Bayındırlık Ve İskan Bakanı Demir Sinop'ta

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, "Bundan böyle kırsal alanda çarpık yapılaşma ortadan kalkacak. Artık öyle köylerde tuğlalı, yarısı örülmüş, yarısı örülmemiş evleri istemiyoruz" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, '22. Ayancık Kültür Keten ve Ahşap Festivali'ne katılmak üzere Sinop'un Ayancık ilçesine geldi. İlçe girişinde Ayancık Kaymakamı Gülihsan Yiğit ve Belediye Başkanı Ayhan Ergün ile kurum amirleri tarafından karşılanan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, daha sonra Apart Otel'de sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen istişare toplantısına katıldı.
Bakan Demir başlattıkları 'Kırsal Alanda Yöresel Mimari Özelliklerin Geliştirilmesi Projesi' ile Türkiye'de geleneksel mimariyi üzerinde taşıyan, babadan oğula, oğuldan toruna kalabilecek kaliteli bir kırsal yapılaşmaya gidileceğini söyledi. Bu projeyle çarpık yapılaşmanın da ortadan kalkacağını vurgulayan Bakan Mustafa Demir, "Özellikle kırsal alanlarımızdaki evlerimizle alakalı, yöresel mimari konusunda ve yine yöresel yapı malzemeleri ile ilgili üniversitelerle bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda bir
rehber kitap hazırlıyoruz. Bunun ilk çalışmasını Kayseri'de pilot olarak yaptık, şu anda Balıkesir'de devam ediyor. İnşallah ilk paketi de Sinop'a alacağız. Sinop bu konuda müthiş bir değer ve silüet kazanacak. Artık öyle köylerde tuğlalı, yarısı örülmüş, yarısı örülmemiş evleri istemiyoruz. Bizim geleneksel mimarimizi üzerinde taşıyan enfes bir, babadan oğula, oğuldan toruna kalacak kaliteli bir kırsal yapılaşmaya geçmemiz lazım. Bu zamana eriştik. Hiç bir babanın evi oğluna nasip olmadı neredeyse. Ama
artık böyle olmamalı. Bizim bu çalışmaları yaptıktan sonra ortaya çıkacak olan olan evlerimiz inşaallah gelecek kuşaklara taşınacak ve gelecek kuşaklar bizleri hayırla yad edecekler" dedi.
Konuşmasında 12 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek olan referanduma da değinen Bakan Demir, tüm kişi ve kurumların üzerine, bu süreçte Türkiye'nin geleceği için görevler düştüğünü söyledi. Bakan Demir, "12 Eylül'de bir halk oylaması var. Siyasi kimliği bir tarafa bırakalım. Çocuklarımız ve torunlarımız için, ülkemizin 12 Eylül'den sonra çok daha güzel ufuklara açılabilmesi için, her bir kardeşimizin ve tüm yetkililerimizin bu konuda katkı sağlamasını bekliyoruz. Çocuklarımız, yarın torunlarımız
çıkartılan yasal düzenlemenin anayasal hakkını sınırladığını tespit ettiğinde diren Anayasa Mahkemesi'ne müracaat edebilecek. Bunun uygulandığı bir Türkiye'yi bir tahayyül edelim. Benim arzumun dışında hiç kimse benim kişisel bilgilerimi kayıt altına alamayacak. Bu Anayasa teminatı altına alınıyor" diye konuştu.
Toplantıya Vali M. Hakan Güvençer, AK Parti Sinop Milletvekilleri Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı ve Kadir Tıngıroğlu, Ayancık Kaymakamı Gülihsan Yiğit, Belediye Başkanı Ayhan Ergün, Sinop eski Milletvekili Cahit Can, AK Parti Sinop İl Başkanı Cengiz Tokmak, il genel meclisi üyeleri ve STK temsilcileri katıldı.
STK temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantı ardından Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir 22. Ayancık Kültür Keten ve Ahşap Festivali etkinliklerine katıldı.