Tetiği kimin çektiği arapsaçına döndü

Sanıkların hepsi birbirini suçluyor

"Silahı ben değil öteki ateşledi, ben değil o öldürdü" diye aylardır birbirlerini suçlayan Hasan Heybetli, Onur Özbizerdik ve Bülent Zara'yı adli tıp raporu zora soktu. Rapora göre kamuoyunun "rezidans cinayeti" olarak bildiği, işadamı Fatih Edremit cinayetinde 22 kattaki davette hazır bulunan 3 şüphelinin elbiselerinde de barut izi var.

2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davanın tüm duruşmalarında Hasan Heybetli işadamını öldüren silahın patladığı sırada binanın asansöründe olduğunu, diğer şüpheliler ise silahı Heybetli'nin ateşlediğini iddia ediyordu.

Rezindans cinayeti davasında mahkemenin seyrini değiştirebilecek "adli tıp raporu" mahkemeye ulaştı.

Fulya'da işadamı Fatih Edremit'in bir rezidansın 22. katında öldürülmesi olayı ile ilgili olarak Hasan Heybetli, İsmail Onur Ozbizerdik ve Bülent Zara'nın yargılandığı mahkemeye, Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan rapor ulaştı. Raporda, sanıklar Onur Özbizerdik, Hasan Heybetli ve Bülent Zara'nın olay günü üzerlerinde bulunan kıyafetlerinin çeşitli yerlerinde barut artıkları saptandığı belirtildi.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya "kasten adam öldürmek" suçundan müebbet hapis cezası istenen tutuklu sanıklar Hasan Heybetli, İsmail Onur Özbizerdik ve tutuksuz sanık Bülent Zara katıldı. Duruşmada ayrıca Olay günü Hasan Heybetli ve Onur Özbizerdik'in bindiği taksinin şoförü Musa Çevik tanık olarak dinlendi.

Tanık Musa Çevik taksi durağı'nın Polat Rezidans'ın içinde olduğunu belirterek, "Olay günü İsmail Onur ya da Hasan Heybetli'den biri bana el kaldırdı. Sanık Hasan Heybetli benim yanımda oturdu. Onur Özbizerdik ise arka koltuğun sağ tarafına bindi. Hasan Heybetli Taksim'e gideceğiz diye söyledi. Trafik ışıklarına gelmeden sanıklardan Hasan Heybetli birşey unutuldu diye söyledi. Biraz ilerledikten sonra İsmail Onur müsait bir yerde inelim dedi. Ben de durdum. Her iki şahısta arabadan indi. Şahıslar araban indikten sonra hangi istikamete gittiklerini ben görmedim. Parayı veren Onur Özbizerdik'in o anda heyecanlı olduğunu hissettim" dedi.

Mahkeme heyeti, olay günü güvenlik kamera kayıtlarını bilirkişiler Radyo TV Foto Film Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları Mustafa Çamlıbel ve Yasin Alıcı'nın eşliğinde duruşmada izledi. Bilirkişiler Polat Rezidans'a giriş çıkış yapan kişilerin Onur Özbizerdik ve Hasan Heybetli olduğunu belirtti. İsmail Onur Özbizerdik'in avukatı Cengiz Kayıtmazer, olayla ilgili olarak güvenlik kamerası görüntülerini ABD'de uzmanlara incelettiğini, görüntülerin X ışınları ile incelenmesi sonucu Heybetli'nin belinde bir cisim görüldüğünün tespit edildiğini belirterek, duruşmada hazır bulunan Emniyet Müdürlüğü Radyo TV Foto film şube müdürlüğünde görevli polis memurları olan bilirkişiler Mustafa Çamlıbel ve Yasin Alıcı tarafından huzurda incelenmesini istedi. Mahkemenin kabul etmesi üzerine yaklaşık 2 dakika süren görüntüyü inceleyen Yasin Alıcı, "görüntüye X ışını verilmez. Ancak renk katlarıyla oynanabilir. Resimde siyahı beyaz beyazı da siyah olarak görebiliriz. Görüntüyü siyaha çevirdiğimizde şişkinlik oluşabilir. Beyaza çevirdiğimizde kaybolabilir veya daha fazla şişkinlik olabilir. Ama olmayan bir şeyin rengi değiştirilemez" dedi.

Hasan Heybetli, görütülerde belinde görülen cismin ne olduğunun sorulması üzerine "üzerimde telefon fihristi, 5 milyar lira kadar para ve ilaçlarım vardı" dedi. Hasan Heybetli'nin konuştuğu sırada, "Onur Özbizerdik'in para var mıydı sende? sözü üzerine tartışma çıktı. Onur Özbizerdik'e sinirlenen Hasan Heybetli "Ne diyon lan sen?" diye bağırdı. Duruşma salonunda seyirciler arasında oturan Hasan Heybetli'nin bir yakını Onur Özbizerdik'in üzerine yürüyerek, küfür etti. Tartışmanın büyümesi üzerine tutuklu sanıklar Onur Özbizerdik ve Hasan Heybetli duruşma salonundan dışarı çıkarıldı.

Öte yandan Adli Tıp Kurumu Balistik Şubesi'nden gelen rapor mahkemeye ulaştı. Mahkeme Başkanı Salih Öztürk mahkemeye ulaşan raporda, sanıklar Onur Özbizerdik, Hasan Heybetli ve Bülent Zara'nın olay günü üzerlerinde bulunan kıyafetlerinin çeşitli yerlerinde barut artıkları saptandığını belirtti.

Ölen işadamı Fatih Edremit'in eşi Lamia Edremit'in avukatı Gökçen Eraslan, "Adli Tıp Kurumu Balistik Şubesi'nden gelen rapora göre Bülent Zara'nın pantolonun arka sağ iç tarafında barut izi vardır. Bu sanığında tutuklanmasını talep ediyorum. Her üç sanık birlikte atılı suçu işlemiştir. Her 3 sanık üzeride de barut izi gelen rapora göre mevcutur " ifadelerini kullandı.

Sanık avukatları da Adli Tıp Kurumu Balist Şubesinden gelen rapora karşı savunmalarını hazırlamak için süre istedi.

Mahkeme, görüntü tutanakları ve CD görüntülerinin TÜBİTAK'a gönderilerek sanıklar İsmail Onur Özbizerdik ve Hasan Heybetli'nin otele girişlerinde üzerlerinde herhangi bir cisim olup olmadığının, cisim ve varsa bunun silah olup olmadığının tespitine karar verdi. Bülent Zara'nın tutuklanma talebini reddeden mahkeme, suç aleti tabanca ve mermiler üzerinde DNA incelemesine esas olabilecek veriler olup olmadığına dair Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istenmesine karar verdi. Duruşma ertelendi.

Milliyet