Apollon Kazılarında Heyecenlandıran Bulgu

Didim'in dünyaca ünlü Apollon Tapınağı çevresinde kazı çalışmaları yapan Alman arkeoloji ekibi, Temmuz ayı sonunda başladığı sondaj çalışmaları sırasında büyük bir duvar yapısına ulaştı.

Apollon Kazılarında Heyecenlandıran Bulgu
Apollon Tapınağı çevresinde yapılan kaçak bir kazı sırasında elde edilen duvar kalıntısını takip eden Alman kazı ekibi, üç bölgede duvarın devamı için çalışma yürütüyor. Kapatılan tapınak çevresindeki yol üzerinde tapınağın girişinde "sunak" arama çalışması devam ederken, bulunan duvarın mitolojik zamanda Apollon'un ikizi olarak bilinen Artemis Tapınağı'nın duvarı olabileceği tahmin ediliyor.
Çalışmaları yakından takip eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Ferhan Büyükyörük, "Bölgede daha önce kaçak bir kazı yapılmış. Bu kazı sırasında bir duvar kalıntısına rastlanmış. Kazı ekibi bu yıl yapmış olduğu sondaj çalışmalarında bu duvarın devamını ve çevresinde bir yapının olup olmadığını araştırıyor. Duvarın büyüklüğü, dış yüzünün Apollon Tapınağı'na doğru bakması, duvarın güneyinde bir yapının olabileceğini düşündürüyor. 'Didyma' sözcüğü 'İkiz Kardeş' anlamına gelir. Tanrı Apollon, Tanrıça Artemis'in ikiz kardeşidir. Artemis Tapınağı'nın da Apollon'a yakın bir yerde olabileceği görüşü söz konusu. Bundan dolayı bu duvarın Artemis Tapınağı'na ait olabileceği şüphe ediliyor. Kesinlikle Artemis Tapınağı'na ait bir duvardır diyemiyoruz. Bunu söyleyebilmemiz için çalışmanın devamında ne çıkacağı çok önemli" dedi.
Didim turizmine büyük bir katkı sağlayan helenistik döneme ait Apollon Tapınağı'na ilave olarak bir Artemis Tapınağı'nın bulunabileceği söylentileri Didim'de heyecan uyandırırken; Temmuz ayı sonunda başlayan sondaj çalışmalarının Eylül ayına kadar devam edeceği bildirildi.