Gül: Herkes İran konusunda Türkiye'nin gayretlerini destekliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'ın nükleer çalışması nedeniyle başta Amerika ve Batılı ülkeler ile ortaya çıkan sorununu Türkiye'nin diplomatik yolda

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'ın nükleer çalışması nedeniyle başta Amerika ve Batılı ülkeler ile ortaya çıkan sorununu Türkiye'nin diplomatik yoldan çözümüne yönelik gayretlerinin herkesin takdirini topladığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, 65. Dönem BM Genel Kurulu görüşmelerine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği New York'ta basın toplantısı düzenledi. Gül burada gazetecilerin sorularını yanıtlarken, P5'lerin toplantısında İran konusunun gündeme geleceği, ancak buradan Türkiye'nin sorunun çözümüne yönelik gayretlerinden dolayı bir eleştiri alacağını düşünmediğini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, "Herkes aslında Türkiye'nin yaptığını (İran konusunda) takdir ediyor. Kimi bunu açık şekilde dile getiriyor kimileri getirmiyor." dedi.

Programının yoğunluğu nedeniyle İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüşme imkanının olmadığını aktaran Gül, aynı şekilde ABD eski başkanlarından Bill Clinton'ın kurucusu olduğu Clinton Küresel Girişim Vakfı'nın davetine de katılamayacağını aktardı.

Bir gazetecinin "Size iki sorum olacak" sözleri üzerine Gül, "Siz buraya gelmeden önce Twitter'dan herkese mesaj göndermişsiniz. Cumhurbaşkanı ile görüşeceğim New York'ta sorularınız var ise bana gönderin diye. Sizin elinizde çok soru vardır." diye espri yaptı. Kendisinin zaman zaman Twitter okuduğunu belirten Gül, "Her zaman okur musunuz?" sorusuna ise, "O kadar nerede vaktim olsun. Bazen arkadaşlar bana söylüyorlar." şeklinde cevap verdi.

İsrail'in 31 Mayıs'ta kanlı baskın düzenlediği Mavi Marmara yardım gemisi olayını BM çatısı altında soruşturan panelde yer alan Kolombiya eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin Yahudi bir dernekten plaket almasının tarafsızlığını gölgeleyip gölgelemeyeceği sorusuna Gül, "Herkes herkese plaket veriyor. Buna bakarak bir yaklaşımda bulunmak doğru olmaz. Bizim beklentimiz panelin doğru çalışarak doğruyu ortaya çıkarmasıdır. Ayrıca bizim onaylamadığımız birçok insan da panele alınmamıştır." diye cevap verdi.