Muğla'da 'Muğlalı' Tartışması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 24 Ağustos günü düzenlenen Van mitinginde 2004 yılında burada bir kışlaya adı verilen Mustafa Muğlalının adının bu kışladan kaldırılması yönündeki açıklamaları Muğla'da tartışmalara neden oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 24 Ağustos günü düzenlenen Van mitinginde 2004 yılında burada bir kışlaya adı verilen Mustafa Muğlalının adının bu kışladan kaldırılması yönündeki açıklamaları Muğla'da tartışmalara neden oldu.
CHP'li Muğla Belediyesi 34 yıl önce Muğla'nın en işlek yerine bir işhanı yaptırdı. İşhanına da Van'da 33 köylüyü kurşuna dizdirdiği iddia edilen eski 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın ismini verdi. 35 yılı aşkın süredir CHP'li belediye başkanları tarafından yönetilen Muğla'daki işhanına ortak olan belediyenin, binadaki 28 işyerinin önemli bir kısmını geçen yıllarda prim borcundan dolayı SGK'ya devredildi ancak belediyenin hâlâ beş dükkânı bulunuyor. CHP Merkez İlçe Başkanlığı da bu iş hanında faaliyetini sürdürüyor. AK Parti ve SP ile bazı vatandaşlar 'Muğlalı' isminin öncelikle işhanından da kaldırılması gerektiğini belirttiler.
Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası'nın isminin değiştirilmesi konusunda devletin gerekeni yapması gerektiği yönündeki sözlere tepki gösteren vatandaşlar, "Kılıçdaroğlu Van mitingindeki söylemlerinde samimiyse, 35 yılı aşkındır CHP'li belediye başkanları tarafından yönetilen Muğla'da, belediyenin ortağı olduğu işhanındaki, 33 köylüyü kurşuna dizdiren generalin isminin değiştirilmesini teklif etmesini bekliyoruz" dediler.
CHP ÇELİŞKİ İÇİNDE
AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, CHP'nin sadece Orgeneral Mustafa Muğlalı konusunda değil, birçok konuda çelişki yaşadığını söyledi.
"Mustafa Muğlalı kendi insanına zulmetmiş ve yargılanmış bir komutandır" diyen Hıdır, "İsminiz kaldırılması bence de uygundur. Ancak CHP'li yerel yönetimler Kılıçdaroğlu'nu dinlemez. Her konuda çelişki içinde olan CHP'de bu çelişki de sürer gider. Mesela CHP'li Marmaris Belediyesi ilçedeki Kenan Evren'in ismini taşıyan cadde ve parkların ismini değiştirdi. Aynı CHP'liler şimdi çıkıyorlar, adını sildikleri insanın yaptığı anayasanın değişmesine karşı çıkıyorlar: 12 Eylül ihtilalini yapanın adını tahammül edemiyorlar ama Anayasası'nın devamını istiyorlar. Dolayısıyla Mustafa Muğlalı konusunda da benzer çelişki içindeler" dedi.
AK Partili Marmaris Belediye Meclisi Üyesi Mustafa Karacan ise, ülkenin daha önemli sorunları olduğunu, bu tür konularla uğraşmanın ülkeye fayda getirmeyeceğini dile getirdi.
Karacan, "Her devrin şartları farklıdır. Olayları o zamanki şartlara göre değerlendirmek lazım. O şartlarda bazı şeyler olmuştur, yanlış da yapılmış olabilir. Tarihin sayfaları herkese açıktır. Dönüp dolaşıp bunları siyasi malzeme yapmak kimseye bir şey kazandırmaz" diye konuştu.
"ÖNCE MUĞLALI İŞHANININ İSMİ DEĞİŞSİN"
Saadet Partisi (SP) Muğla İl Başkanı Cebrail Tümenci ise Kılıçdaroğlu'nun Orgeneral Muğlalı'yla ilgili açıklamasını talihsiz bulduğunu söyledi.
İl Başkanı Tümenci, "Başta kendisiyle çelişiyor. CHP'li Muğla Belediyesi tarafından yaptırılan Orgeneral Mustafa Muğlalı İşhanı var. Önce bunun ismini değiştirsinler. Türk halkı olarak bazı zafiyetlerimiz var. Aydın ve Muğla'da zeybek oynanıyor. Zeybek efeleri zamanında evleri basmış, vatandaşları alıkoymuş. Kılıçdaroğlu'nun, buraya geldiğinde belediye başkanına sorması gerekiyordu. Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin her yerinde tabanı olmayan sorularla siyasetini AK Parti ve Tayyip üzerinden yapmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.
GEREKEN YAPILMALI
Ak Partili Muğla Belediye Meclis üyesi Hamza Arkercan, Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini belirterek, "Gerçeklerin ortaya çıkmasından çekinilmemeli. Tabular yıkılmalı. Sayın Kılıçdaroğlu'nun Van mitinginde yapmış olduğu bu açıklama gerçekten çok önemli. Bilindiği gibi Muğla'da da 'Mustafa Muğlalı' ismini taşıyan yerler var. Bu konu Muğla Belediye Meclisinde gündeme gelecek ve tartışılacaktır. Gereği mutlaka yapılır" dedi. Ak parti Muğla İl Başkanı Gültekin Akça da, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarıyla ilgili takdiri kamuoyuna bıraktığını söyledi.
BELEDİYE KARAR VERİR
CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, isim koyma ve kaldırma yetkisinin belediyeye ait olduğunu söyledi. Milletvekili Arslan, "Bu görüş bölgeden bölgeye değişir. 'Mustafa Muğlalı' ismi Van'da farklı anlam taşır, Muğla'da farklı anlam. İsim koyma ve kaldırma yetkisi belediye meclisine aittir. Mustafa Muğlalı İşhanının isminin değiştirilmesi yada aynı kalması konusunda kararı Muğla Belediye Meclisi verecektir" dedi.
"İSİM DEĞİŞİKLİĞİNE TARAFTAR DEĞİLİZ"
Muğla Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, herkesin görüşüne saygılı olduklarını belirterek, "İsim değişikliğine çok da taraftar değiliz. Mustafa Muğlalı ismi Van'da ayrı, Muğla'da ayrı anlam taşır. Kendisi Muğla7nın yetiştirdiği ve ülkeye hizmetleri olmuş komutandır. Muğla Belediyesi yıllar önce adını bir esere vererek yaşatmayı uygun görmüş. Örneğin; Zihni Derin de Muğla'nın yetiştirdiği bir tarihi kişiliktir ve adı bir eserde yaşamaktadır. Kentlerin yetiştirdiği değerlerin isimleri bası eserlerde yaşar. Zamanında böyle düşünülmüş ve karar verilmiş. Bu karara saygılıyız. İsim değişikliğine de çok taraftar değiliz. Herkesin görüşüne saygı duyuyoruz" diye konuştu.