"Türkiye ekonomisi irtifa kazanan uçak gibi yükseliyor"

Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı, Türkiye ekonomisinin artık pistten havalandığını ve irtifa kazanan bir uçak gibi yükseldiğini s

Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı, Türkiye ekonomisinin artık pistten havalandığını ve irtifa kazanan bir uçak gibi yükseldiğini söyledi.

Moskova'da Türk iş adamları ile buluşma toplantısında Cihan'ın sorularını cevaplayan Karslı, krizin Türkiye'yi teğet geçtiğini vurgulayarak, ekonominin geleceğinden umutlu olduğunu kaydetti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) da kurucularından olan Muharrem Karslı'ya göre borsanın da önü açık ve 60 bin puanın üzerinde devam edecek.

Ankara'da hizmet veren eski devlet daireleri ile hava limanlarının yabancılar tarafından yapıldığına işaret eden Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı, "Türk müteahhitleri bunu şimdi tersine çevirdi. Bütün dünyada inşaatlar yapıyorlar. Onlara kahraman gözü ile bakıyoruz. Sanayicilerimiz, iş adamlarımız dünyaya açıldı. Yabancı bir ülkede inşaat yapmak, mal üretmek ve bunu satmak başlı başına bir kahramanlıktır." dedi.

Ekonomik krizi Türkiye'nin hazırlıklı olarak karşıladığını dile getiren Muharrem Karslı'ya göre, küreselleşen dünyada krizden hiç etkilenmediğimizi söylemek de doğru değil. Türkiye'nin 2001'de yaşadığı kriz nedeni ile bankacılık sektörünün yeniden organize edilerek sağlam bir yapıya kavuşturulduğunun altını çizen Karslı, "Krizden en az etkilenen ülkeler arasında olmamız da bunun çok büyük etkisi var. Entegre olmuş bir dünyada, sıfır kayıpla çıkmak mümkün değil. Ancak teğet geçtiği de doğrudur." ifadelerini kullandı.

"RUBLE VE TL İLE TİCARETE TALEP CANLANABİLİR"

Ziraat Bankası'nın son yedi yıldır en çok kar eden banka olma başarısını sürdürdüğünü belirten Genel Müdür Can Akın Çağlar da Türkiye'nin en büyük bankası olduklarını, ülkenin bölgesel güç olma ve dış dünyaya açılma stratejisini bankacılar ve iş adamları olarak desteklediklerini savundu. Suudi Arabistan'da açılacak yeni şube ile birlikte 18 ülkede faaliyet gösterdiklerini dile getiren Çağlar, "2015 büyüme stratejisi olarak bölgesel bir güç olmayı hedefliyoruz. Bunun için de Moskova önemli bir merkez. 1993'ten bu yana buradayız. Artık hızlı bir yükseliş fırsatı olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla Moskova'da Türk iş adamlarımızla bir araya geldik." dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Moskova ziyaretinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le birlikte belirledikleri 100 milyar dolarlık ticaret hacmini hatırlatan Çağlar, "Bu, şehirde faaliyet yürütmeyen diğer bankaların da yönünü Rusya'ya çevirmelerine zemin hazırladı." tespitinde bulundu. 'Türk iş adamlarının olduğu her yerde olmak ve ticaretten pay almak' düşüncesi ile hareket ettiklerine vurgu yapan Genel Müdür Çağlar, iki ülke arasında gelişen siyasi ilişkilerin ticarete olumlu yansımasından memnun olduklarını aktardı.

Geçen yıl Ruble ve Türk Lirası üzerinden ticaretin çok gündeme geldiğini anımsatan Çağlar, beklenen talebin oluşmadığına dikkat çekerek; "Biz şu anda ruble ile hesap açılabilir konuma geldik. Ancak, beklediğimiz ölçüde bu ürün talep görmüyor. Bunda ekonomik kriz sürecine denk gelmesi ve iki ülke ticaret hacminin daralmasının büyük etkisi var. Herkes kabuğuna çekildi. Vizelerin kaldırılması ve yeniden ekonomik canlanma ile birlikte konunun tekrar gündeme geleceğine inanıyorum." değerlendirmesini yaptı.

Ziraat Bankası Moskova Genel Müdürü Zafer Basri Yüksel de Türk iş adamlarına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını, yönetim kurulu ve genel müdürle iş adamlarını bir araya getirerek karşılıklı fikir alış verişine imkan sunduklarını anlattı. Sıkıntıların, taleplerin paylaşıldığını kaydeden Yüksel, benzer toplantıları daha sık yapmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.