Otomotivde hedef 2 milyon otomobil

Geçen yıl 870 bin adede kadar gerileyen otomotiv sektörünün toplam araç üretiminin bu yıl 900 bin ile 1 milyon adet aralığına yükselmesi bekleniyor.

Otomotivde hedef 2 milyon otomobil
  Otomotiv Sanayi Derneği ( OSD ) Genel Sekreteri Prof . Dr . Ercan Tezer , bir program iç ; in geldiği Bursa ' da AA muhabirine yaptığı aç ; ıklamada , yaşanan kü ; resel ekonomik krizin Tü ; rkiye ve birç ; ok ü ; lkede tü ; ketimi olumsuz etkilediğini sö ; yledi .

Bu noktada Tü ; rk otomotiv sektö ; rü ; nde ö ; nemli oranda daralma yaşandığını ifade eden Tezer , birç ; ok kişinin araç ; alımını erteleme yoluna gitmesi sonucunda satışların dü ; ştü ; ğü ; nü ; vurguladı .

Dü ; nya otomotiv sektö ; rü ; ndeki toplam ü ; retimin yü ; zde 13 oranında gerilediğine işaret eden Tezer , şö ; yle konuştu :

' ' Dü ; nya genelinde 2007 ' de 73 milyon adet olan ü ; retim 2008 ' de 70 milyon , 2009 ' da ise 61 milyon adede geriledi . Dü ; nyada geç ; en yıl yaşanan gerileme yü ; zde 13 ' u buldu .

Tü ; rkiye ' de ise 2002 ' den 2008 ' e kadar 3 , 3 kat artışla 1 milyon 100 bin adedin ü ; zerine ç ; ıkan ü ; retim , geç ; en yıl 870 bin adede dü ; ştü ; . Bunlara karşın Ç ; in , Hindistan ve İran ' da ö ; nemli ü ; retim artışları oldu . Ö ; zellikle Ç ; in , yü ; zde 48 artış ve 13 , 8 milyon adet ü ; retimle ilk sırayı aldı . ' '

Gelecekte ü ; retimin bü ; yü ; k oranda Asya ' ya kaymasının beklendiğini dile getiren Tezer , dü ; nya toplam araç ; ü ; retiminin bu yıl 62 , gelecek yıl 64 , 2012 ' de ise 67 milyon adete ulaşacağının ö ; ngö ; rü ; ldü ; ğü ; nü ; bildirdi .

SEKTÖ ; RÜ ; N HEDEFİ AB ' DE İLK 3 VE 50 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Tezer , toplam araç ; ü ; retimi ile iç ; ve dış pazarlarda ü ; retimde iyileşme beklediklerine değinerek , bu yıl Tü ; rkiye ' deki araç ; ü ; retiminin 900 bin ile 1 milyon adet aralığına yü ; kselmesinin beklendiğini sö ; yledi .

Sektö ; rü ; n vizyonunun daha fazla katma değer ü ; reterek AB iç ; indeki en rekabetç ; i ü ; retim ve gelişmiş Ar-Ge merkezi konumuna ulaşmak olduğunu belirten Tezer , Tü ; rkiye ' nin dü ; nyada toplam ü ; retimde ilk 10 , AB ' de ise ilk 3 ' e girmeyi hedeflediğini anlattı .

Ü ; lkenin ö ; nü ; ne koyduğu hedeflere ulaşmasının ç ; ok da zor olmadığını vurgulayan Tezer , ' ' Tü ; rkiye ' de en yü ; ksek kapasiteli 6 bü ; yü ; k firmanın 2009 ü ; retim kapasitesi 1 milyon 885 adettir .

Sektö ; r , gelecekte 2 milyon adet ü ; retim hedeflerken sahip olduğu potansiyele gü ; veniyor . Sadece ü ; retimde bü ; yü ; meyi değil 1 , 5 milyon adetlik ihracat yapmayı ve 50 milyar dolarlık gelir yakalamayı da hedefliyoruz . Bu hedefler iç ; inde 600 bin kişiye istihdam sağlamak da var ' ' diye konuştu .

AA