusya dahil batı
ülkeleri konuyla ilgili tedbirler alırken, kendi gençliğini fert ve toplumun hayat kalitesini düşüren, sağlık düşmanı içeceklerden korumak için uğraşırken, bizim festival yaparak teşvik etmemiz, hele hele bunu kamu kurumu olarak yapmamız bir skandaldır."
Batı deyince, aklımıza bilim teknoloji, yüksek hayat standardı, demokratikleşme, özgürlükler, insan hakları, hür düşünce gelmesi lazımken, en kötü yönleri neyse ülkemizde onun uygulanmak istendiğini anlatan Arvas, şunları söyledi: "Bir kamu görevlisi özel hayatında içki kullanabilir, ancak elinde bira kadehiyle objektiflere poz veremez, teşvik edemez. Başkan Akaydın'ı bu skandaldan sonra istifaya davet ediyoruz."
UZMANLAR NE DİYOR
Prof. Dr. Sefa Saygılı, alkollü içkilerin bilimsel olarak yakın bir tarihte "uyuşturucu" sınıfında değerlendirileceğini belirterek şunları söyledi: "Toplumdaki suç oranlarını artıran en önemli etkenlerdendir. Dünyada 74 milyon civarında alkol bağımlısı bulunmakta ve bunların tedavileri de hayat boyu sürmektedir. Böyleyken, ülkemizde bira festivali yapılması, gençlere bedava bira dağıtılması bağımlılığa giden yolun birinci adımıdır. Göz göre göre faciaya davetiyedir. Şiddetle kınıyorum. Yetkilileri
sorumlu olmaya davet ediyorum."
İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vehbi Altunçul da, olayı medyadan takip ettiğini ve çok üzüldüğünü belirterek "Biz insanlar sağlıklı olsun diye uğraşırken, zararlı alışkanlıklara teşvik edilmeleri büyük bir sorumsuzluk örneğidir" dedi.
Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cahit Babuna da, alkolün zararları ile ilgili birçok kitap yazdığını belirterek şöyle konuştu: "Konuyla ilgili yüzlerce araştırma yaptım. Bu konuda her türlü yasal tedbirin alınması gerektiğini düşünüyorum. 4207 sayılı sigara yasasına benzer bir uygulama acilen yapılmalı, çocuklar ve gençler korunmalıdır. Antalya'daki festivalin çok yanlış ve biraz da kasıtlı olduğunu düşünüyorum."
Psikiyatrist Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu da gençlerin daha çok spor, sanat ve kültürel etkinliklere yönlendirilmelerini tavsiye ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak bu tür çalışmaların yetersiz olduğu görülüyor. Bu festivalin belediye eliyle yapılması çok yanlış olmuştur. Yasalara da aykırıdır."
Kardiyolog Dr. Levent Saraç da, "Öncelikle bize başvuran hastalara 'alkol ve sigara kullanıyor musunuz?' diye soruyoruz. Eğer bu ikisinden biri varsa, zaten hasta kendi eliyle kendi vücuduna en büyük zararı vermiş oluyor. İnsan sağlığına zarar veren maddelerin kullanımını teşvik etmek, hele festival yapmak aklı başında yöneticilerin yapacağı iş değildir" diye konuştu.