Vali Karaloğlu'ndan, Çocuklara Temiz Çevre Tavsiyesi

Van Valisi Münir Karaloğlu, ''Çocuklarımızı çevre konusunda daha bilinçli yetiştirme mecburiyetindeyiz'' dedi.

Vali Karaloğlu'ndan, Çocuklara Temiz Çevre Tavsiyesi
  5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında , Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ' nce Türk Eczacılar Birliği İlköğretim Okulu ' nda bir tören düzenlendi . Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı ' nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Vali Münir Karaloğlu , hava , toprak ve suyun kirletilmeden gelecek nesillere devredilmesi gereken önemli birer emanet olduğunu belirterek , toprak , hava ve su kirlendiği takdirde tüm canlıların yaşama şansının kalmayacağını söyledi . İlköğretim çağından başlayarak , çocuklara mutlaka çevre bilincinin ve bu varlıkların korunmasının öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Karaloğlu , kirlenmiş bir toprağın kendisini yenilemesi , suyun arıtılması ve havanın temizlenmesi için yüz binlerce yıla ihtiyacı olduğunu ifade etti . Karaloğlu , dikkatlerin çevre sorunlarına çekilmesi ve çevre sorunlarının yeniden konuşulması bakımından 5 Haziran ' ın önemli bir gün olduğunu bildirerek , ' ' Bu kapsamda Van ' da çeşitli etkinlikler yapılıyor . Çocuklarımızda çevre bilincinin geliştirilmesi noktasında çalışmalar var . Çocuklarımızı çevre konusunda daha bilinçli yetiştirme mecburiyetindeyiz ' ' dedi .
' ' Van En Çevreci Okulunu Seçiyor ' ' adı altında hazırlanan yarışmada , okulların yeşil ve temiz bir görünüme kavuşmasını arzu ettiklerini anlatan Karaloğlu , şunları kaydetti , ' ' Okullarımızın sınıfları tertemiz , duvarları çiçek gibi olsun arzu ediyoruz . Bu konuda yapmış olduğumuz yarışmada birinciliği şu anda bulunduğumuz okulumuz aldı . Ben kendilerini tebrik ediyorum . Bakın burası pırıl pırıl , yemyeşil bir saha . Burada oynayan çocuklar daha dinç ve daha sakin olur . Çiçeğe bakan , çiçeği gören çocuklar zaten çiçek gibidir . Ama daha sakin olurlar . Onun için mutlaka okullarımızın çevre açısından da kalitelerini artırmak durumundayız ' ' şeklinde konuştu .
Karaloğlu , kirletmemenin esas alınması gerektiğini ve kirlendikten sonra temizlemenin zor olabileceğini dile getirerek , konuşmasını şöyle sürdürdü ;
' ' Bu nedenle toplumumuzu çevre temizliği noktasında bilinçlendirmemiz lazım . Buraya gelirken cadde ve sokaklardan geçtik . Caddelerin , sokakların etrafı çöp yığını haline dönüşmüş . Herkes elindeki maddenin ambalajını sokağa atarsa bir müddet sonra sokaklarımız da caddelerimiz de kullanılamaz hale gelir . Onun için topyekun toplumu eğitme mecburiyetindeyiz . Bu hepimizin ortak sorunudur . Herkes evinin önünü temizlerse sokakta kirli nokta kalmaz . Onun için ben Van halkından da artık bu turizm kenti olan şehrimize çevre temizliği noktasında daha hassas davranmalarını istiyorum . Herkes elindeki çöpünü , elindeki izmaritini sokağa atarken bir kez daha düşünmeli ' '
Karaloğlu , yarışma sonucunda en çevreci okul seçilen kurumların idarecilerini ve öğrencilerini kutladığını vurgulayarak , tüm okulların aynı temizlik ve kaliteye ulaşması için çaba göstereceklerini sözlerine ekledi .
Vali Karaloğlu yaptığı konuşmanın ardında ' En Çevreci Okul ' yarışmasında birinci olan Türk Eczacılar Birliği İlköğretim Okulu Müdürü Cuma Beyde ' ye 5 bin TL ' lik hediye çeki ve altın hediye etti . Karaloğlu , yarışmada dereceye giren Lütfi Binnaz Saçlı ve Salih Yıldız İlköğretim Okulu idarecilerine de ödüllerini verdi . Karaloğlu , Yardımcısı Halil Berk , İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır ' la birlikte ' En Çevreci Okul ' seçilen Türk Eczacılar Birliği İlköğretim Okulu bahçesini ve bazı sınıfları gezdi . Okul Müdürü Cuma Beyde ve ekibini kutlayan Karaloğlu , öğrencilerin yıl içinde atık malzemelerden yaptığı sergiyi de gezdikten sonra törenden ayrıldı .