Kanserden Ölen Müsteşar İçin Dışişleri Bakanlığı'nda Tören

Dışişleri Bakanlığı'nda, 16 Temmuz'da kanserden hayatını kaybeden Kanberra Büyükelçiliği Müsteşarı Recep Peker için tören düzenlendi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Peker'in zor şartlarda Dışişleri Bakanlığı'na 31 yıl hizmet verdiğini belirterek, sadece Avustralya'da değil çevredeki ülkelerde de faaliyetler gösterdiğini söyledi. Davutoğlu, ailesine ve yakınlarına başsağlığı, Peker'e de Allah'tan rahmet diledi.
Büyükelçi Altay Cengizer ise, Peker'in çok zamansız bir kayıp olduğunu belirterek, "Hepimiz Recep Peker'in ani vefatıyla şok olduk. Ardından içimizi bir hüzün kapladı. Recep'in bıraktığı anılar hiçbirimizin gözleri önünden gitmedi. O uzak ülkeden gelene kadar ne kadar samimi, yeri doldurulamayacak bir dostu kaybetmenin verdiği hüzün daha da derinleşti. Recep, altın kalpli bir insandı. Ailesine önem vermiş, bu yolda hiçbir şey esirgememiştir" dedi.
Cengizer, "Eski İstanbul saraylarında ve evlerinde anlatılan bilmece, bildirmeceleri bilir, kolunuzdan tutup sizi de götürür, sizin de kokuyu hissetmenizi sağlardı. Görev yaptığı ülkelerde çok iyi görev yaptı. Kim bilir kaç İsveçli, Yunanlı, Yeni Zelandalı, Avustralyalı, kendisi ve ülkesi hakkında merak uyandırmış olmalıdır" diye konuştu.
Recep Peker'in 47 yıllık arkadaşı Merkez Bankası eski başkanlarından Süreyya Serdengeçti ise, hayatının en zor konuşması olduğunu söyleyerek, dostluklarının 47 yıl önceye gittiğini belirtti. Sergengeçti, Galatasaray Lisesi yetiştirici sınıfında birlikte okumaya başladıklarını anlatarak, "Recep ile iki yıl beraber oturduk. Sadece sıraları paylaşmadık. Zevkler, duygular, düşünceler, sorunlar, endişeler, müzikler, iki müzik meraklısı olarak yalnızlıkları da paylaşıyorduk. Recep onun için benim için çok
farklı biriydi. Aynı dili konuşurduk. Öyle bir dildi ki bu, yan yana otururduk, konuşmazdık. Konuşmazdık ama kendi evrenimizde gizli bir iletişim içinde olurduk" dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Peker'in cenazesini omuzlarına alarak bir süre cenazeyi taşıdı. Sidney Başkonsolosluğu'na atanan ancak görevine başlamadan vefat eden 3 çocuk babası Peker, yarın Eyüp Sultan Camii'nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Pierre Loti Mezarlığı'nda toprağa verilecek.