Bursaspor, 15. Avrupa sınavında

Tarihinde üç kez Avrupa kupalarına katılan Bursaspor, 15. Avrupa sınavında ilk kez mücadele edeceği UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ünlü İspanyol takımı Valencia'yı konuk edecek.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, yeşil-beyazlı takım, kuruluşundan sadece 13 yıl sonra 1974-75 sezonunda Türkiye Kupası finalisti olarak Avrupa Kupa Galipleri Kupası'na katıldı. Çeyrek finalde dönemin en önemli takımlarından biri olan ve o yıl kupayı kazanacak Dinamo Kiev'e iki maçta da yenilerek elendi.

Bu maçların bir özelliği de Dundee United'ın kadrosunda, bu sezon Bursaspor'un karşılaşacağı İskoç takımı Glasgow Rangers'ın teknik direktörlüğünü yapan İngiliz Walter Smith'in yer almasıydı.

Bursaspor, 1986-87 sezonunda da bu kez kupa şampiyonu olarak Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda Türkiye'yi temsil etti. Şanssız bir kura çeken yeşil-beyazlı takım, ilk turda eşleştiği Ajax'a sahasında 2-0, deplasmanda da 5-0 yenilerek turnuvaya erken veda etti.

Kadrosunda Marco Van Basten, Frank Rijkaard, Danny Blind, Rob Witschge, Aron Winter gibi isimleri bulunduran Ajax, şampiyona sonunda kupayı müzesine götürdü.

Bursaspor 1994-95 sezonunda ligi 6. sırada bitirerek UEFA Intertoto Kupası'na katılma hakkı elde etti. Grup maçlarında fırtına gibi esen yeşil-beyazlı takım, son maçta evinde Almanya'nın Karlsruher SC takımını ağırladı. Normal süresi 2-2, uzatma devreleri sonucunda 3-3'lük skorla biten maç, penaltılara gitti. Penaltı atışları sonucu turu geçen taraf, Karslruher SC takımı oldu.

Bursaspor, bu tarihten sonra bu yıla kadar bir daha Avrupa kupası maçlarında mücadele etme hakkını elde edemedi.

Valencia maçıyla Avrupa kupalarında ilk kez bir İspanyol takımıyla karşılaşacak olan Bursaspor, Avrupa'da oynadığı 14 maçın 6'sını kazanırken, 4 de yenilgi aldı.

Bursaspor'un Avrupa kupalarında oynadığı maçlar ve sonuçları ise şöyle:

1974-75 sezonu
--------------
Bursaspor-Finn Harps.......: 4-2
Finn-Harps-Bursaspor.......: 0-0
Dundee United-Bursaspor....: 0-0
Bursaspor-Dundee United....: 1-0
Dinamo Kiev-Bursaspor......: 2-0
Bursaspor-Dinamo Kiev......: 0-1

1986-87 sezonu
--------------
Bursaspor-Ajax.............: 0-2
Ajax-Bursaspor.............: 5-0

1994-95 sezonu
--------------
Wimbledon-Bursaspor........: 0-4
Bursaspor-Beitar Jaruselam.: 2-0
Charleori-Bursaspor........: 0-2
Bursaspor-FC Kösice........: 1-1
Bursaspor-OFI Crete........: 2-1
Bursaspor-Karlsruher.......: 8-9 (Normal süre 3-3)

AA