Maliye Bakanı Şimşek: İsrail olayının ekonomiye olumsuz etkisi olmaz, olsa dahi bu önemli değil

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İsrail' in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırması ve sonrasında gelişen olayların Türk ekonomisine olumsuz etkisinin

  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırması ve sonrasında gelişen olayların Türk ekonomisine olumsuz etkisinin olacağı yönündeki eleştirileri değerlendirdi . Hollanda ' da düzenlenen bir panele katılan Şimşek , " Olumsuz etkisi olsa bile önemli değildir . " dedi .

Türkiye ' nin onurlu duruşuyla tüm dünyada saygınlık kazandığına değinen Bakan Şimşek , bunu kabullenmeyenlerin olaylara İsrail gözlüğüyle ve ideolojik bakanlar olduğunu söyledi . Zerre kadar insanlık ve onur ve vicdanı olanların zaten bu konuda Türkiye ' ye hak verip desteklediklerini anımsatan Maliye Bakanı , " Ekonomik maliyeti olsa dahi Türkiye bu maliyete katlanabilir . Katlanır da , ben olacağına hiç inanmıyorum . Türkiye ' nin bu örnek tutumuyla çok takdir kazandığını , küresel ve bölgesel anlamda ekonomik ve siyasi aktör olarak rolünü yerine getirdiğine inanıyorum . " şeklinde konuştu .

Hollanda Genç İşadamları Federasyonu ( HOGİAF ) ile PriceWaterhouseCoopers ( PWC ) danışmanlık şirketinin davetlisi olarak Hollanda ' ya gelen Bakan Şimşek , başkent Amsterdam ' da düzenlenen " Türk ekonomisi ve Türkiye ' de yatırım olanakları " başlıklı panele katıldı . Bakan Şimşek ' in yanı sıra Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan , Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu ( TUSKON ) Başkanı Rızanur Meral , PWC Türkiye Başkanı Adnan Nas ' ın da katıldığı paneli çok sayıda Hollandalı ve Türk işadamı takip etti .

Panelde Türkiye ' nin gerçekleştirdiği reformlar ve ekonomisinde yaşanan canlanmadan bahseden Şimşek , Türkiye ' nin inanılmaz imkanlar sunan ve performansı oldukça yüksek bir ülke olduğunu söyledi . Avrupa Birliği ( AB ) yolunda atılan adımların ülkemizi bölgesinin yıldızı haline getirdiğini belirten Maliye Bakanı , şunları söyledi : " Bu reformları AB istediği için değil insanımızın daha demokratik ve refah seviyesi yüksek bir ülkede yaşaması için yapıyoruz . Tabii ki vatandaşlarımız daha iyi hak ve özgürlükleri ve gelişmiş demokrasiyi bütün gelişmiş ülkelerdekiler gibi hak ediyor . Temel hak ve özgürlük alanlarını genişletmek , demokrasinin daha da gelişmesini sağlamak ve bunu yaparken AB ' ye girmek için yapmıyoruz tam aksine vatandaşlarımız hak ettiği için yapıyoruz . Vatandaşımız en iyisine layıktır . "

" Türkiye ' nin Avrupa ' ya ne kadar ihtiyacı varsa Avrupa ' nın da en az o kadar Türkiye ' ye ihtiyacı var . " diyen Şimşek , " Türkiye evini düzene koymaya devam eder , reformları şu anda bizim yaptığımız gibi yapmayı sürdürürse , ki biz bu konuda kararlıyız , Avrupa gelir zaten bizi davet eder . Bu konuda benim inancım tamdır . Bugün Avrupalılar belli bir perspektifle olaylara bakıyorlar . " dedi .

Avrupalıların miyopik , kısa vadeli ve siyasi bir perspektifle olaylara baktığını ileri süren Bakan Şimşek , oysa olaylara daha stratejik bir bakış açısıyla bakılması gerektiği üzerinde durdu . Bu çerçevede bakıldığında Türkiye ' nin değeri ve büyüklüğünün daha iyi anlaşılacağını belirten Şimşek , " Böyle bakanlar zaten Türkiye ' nin büyüklüğünü ve gelişmişliğini görüyorlar . Ümit ederiz ki bu çalışmalarımız sonunda Türkiye ' ye daha çok yatırımcı gelir , Türkiye daha çok iş aş üretir ve böylece işsizlik sorunu bir nebze olsun aşmış oluruz . " değerlendirmesinde bulundu .

Türkiye ' nin gerçekleştirdiği reformların Avrupalı iş çevrelerince yakından takip edildiğini ve bu çevrelerin gerçekleşen reformların bilincinde olduğunu da belirten Maliye Bakanı , bu çerçevede Belçika ' da yaşadığı bir anısını anlattı : " Avrupa Politika Merkezi ' nde bir programa katıldım . Merkezin başkanı aynen şunu söyledi : ' İleridr muhtrmelen benim çocuğun Türkiye ' de işçi olarak çalışacaktır . ' Bu örnek tek başına yetmiyor mu? Aslında herkes herşeyin farkında . Siyasi , popülist ve kısa vadeli olaylara yaklaşmayanlar Türkiye ' nin ortaya koyduğu performansı ve geleceğe ilişkin potansiyelini çok iyi biliyorlar . Türkiye ' ye bu perspektifle bakanlar yatırım yapıyorlar . Bu konuda çok rahatım . "

Bu uğurda ülke ülke dolaşıp Türkiye ' nin sunduğu fırsatları anlatmakla meşgul olduklarını da kaydeden Şimşek , böylece daha çok yatırım çekemeye çalıştıklarını anlattı .

Panelde birer konuşma yapan Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan ise Hollanda ' da yaşayan Türklerin iki ülke ilişkilerinde önemli rol oynadığına değin . Doğan , Hollanda ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin iyi bir seyir izlediğini de aktardı . TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Türkiye ' nin Ortadoğu ve Afrika ülkeleriyle gerçekleştirdiği açılımların ülkemizi önemli bir güç haline getirdiğini söyledi . Meral , bu konuda TUSKON olarak işadamlarına her zaman yardım etmeye hazır olduklarını mesajını da Verdi . PWC ' den Adnan Nas ise Türkiye ekonomisine dönük veriler konusunda bilgi verdi .