İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Etkinlikleri İstanbul

-İSTANBUL 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ ETKİNLİKLERİ İSTANBUL (A.A) - 09.06.2010 - TÜRK MUSİKİSİ VAKFININ 'İSTANBUL MİMARİSİNİN MÜZİĞİ' BAŞLIKLI PROJ-İ

 

-İSTANBUL 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ ETKİNLİKLERİ

İSTANBUL ( A . A ) - 09 . 06 . 2010 - Türk Musikisi Vakfının ' İstanbul Mimarisinin Müziği ' başlıklı projesinin beşinci adımında icra edilecek ' Avrupa Kültür Başkentlerinin Şarkıları ' konseri , 15 Haziranda Arkeoloji Müzesi ' nde gerçekleşecek .

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliğince desteklenen ve ücretsiz izlenebilecek konserde , dünyaca ünlü madrigal koro olan Amarcord Ensemble ve İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sahne alacak .

İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ' nun ' dünyada adına en çok şarkı bestelenen şehir ' olan İstanbul temalı eserlerini seslendireceği konserde , Amarcord Ensemble ise önceki yıllarda ' Avrupa Kültür Başkenti ' unvanını alan şehirlerin müziklerini yorumlayacak .

Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliğinin ' İstanbul dans ediyor ' sloganıyla yola çıkan projesi ' Dans Platform İstanbul ' kapsamında 4 yaş ve üstü çocuklara yönelik MADCAP isimli dans tiyatrosu , 11 ve 12 Haziranda Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi ' nde görülebilecek .

Tiyatroda üç dansçı oyundaki yerlerini elde etmek , hayal güçlerini paylaşmak ve dostluklarını doğrulamak üzere sahne alacak .

Müzik ve Opera Yönetmenliğinin Z Müzik Yapım ' ın yöneticilerinden Nilüfer Saltık ile birlikte hayata geçirdiği ' Eski İstanbul Sokak Eğlencesi Laterna ' , İstanbul ' un farklı semtlerinin cadde ve meydanlarında 100 yıldır kimselerin görmediği , hatırlamadığı müzik kutusu Laterna ' ya yeniden hayat verecek .

Laterna , eski İstanbul şarkılarından oluşan özel repertuvarı , müzisyenler , dansçılar , eski İstanbul ikramları ve hatıra fotoğraf çekimi ile Taksim Meydanı , Tünel , Galata-Kuledibi , Dolmabahçe Çay Bahçesi , Karaköy İskelesi , Ayasofya Müzesi önü , Haydarpaşa , Şaşkınbakkal ve Adalar ' da 10 ve 12 Haziranda 17 . 00 ile 20 . 00 saatleri arasında yerini alacak .

Müzik ve Opera Yönetmenliği etkinlikleri kapsamında şef Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası ' Schumann & Part ' e Saygı ' adlı konserle 11 Haziranda Aya İrini Müzesi ' nde sahnede olacak . Orkestra , konserde ünlü viyolonsel sanatçısı Antonio Meneses ' e eşlik edecek . Konserde , bu yıl 75 . yaşını kutlayan ünlü Eston besteci Arvo Part ' ın 4 . Senfonisi ' nin Türkiye prömiyeri de gerçekleştirilecek .

Müzik ve Opera Yönetmenliği ve Arp Sanatı Derneği iş birliği ile hayata geçirilen ' Arp İle Her Telden ' adlı müzik projesi kapsamında , 2010 yılı boyunca çeşitli dünya kültürlerinden arp çalgısının ustaları İstanbul ' da dinleyici ile buluşacak . Bu kapsamda arp sanatçısı Lavinia Meijer , 14 Haziranda Notre De Sion Fransız Lisesi ' nden konser verecek .

Geleneksel Sanatlar Yönetmenliğince desteklenen ve İstanbul ' da minyatür geleneğinin önemli bir parçasını oluşturan Cahide Keskiner Atölyesi tarafından hazırlanan ' İstanbul Minyatürleri ' sergisi , yarın Cemal Reşit Rey Sergi Salonu ' nda açılacak .

Sergi , gerek içeriği , gerekse kullandığı sanat formuyla İstanbul ' un kaybolmaya yüz tutmuş değerlerinin hatırlanmasına ve belgelenmesine aracılık ediyor .

Görsel Sanatlar Yönetmenliğinin , çağdaş sanatın İstanbul ' un farklı bölgelerine ulaştırılması amacıyla Ekim 2008 ' de başlattığı ' Taşınabilir Sanat ' projesinin bir diğer sergisi olan ' Amber Seçkisi ' , 16 Haziranda Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi ' nde açılacak .

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında yer alan kültürler arası sanat diyalogları , sanatın evrensel dil olması gerçeğinden hareketle farklı kültürleri bir araya getirerek kültürel diyalogları geliştirmeyi amaçlayan ' İstanbul ' un Avrupalı Kardeşleri-Kültürler arası Sanat Diyalogları ' projesi kapsamında Almanya , İtalya , İngiltere , Fransa , Hollanda , İspanya , Belçika , Ukrayna , Polonya , Bulgaristan , Venezuella , Yunanistan , Fas , Azerbaycan , İran ve Şili ' den sanatçıların katılımıyla 11 ve 20 Haziran tarihleri arasında plastik sanatlar sergileri , sahne ve gösteri sanatları etkinlikleri , konserler , workhoplar düzenlenecek . Taksim sokaklarında ücretsiz gerçekleşecek etkinliklere sadece ilçe halkı değil , bütün İstanbullular ' ın ve turistlerin katılımı sağlanacak .

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfınca düzenlenecek ' İstanbul Kadın - Kadın İstanbul/İstanbul ' un Yönetici Kadınları ' başlıklı toplantı , 12 Haziranda gerçekleştirilecek . Moderatörlüğünü avukat Selma Atabek ' in yapacağı toplantıda , Kagider Başkan Yardımcısı Ayla Sevand , Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof . Dr . Emel Kefeli , Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci , İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksek okulu Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç . Dr . Ülkü Baykal konuşacak .

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının desteklediği , Mevlana ' nın öğretilerini ve düşüncelerini tüm dünyaya yaymak amacıyla kurulan Uluslararası Mevlana Vakfının düzenlediği , Mevlevi kültürünün 3 ana unsuru olan edebiyat , müzik ve görselliği içeren ' Mevlevi Kültürünün Anlatımı ve Sema Töreni ' başlığı altında Uluslararası Mevlana Vakfı Sema Topluluğu Sema Ayin-i Şerifi , 13 Haziranda Yenikapı Mevlevihanesi ' nde yapılacak .

09 . 06 . 2010 09 : 58 : 14