Çeşme Marinası'na Kavuştu

IC İbrahim Çeçen Holding ve İngiliz Camper-Nicholsons Marinas International ortaklığında 13 milyon euro yatırımla kurulan Çeşme Marina Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle açıldı

IC İbrahim Çeçen Holding ve İngiliz Camper-Nicholsons Marinas International ortaklığında 13 milyon euro yatırımla kurulan Çeşme Marina Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle açıldı. 400 yat bağlama kapasitesine sahip marina, Doğu Akdeniz'in yıldızı olacak.
Açılış konuşmasını yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "İzmir denizciler şehridir. Çakabey'den Çeşme'ye İzmir denizciliği zaman zaman inişli çıkışlı dönemler son yıllarda ülke ve İzmir denizcilerden beklenen faydayı ve katma değeri alamamıştır. Yatırımlar yapılamamıştır. Uygulanan politikalar denizciliği geri getirmiştir. Göreve geldiğimizde Türk gemileri kara listedeydi. Yani 156 limanda çıkan gemilerimiz gittikleri ilk yabancı limanlarda tutuluyordu. 100 gemiden 26 gemimiz gittiği yerde tutulurdu.
Avrupa ortalaması 4 gemidir. İlk iş olarak ülkemizin bayrağını bu durumda çıkarmaktı. Ve denizcilik müsteşarlığımızı denizcilerle buluşturduk 3 yıllı program çerçevesinde beyaz listeye geldik. 5 gemiden bir tanesi tutuluyor buda dünya ortalamasının içerisinde kalan bir oran. Denizciliğimiz bayrak itibarını geri kazanmıştır. Bunu gerçekleştirmekte uluslar arası denizcilik örgütünde Türkiye oylarını arttırarak konsey üyesi oldu. Devrim niteliğinde yaptığımız en önemli çalışmalar denizdeki kullanılan
akaryakıttaki ÖTV'yi kaldırmak dedi.

"İZMİR LİMANI YAPILACAK"
Yıldırım,, "Limanı ikiye ayırıyoruz biri yolcu alanı diğeri yük limanı. Yolcu kısmını yük kısmından ayırıp 2 parmak iskele yapacağız. İzmir deniz turizmine hizmet verecek bir tesisi kısa surede yapıp hizmete sokacağız. Artan kurvaziyer trafiğini daha da geliştirecek ve liman polemiğini bitireceğiz. Limanın mevcut halinin gözden geçirilerek eksikliklerin giderilmesi. Viyadük girişlerini liman sahasına katacağız. İhtisaslaşmayı getirerek konteyner taşımacılığını geliştireceğiz.
Alsancak'tan Kordon boyu İnciraltı'na uzana 'Kazıklı Yol Projesi' vardı. Biz bu projeyi iptal etmiştik. O viyadüklü yolu güzelim Kordon'dan geçirmek İzmir'e yapılacak en büyük kötülüktü. Bu projeyi durdurduk. O viyadükleri İzmir limanına indiriyoruz. Limana giren araçlar tırlar şehir içine girmeden üst yoldan çevre yoluna girecek. Yapılıp da kirişleri atılamamış kolonları yıkacağız. 1-2 ay içinde bu yıkımları gerçekleştireceğiz" şeklinde devam etti.

"BALIKÇI BARINAKLARI YAPILACAK"
Çeşme'deki balıkçı barınaklarının yapılacağını dile getiren Bakan Yıldırım, "Balıkçı barınaklarını yapacağız. Balıkçılarımızı ortada bırakmayacağız. 2003'ten bu yana yarım bırakılmış 37 balıkçı barınağını yapıp balıkçılarımıza teslim ettik. 1 milyar Türk Lirası para harcadık. Sayın Başbakanımız denizcilerin derdinden anladığı için balıkçılarımızın bayram yapmasını sağladık. Marina işletmeciliği önem verilmeyen bir sektördü. Önümüzde bu bölgede Karaburun, Şifne, Yeni Foça hazırlıkları devam ediyor.
İzmir'deki yat bağlama kapasitesi 2 bin 600'e ulaşıyor. Böylece İzmir yat turizminin merkezi haline geliyor. İzmir'e 4 Milyar Türk Liralık yatırım yaptık. Bu rekor bir katılımdı.
Kemalpaşa-Torbalı çevre yolu yapacağız. Vatandaşlarımız İzmir'e uğramadan geçecekler. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, 'Çağdaş Uygarlık Seviyesine Ulaşmak'. Bu herkes için verilmiş bir hedeftir. Herkes üzerine düşen görevi yapıp, çağdaş uygarlık hedefleri üzerine çıkaracaktır. Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en hızlı büyüyen ilk 10 ülkesi olacaktır. Türkiye 2023'te bu hedefe ulaşması için 17 bin 500 kilometre olan yol miktarını 30 bine çıkarması gerekiyor. Ayrıca 60 milyon yolcu
kapasiteli 3 tane havalimanı olması gerekiyor. En önemlisi 70milyon insanımızın bilgisayar okur-yazarı olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"REFERANDUMDA 'EVET' "
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "2023 hedefinin yakalaması için yargı sisteminin sorunları çözülmeli tıkanan adalet yolları açılmalıdır. 1. Lig'de, Süper Lig 'de olması başka bahara kalıyor. Bu da vatandaşın elinde. Şimdi referandum var. Partilerimiz meydanda referandumu anlatıyor. Biz 'evet' diyenlerdeniz neden bu partiler arası seçim değil. Bu Türkiye'nin geleceğinin seçimi. Hukukun üstünlüğünün gösterilmesi. Yetim, dul, gazilerimizin, çocuklarımızın daha fazla hakka sahip olması. Vatandaşlarımızın kişisel
bilgilerini alınmaması herkesin her yerde hesap verebilir duruma gelmesi için 'evet' diyoruz. Çağdaş, Laik hukuk devleti olarak devam etmesi için, 27 Mayıs, 12 Eylül, 27 Nisan, 28 Şubatların bir daha olmaması için 'Evet' diyoruz. Önümüzdeki yıllarda seçimlerde gönlünde hangi aslan yatıyorsa onu tercih edecekler. Ama bu seçim Türkiye'nin geleceğidir" şeklinde konuştu.

"İZMİR DEVLEŞİYOR"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "İzmir iki önemli olayı birlikte yaşıyor. İzmir için güzel faydalı hizmetin ayak sesleri buraya gelmeden geliyor. Aliağa'dan menderese kadar uzanan 80 kilometrelik demiryolu hattı İzmir'i kuzeyden güneye günde 550 bin, yılda 200 milyon İzmirliye hizmet verecek İZBAN projesi gün sayıyor. Buraya gelmeden önce test çalışmalarını inceledik. Güney kısmı körfezle Menderes arasındaki kısım ağustos ayından itibaren yolcu taşıyacaktır. Hattın tam açılışını da 29 Ekim'de
gerçekleştireceğiz. Havalimanından Aliağa'ya kadar İzmir'in modern toplu raylı sistem ulaşım altyapısı da hizmete girecek. Bu proje geçmişte başlanmış devam ettirilememiş yarım kalan bir yatırımdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile birlikte yapması gereken projeydi. Devlet Demiryolları kendi yapması gereken yeri tamamlamış İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi payına düşeni yapmamıştır. İzmir için bu projeyi bırakamazdık.. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet
Demiryolları ortak bir şirket kurdu. İZBAN kuruldu. 2006'da proje tamamlanma aşamasına geldi" diye konuştu.
Tatil gözdesi Çeşme'nin marina açılışında konuşan Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, "Bakanımızı burada görmek bizi onurlandırdı. Sosyal ve ekonomik hayata etkisi olacak bir tesise açılış yapmanız bizi onurlandırdı. Fener Burnu'nda yapılması düşünülen balıkçı barınağının bir an evvel başlamasını bekliyoruz. Bu marinanın çok kısa sürede yapılmasını sağlayan herkese teşekkür ederim" değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Nükhet Hotar ise, "Çeşmelilerin bu yatırımı çok iyi değerlendirmesi fikrindeyim. Marinanın başladığında tereddüttü olanlar bittiğinde hayretle izlediyse, esnafta ticari anlamda kendilerine aksettiğini göreceklerdir. Türkiye'nin her yerine hizmet getirmek görevimizdir" dedi.
İzmir Valisi Cahit Kıraç ise, "Bu güzel marinayı hizmete sunmak için buradayız. Bu tesisin ülkeye kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. 3 tarafı denizlerle çevrili olan bir ülkede her alanda etkili olamıyorduk. Turizmden istifade edemiyorduk en önemli eksiklikte ulaşım ve tanıtım eksikliğiydi. Ulaştırma Bakanlığımız İzmir'in liman şehri olduğunu gördü. Özellikle Çandarlı limanı ve Alsancak limanımız bölgemize can verecektir" ifadelerini kullandı.

"ULUSLARARASI STANDARTLARDA TESİS"
Çeşme şehir merkezinde yer alan Çeşme Marina, uluslararası standartlarda hizmet verecek. Bünyesinde yat kulüp, spa, restoranlar, barlar, spor ve sağlık merkezi gibi birçok sosyal olanağın bulunduğu marina, Çeşme'de yeni bir çekim merkezi olacak. Marina'da ayrıca yat gereçleri satan mağazalar, çamaşırhane, duş ve tuvalet, süpermarket, özel park yerleri, kablosuz internet erişimi de yer alıyor.
Denizde 400, karada ise 100 tekne park kapasitesine sahip marina yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirildi. Marinanın tasarımını St. Tropez'deki dünyaca ünlü Port Grimaud'a imza atan Atelier Xavier Bohl ve Ayyapı Mimarlık yaparken 379 metre uzunluğunda 2.5 metre derinliğinde rıhtımın bulunduğu yat limanında 4 yat yanaşma iskelesi yer alıyor. Toplam 31 bin metrekare kara alanına sahip marina 12 ay boyunca açık olacak.

"AÇILIŞA KATILANLAR"
Marina açılışına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra Vali Cahit Kıraç, İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Ömür Kabak, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mehmet Tekelioğlu, İbrahim Hasgür, İsmail Katmerci, Tuğrul Yemişçi, İbrahim Çeçen Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Yönetim Kurulu üyeleri Fırat, Serhat, Salih Çeçen, Camper -Nicholsons Marinas International CEO'su Nick Marris ve Operasyon Müdürü James Beawer, Adalet eski Bakanı Hasan Denizkurdu, İTO Başkanı Ekrem
Demirtaş, DTO İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Çeşme Kaymakamı Cafer Sarılı ve çok sayıda davetli katıldı.