Ufuk Akkaya'dan sorulara "Gazetecilik gereği" cevabı

'AK Parti ve Gülen'i bitirme eylem planı' belgesiyle ilgili davanın tutuklu sanığı Ulusal Kanal İstihbarat Şefi Ufuk Akkaya, çapraz sorgusu sırasında

  ' AK Parti ve Gülen ' i bitirme eylem planı ' belgesiyle ilgili davanın tutuklu sanığı Ulusal Kanal İstihbarat Şefi Ufuk Akkaya , çapraz sorgusu sırasında kendisinde ele geçirildiği belirtilen evraklar ile ses kayıtları ve yaptığı görüşmelerin gazetecilik faaliyeti olduğunu belirterek suçlamaları reddetti .

İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde görülen ' AK Parti ve Gülen ' i bitirme eylem planı ' belgesiyle ilgili davanın öğleden sonraki bölümünde Ufuk Akkaya ' nın çapraz sorgusuna geçildi . Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel , Ulusal Kanal İstihbarat Şefi olduğunu belirtmesine rağmen Aydınlık Dergisi ile irtibatını sorması Akkaya tarafından eleştirildi . Akkaya , " Ben Aydınlık dergisinin çalışanı değilim . Ama her hafta telifle yazı yazarım . " dedi .

Avukat Mehmet Aytekin , savcının bu sorusuna tepki göstererek , " Müvekkil çok net anlattı . Burada Aydınlık dergisi iddia edilen terör örgütünün yayın organı değildir . Aydınlık dergisinin çalışma biçimi , yazdıkları burada konu olamaz . " dedi .

Savcı , Akkaya ' ya " Doğu Perinçek Aydınlık ' ta yazacaklarınıza müdahale eder mi? " şeklinde sorunca Akkaya , " Ben İşçi Partiliyim . Genel Başkan olarak Perinçek bana talimat verir . Ancak bir gazeteci olarak bu asla olmaz . Ayrıca Perinçek Türkiye ' nin en önemli gazetecilerinden biridir . Perinçek ' e gazeteciler zaman zaman danışır fikirlerini alır . Elbette ben de danışırım ama talimat almam . " dedi .

Savcı Akkaya ' ya , Tuncay Güney ile MSN ' de yaptığı tespit edilen görüşmeyi de sordu . Akkaya ise , " Mülakat yapmak suç değildir . " yanıtını verdi . Bu cevabın ardından Savcı Pekgüzel , Ergenekon ana davası avukatlarından Vural Ergül ' ün " Banu " adıyla Tuncay Güney ile MSN ' de yaptığı görüşmeyi neden kendisine verdiğini de sordu . Akkaya , " Yukarıdaki salonda davanın görüldüğü zamandı . Ergül , avukat ve gazeteci arkadaşımdır . Ben dahil pek çok kişiye bunu verdi . " dedi .

Akkaya ' nın avukatı Mehmet Cengiz söz alarak , " TRT saatlerce Tuncay Güney ile konuştu onların da örgütle irtibatını sorguladınız mı? " diye çıkışınca savcı " Evet incelendi . " cevabını verdi .

Ergenekon ana davasında tanıklık yaptığı hatırlatılan Mehmet Eymür ' ün ofisini gösterir krokinin Akkaya ' nın bilgisayarında çıktığını hatırlatan savcı , " Bu krokiyi nereden temin ettiniz? " diye sordu . Akkaya , " Eymür ' ün resmi internet sitesini takip ederim . Oradan aldım . " dedi .

Savcı Pekgüzel , Akkaya ' nın kullanmış olduğu bilgisayarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ' nda görevli subayların yakınlarına çürük raporu aldığına dair evrak çıktığı belirtilerek , " Bu evrakı nereden temin ettiniz? " diye sordu . Akkaya bu soruya da , " PKK ' nın internet sitesi var , Fıratnews . eu orada var . Ben de oradan temin ettim . " cevabını verdi .

Savcılık çapraz sorgusunun ardından tutuklu sanık Ufuk Akkaya ' nın hakimlik çapraz sorgusu yapıldı . Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu , sanık Akkaya ' ya mesleki geçmişini ve haber bölüm şefliği yani istihbarat servisi şefi olma sürecini sordu . 2001 yılında Ulusal Kanal İzmir bürosunda muhabir olarak göreve başladığını belirten Akkaya , " 2004 yılında Eskişehir bölge temsilcisi olduğunu , 2005 yılında Ulusal kanal İstanbul merkezi yurt haberlerinde kısa bir süre muhabir ve editör olarak çalıştıktan sonra istihbarat şefliğine getirildiğini söyledi .

Hakim Haşıloğlu , " Size getirilen Dursun Çiçek ile alakalı bir haber bilgisinin istihbaratçılar tarafından yönlendirme amacıyla gönderildiğini söylediniz . Hatta , " Bu bilgiyi Dursun Çiçek getirse haberini yapardım . " dediniz . Bilgiyi getiren kişi hakkında herhangi bir yasal işlem yaptınız mı? " diye sordu . Akkaya , " Bu bilgide hedefin İlker Başbuğ olduğu belliydi . Ben ciddiye almadım . Üstelik kanala yoğun bir istihbarat akışı vardır diye anlaşılmasın . Gelen istihbaratlar , bilgi notları , görevim nedeniyle bana gelirdi . Benim yerime başka birisi olsa ona gelirdi . O kişi de kendince ciddiye aldığı bilgileri , teyidini aldıktan sonra haber müdürüyle paylaşırdı . Ben de aynını yapardım . " diye konuştu . Akkaya , " Ayrıca böyle bilgi getiren kişiler hakkında işlem yaparsanız bir daha bilgi gelmez . " cevabını verdi . Akkaya , bu bilgiyi getiren kişinin daimi bir haber kaynağı olup olmadığı şeklindeki soruya da cevap vermedi .

Haşıloğlu , " Sizde ele geçirilen ' Muharip Jet Birlikleri ' başlıklı askeri bilgi notu var . Bunu nereden temin ettiniz? " diye sordu . Bilgiyi ' alo ihbar ' isimli internet sitesinde bulup , inceledikten sonra siteden aldığını belirten Akkaya , " Ülkemizin bazı jetlerinin pilotların içki içtikleri için düştüğü yazılıydı . Fotoğraflar da vardı . Bunlar , direk olarak Silahlı Kuvvetlere saldıran sitelerdi . " cevabını verdi .

" DANIŞTAY KONUSUYLA İLGİLİ BELKİ İŞİNİZE YARAR " SORUSU

Hakim Haşıloğlu ' nun , " Sayın Doğu Perinçek ' e diye başlayan bir not var . ' Yargıtay ' da irticacı muhittin adında bir yargıç var . Danıştay konusuyla ilgili olarak belki işinize yarar . ' deniliyor . Bu notu açıklar mısınız? " şeklindeki sorusuna Akkaya , " Arkadaşlardan bazı gazete küpürleri istedim . Bu küpürlerin arasında arşivden gelmiş bir nottur . Zaten bana ait olmadığı da yazılan kişi isminden bellidir . Bunla alakalı bir haber yapmadım . " şeklinde cevap verdi .

Sanık Ufuk Akkaya ' ya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mehmet Ali Talat ile yaptığı görüşme kayıtlarından bahseden elektronik ihbarı hatırlatan Başkan Hüsnü Çalmuk , " Mektupta ' ses kayıtlarının asıl kaynağı Deniz Yıldırım ve Ufuk Akkaya ' dır ' diyor . Polis gidiyor , buluyor . İhbarcı nasıl tutturmuş . Dışardan biri tutturamazdı , içerden biri olabilir mi? " diye sordu . " İçerden mi dışardan mı bilemem . Ancak Aydınlık dergisinde bu haber yapıldıktan sonra ihbar yapılmış . " diye cevap veren Akkaya " Aynı gün Milliyet Gazetesi muhabiri Tolga Şardan da ses kayıtlarının haberini yaptı . ' Polis mi servis etti ' diye düşündüm " dedi . Akkaya , bu ihbar mektubu ile ilgili olarak ihbarın yapıldığı yerin İstanbul Üniversitesi olduğunu tespit ettiklerini , isim vermek istemediğini , ismi kesinleştirdikten sonra açıklayabileceğini söyledi . Akkaya ' nın avukatı Mehmet Cengiz ise söz alarak " Gazete okuru , televizyon izleyicisi birini sokaktan çevirip sorsanız Akkaya ve Yıldırım ' ın ismini verir . " diye konuştu .

Akkaya ' nın çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından avukatlarının savunmasına geçildi . Avukat Mehmet Aytekin , " İhbar mailinin gelişinden 12 saat sonrasında yani gerekli incelemeler yapmadan savcı işlem başlatmıştır . İnceleme yapıp yapmadığını sorduğumuz da ise Savcı ' Biz bunları fazla kurcalamıyoruz ' dedi . Savcının tarzı bu . Savcılık makamının bir gününü alacak bir araştırmayla e-postanın ' ihbar malinin ' kaynağı tespit edilebilirdi . " dedi .

Aytekin ihbar mailinin kaynağını bulmak için araştırma başlattıklarını belirterek , " Kaynağı tespit ettik . E-mail ' in İstanbul Üniversitesinden atılmış . Bir öğretim üyesi , Bilgi iletişim dairesinden atılmış " iddiasında bulundu . Avukat Aytekin bu konunun İstanbul Üniversitesi ' nden araştırılmasını mahkemeden istedi .

Duruşma bir sonraki gün Deniz Yıldırım ' ın savunmasıyla son devam edecek .