Aşı yaptıranlar dikkat!

Kış aylarında bütün dünyayı kasıp kavuran domuz gribiyle ilgili yeni bir tartışma başladı

Avrupa ülkelerinde Pandemrix adlı domuz gribi aşısını yaptıranlar arasında narkolepsi (aşırı uyku eğilimi) görülmeye başladı. Şimdiye kadar beş ülkede 26 vaka tespit edildi. Türkiye de bu aşıdan 25 milyon doz satın almıştı

KIŞ aylarında bütün dünyayı kasıp kavuran domuz gribiyle ilgili yeni bir tartışma başladı. Hastalık geçen yıl ortaya çıktığında bütün dünyada büyük bir panik yaşanmış ve ülkeler yüzlerce milyon dolarlık aşı siparişi vermişti. Hastalığın yayıldığı ilk günlerde “milyonlarca kişinin salgından etkileneceği, her gün binlerce kişinin öleceğine” dair felaket senaryoları ortaya atılmıştı. Ancak zaman geçtikçe ölümler ve hastalıktan etkilenenler beklenin altında kalmış, domuz gribinin “ilaç şirketlerinin yarattığı sahte bir salgın olduğu” iddia edilmiş ve aşıların güvenilirliği sorgulanmaya başlamıştı.

Bu tartışmalar tam unutulmaya yüz tutmuştu ki Avrupa’da domuz gribi aşısının bir yan etkisinin görülmeye başlandığı öne sürüldü. İddiaya göre, GlaxoSmithKline şirketi tarafından üretilen ve Türkiye’de de kullanılan Pandemrix isimli aşıyı olanlarda narkolepsi (aşırı uyku eğilimi) rahatsızlığı ortaya çıkmaya başladı. Bu aşıyı olanlar arasında şimdiye kadar Finlandiya‘da 8, İsveç’te 10, Fransa’da 6 ve Almanya ile Norveç’te de birer narkolepsi vakası görüldü. Finlandiya ve İsveç’te bu aşıların kullanımı durdurulurken, Avrupa İlaç Ajansı soruşturma başlattı. Finlandiya Milli Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, aşı ve narkolepsi arasında bir ilişki olup olmadığının belirlenmesinin birkaç ayı bulacağı da belirtildi. Finlandiya Sağlık Bakanı Paulo Risikko da bu şüphenin mutlaka giderilmesi gerektiğini söyledi.İlaç firmaları ise aşının Avrupa’da 30 milyon kişi tarafından kullanıldığını ve doğrudan bağlantı kurmak için elde yeterli veri olmadığını savunuyor.

Koruyucu maddesi cıvaydı


PandemrIx’de ve Novartis’in ürettiği Focetria adlı aşıda etki artırıcı adjuvan adlı katkı maddesi ve koruyucu olarak da civa kullanılıyordu. Bu nedenle bu aşıların bağışıklık sistemini etkileyerek aşırı reaksiyonlara neden olabileceği belirtilmişti. Hatta Almanya’da halk için Pandemrix devlet yetkilileri içinse cıva içermeyen başka aşı sipariş edilmesi büyük tepki çekmişti. Türkiye de bu aşılardan 25 milyon sipariş vermiş, aşıların büyük kısmı elde kalmıştı.

vatan