Nevşehir'de Pekmez Yapım Sezonu Renkli Başladı

Türkiye'nin en kaliteli üzümlerinin yetiştirildiği bölgelerin başında gelen Nevşehir'de ,vatandaşlar geleneksel yöntemleri kullanarak üzüm pekmezi üretimine renkli görüntülerle başladılar.

Nevşehir'de Pekmez Yapım Sezonu Renkli Başladı
Nevşehir il genelinde yaklaşık 14 bine yakın çiftçi ailesinin 24 bin hektarlık bir alanda gerçekleştirdiği üzüm sofralık ve şaraplık olarak tüketiliyor.Bölgedeki 8 özel şarap fabrikası tarafından değişik türlü kırmızı ve beyaz şarap üretimi yapılırken, üretilen üzümlerin de büyük bir bölümü sofralık olarak değerlendiriliyor.
Üreticiler tarafından sofralık olarak değerlendirilen üzümlerin de yine önemli bir bölümü pekmez yapımı için kullanılıyor.
Özellikle köylük yerleşim alanlarında dev kazanlarda pekmez kaynatılarak geleneksel yöntemlere dayalı olarak kaliteli ürün elde edilirken,kimi pekmezlerin de halen sokak aralarında yapıldığı gözleniyor.
Nevşehir'in Eskili Mahallesi'nde de bağından getirdiği üzümleri bir dizi işlemden geçirerek şıra haline getiren yaşlı bir çiftçi, yaktığı ateşin üzerine koyduğu kazanda pekmez elde etmeye çalışıyor.
Halen yaygın olan pekmez yapımı, geleneksel özellikleri ile de olsa tadı ve kullanım alanlarının yaygın oluşu ile Türkiye çapında Nevşehir pekmezi olarak isminden fazlasıyla söz ettirmeyi başarıyor.
Kapadokya bölgesinde yılda yaklaşık 170 bin ton dolayında üzüm üretiminin yapıldığı ve bunun da yaklaşık 5 bin tona yakın bölümünün pekmezin geleneksel yöntemlerle tüketiciye sunulduğu biliniyor.