Fuar'a 'Yıldız' Yağdı

79

79. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen "10. Sinema Burada Festivali" İzmir Sanat'ta düzenlenen tören ile başladı. 1-5 Eylül tarihleri arasında sürecek olan ve bu yılki teması "korku filmleri" olarak belirlenen festival, sanat dünyasının ünlülerini de İzmir'de buluşturdu. Festivalin onur konukları Türk sinemasının unutulmaz jönü Ediz Hun ile güçlü kadın karakterleri oyuncusu Şerif Sezer, genç oyuncu konuklar ise Beren Saat, Demet Evgar ve Murat Yıldırım oldu.
Sinema Burada etkinliği kapsamında İzmirli hayranlarıyla buluşma fırsatı bulan ünlü sanatçılar Ediz Hun ve Şerif Sezer onur ödüllerini; Beren Saat, Demet Evgar ve Murat Yıldırım ise genç oyuncu ödüllerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun elinden aldılar. Ayrıca Aşk-ı Memnu dizisinin yönetmeni Hilal Saran ile yönetmen Tan Tolga Demirci'ye de başarılarından dolayı teşekkür plaketi verildi.
İZMİR'DEKİ KÜLTÜR-SANAT ALT YAPISI GÜÇLENİYOR
Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınmayı hedef olarak önlerine koyduklarını belirterek, çalışmalarını bu doğrultuda sürdürdüklerini ifade etti. Başkan Kocaoğlu; "Kente metro ne kadar lazım ise opera binası da o kadar lazım" diyerek kültür- sanata olan bakış açısını da ortaya koydu. Kentteki kültür-sanatın gelişmesi için önce bu alandaki alt yapının oluşması gerektiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, bu doğrultuda önemli projeler ürettiklerini ve üretmeye de devam edeceklerini sözlerine ekledi. Festival yürütücüsü Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Adanır ise yaptığı konuşmada festivalin önemine dikkat çekerek, fuarın ve festivalin temaları üzerine düşüncelerini aktardı. Adanır, "İzmir Büyükşehir Belediyesi yerli sinemaya simgesel de olsa böyle bir katkıda bulunarak, onu unutmadığını ve nitelikli üretim sürencini desteklemeyi sürdüreceğini bir kez daha gösterdi" şeklinde konuştu.
Ünlü sanatçı Ediz Hun, İzmir'in çok "müstesna" bir şehir olduğunu söyleyerek; "İstanbul kalabalık ve çok problemleri var. Ama burası çok güzel" diye konuştu. İzmir'e olan hayranlığını dile getiren Hun, sinemaya katkılarından dolayı Başkan Kocaoğlu'na teşekkür etti. Demet Evgar, sinemanın usta oyuncuları ile birlikte İzmir'de olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Beren Saat; "Böyle destekleri hissetmek gücümüzü artırıyor" dedi. Genç sanatçı Murat Yıldırım da İzmir'de olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, geçmiş yıllarda babasının omuzlarında gezdiği İzmir fuarı anılarını hatırladığını, fuarın aynı güzellikte olduğunu söyledi.
Ödül töreninin ardından "Drakula İstanbul"da filminin gösterimi yapıldı.
TEMA KORKU FİLMLERİ
Türkiye'nin ilk ve tematik sinema festivali olan " Sinema Burada"nın bu yılki teması "Korku Filmleri" olarak belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen ve 1-5 Eylül tarihleri arasında sürecek olan festival kapsamında; Dabbe, semum, Gomeda, Konak, Ses ve Araf filmleri gösterilecek. Ayrıca festival kapsamında 3 Eylül 2010 Cuma günü ünlü yönetmenlerin katılımıyla "Neden Korkuyoruz" konulu panel gerçekleştirilecek. Festival kapsamındaki filmler için davetiyeler ücretsiz olarak İzmir Sanat gişesinden temin edilebilecek.