Kanamayı durduran ilaca Kazak ilgilisi

Kanamaları çok kısa sürede durdurması sebebiyle büyük bir buluş olarak adlandırılan Ankaferd Blood Stopper isimli ilaç ilk kez Kazakistan'da tanıtıl

Kanamaları çok kısa sürede durdurması sebebiyle büyük bir buluş olarak adlandırılan Ankaferd Blood Stopper isimli ilaç ilk kez Kazakistan'da tanıtıldı. Çiçek aşısından sonra Türk uzmanlarının en büyük buluşu olduğu iddia edilen ilaç, Kazakistan'da büyük ilgi görüyor. Alya Farma İlaç Sanayi ile ilk kez ülkeye getirilen ilacın tıpta kullanılmasına başlandı.

İlaç, Kazakistan'ın Almatı' kentindeki Cerrahi hastanesinde Kazak doktorlara tanıtıldı. İlacın etkisini bizzat test eden Kazak cerrahlar ilacın dünya sağlık sektörüne büyük katkı sağlayacağını belirttiler. Alya Farma Genel Müdürü Murathan Şahin ve ürün koordinatörü Feyza Tamur yaptıkları açıklamalarda ilacın Kazak doktorlar tarafından ilgi ile karşılandığını belirttiler. Şahin, ilacın ilk Türk patentli bir ürün olduğunu ve bu ilacın bir Türk mucit tarafından bütün dünyaya pazarlandığını söyledi. İlaç, şiddetli kanamaları 2-3 dakikada durduruyor.

Hüseyin Cahit Fırat'ın mucidi olduğu kan durdurucu ilaç Ankaferd Blood Stopper'ın, dünya üzerinde 195 ülkede patent alan ilk Türk ürünü olduğunun altını çizen Şahin, dünya bilim camiasının ilacı ayakta alkışladığını kaydetti. Murathan Şahin, ilacın özellikle hastane enfeksiyonlarına karşı kullanılacağını ve hiçbir yan etkisinin olmadığını söyledi.

Ürün Koordinatörü Feyza Tamur, ise yaptığı açıklamada bu ilacın özellikle Kazakistan sağlık sektörüne büyük kolaylıklar sağlayacağını belirterek; kanamalı hastalarda doktorlara büyük kolaylıklar getireceğini belirtti.

Ameliyatlarda doktorlar tarafından ilacın bizzat kullanıldığını ifade eden Tamur, Kazakistan'da bu ilacın kanamalı hastalara büyük katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.

Pıhtılaşma sorunu olan hastalarda bile kanamalarını çok kısa sürede durduran Ankaferd Blood Stopper, tamamen bitkisel karışımlardan yapılıyor. Isırgan otu, asma yaprağı, havlıca, meyan kökü ve kekik bileşiminden hazırlanıyor. Uzmanlar, Hüseyin Cahit Fırat isimli mucidin, ailesinden kalma formüllerden yola çıkarak geliştirdiği ürünün, herhangi bir yan etkisinin bulunmadığını ifade ediyor.

Öte yandan Asya 2030 Medical Genel Müdürü Abdullah Uğurlu arasında karşılıklı atılan imzalar sonucu ilaç, önümüzdeki günlerde daha yaygın olarak Kazakistan'da da sağlık sektöründe kullanılacak.