Medvedev; Belarus, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyacağına söz verdi

Rusya ile Gürcistan arasında 8 Ağustos 2008'de gerçekleşen ve beş gün süren savaşın yıl dönümü yaklaşırken, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev öneml

Rusya ile Gürcistan arasında 8 Ağustos 2008'de gerçekleşen ve beş gün süren savaşın yıl dönümü yaklaşırken, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev önemli açıklamalarda bulundu. Gürcistan'ın sorunlu bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarının tanınması için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Medvedev, bunun ülkesinin çıkarına olduğunu söyledi.

Medvedev önemli bir iddiada da bulundu. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun bazı Bağımsız Devletler Topluluğu ülke liderlerinin de bulunduğu bir ortamda, iki bölgenin bağımsızlığını kısa sürede tanıyacaklarına dair söz verdiğini söyledi. Şimdiye kadar Rusya'nın dışında, Venezüela, Nikaragua ve küçük bir ada ülkesi olan Nauru söz konusu iki bölgenin bağımsızlıklarını tanıdı.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Moskova'nın iki bölgeyi tanınması konusunda baskı yaptığını iddia etmişti. Uzmanlar, Minsk'in Batı ile ilişkilerinin kopmasına neden olacağı gerekçesi ile bağımsızlıkları tanımaya yanaşmadığına dikkat çekiyor. Rusya ile birlik devleti olma yönünde çalışmalarını sürdüren Minsk'in tavrı Moskova ile iplerin kopmasına neden oluyor.

"MOSKOVA'NIN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKMEM"

Şubat 2011'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek aday olması beklenen Lukaşenko, geçen ay basına yaptığı açıklamada Moskova'yı kızdıracak cümleler kullanmıştı. Rusya'nın petrol ve doğalgaz sevkıyatını durdurması tehdidine asla boyun eğmeyeceklerini söyleyen Lukaşenko, "Bağımsız bir ülke olarak kalmak istiyorsak, başımızı eğmemeli ve dizlerimiz üzerine çökmemeliyiz. Bunu yaparsak, asla bir daha doğrulamayız." uyarısında bulunmuştu. "Ben onların önünde dizlerimin üzerine çökmeyeceğim ve başımı da Kremlin duvarlarına dayamayacağım" restini çeken Lukaşenko, bir çok konuda yaklaşımlarının Kremlin yönetimi ile farklılaştığına dikkat çekmişti.