Kıbrıslı Türk turizmciler dertli: Rumlar 'Cyprus Airways'le uçun' diye bizimle alay ediyor

Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) içine düştüğü durum onlarca yıldır ambargolarla mücadele eden Türk turizmcileri de mağdur etti. Kuzey Kıbrıs Türk

  Kıbrıs Türk Hava Yolları ' nın ( KTHY ) içine düştüğü durum onlarca yıldır ambargolarla mücadele eden Türk turizmcileri de mağdur etti . Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ' nin ( KKTC ) milli havayolunun uçuşlara ara vermesi nedeniyle Rumlara rezil olduklarını ifade eden turizmciler , yabancı turistleri de Rum tarafındaki Larnaka havalimanına indirmek zorunda kaldıklarına dikkat çekiyor .

KKTC ' ye 37 yıldır turist getiren en eski tur operatörü TURSAN ' ın Genel Müdürü Ahmet Necati Özkan , Cihan ' a yaptığı açıklamada , KTHY ' nin yanlış idare edilmesinden dolayı borç batağına saplandığını iddia etti . Rum turizmcilerin , ' Bizim otuz beş senede yapamadığımızı siz bir ayda kendi kendinize yaptınız . ' dediğini aktaran Özkan , " Milli havayolumuz bir günde ortadan kalktı . Rumlar bizi alaya alıyor . " şeklinde konuştu .

KTHY ' nin özelleşmesinin ardından ülke turizminin sadece bu yıl değil önümüzdeki yıllarda da büyük zarara uğrayacağının altını çizen Özkan yaşanan asıl sorunun turizme siyasetin bulaşması olduğunu belirtti . Siyasilerin rant uğruna KTHY ' yi ehil olmayan kişilere teslim ettiğini ve bunu bütün iktidar partilerinin yaptığını belirten Özkan , " Turizm siyasetten arındırılmazsa KKTC turizmi ilerleyemez . " dedi .

" ON DÖRT MİLYON DOLARI BULAMAYAN HÜKÜMETE NASIL GÜVENEYİM! "

KTHY ' nin özelleşmesinden dolayı hükümete de ağır eleştirilerde bulunan Özkan , " On dört milyon dolar bulamayan hükümete ben nasıl güveneyim . Koskoca bir hükümetin bütçeden on dört milyon dolar bulamaması acı bir durum . Genç devletime acıyorum , ülkemin artık bayrağı artık başka ülkelerde dalgalanmayacak . " değerlendirmesinde bulundu .

1974 ' ten beri KKTC ' nin gözlemci olarak katıldığı Dünya Seyahat Acenteleri Birliği Federasyonu ' na ( UFTAA ) ' milli havayolumuz olmadığını nasıl izah edeceğiz ' serzenişinde bulunan Özkan , " Rumlar bizi alaya alarak ' ( Rum Havayolları ) Cyprus Airways ' la uçun ' diyor . " ifadelerini kullandı .

Kıbrıs Seyahat Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Özbek Dedekorkut da turizmde bu yıl atılım beklerlerken , KTHY ' nin uçuşlara ara vermesinin ardından tur operatörlerinin yeni seyahat anlaşmalarını iptal ettiği bilgisini verdi .

" ANLAŞMANIN İÇERİĞİ BELİRSİZ "

KTHY ' nin Atlasjet ' le anlaşma imzalaması Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer ' den de büyük tepki gördü . Soyer yapılan anlaşmanın tam içeriğinin açıklanmadığına dikkat çekerek hükümetin yerel seçimlerin yapıldığı Pazar günü Atlasjet ' le anlaşma yapmasına dikkat çekti . Yapılan anlaşmanın birçok soru işareti taşıdığını öne süren Soyer , " Yeni kurulan şirketin Mayıs 2011 ' den itibaren uçuşa başlanacağı söyleniyor , o tarihe kadar KTHY ' nin uçuş hakları ne olacak? " sorusunu yöneltti . KTHY ' nin birçok gayrimenkulü olduğuna da dikkat çeken Soyer , şirketin gayrimenkullerin ve şirketin borçlarının ne olacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadığını vurguladı .

KTHY ' de yaşanan sıkıntıların Kıbrıs Türk Halkı tarafından Türkiye hükümetine karşı bir duruşa da neden olduğunu belirten Soyer , " Siyasilerin yanlış icraatlarda bulunması Türkiye-Kuzey Kıbrıs ilişkilerini geriyor , siyasilerin sorumluluk alması lazım . Bütün kusurları Türkiye ' ye mal etmemek lazım . " ifadesini kullandı .

KTHY konusunda AK Parti hükümeti ile Kıbrıs Türk Halkı ' nın karşı karşıya getirilmek istendiğini iddia eden ismini vermek istemeyen bir KKTC milletvekili ise , " Amaçları KKTC halkı ile AKP hükümetini karşı karşıya getirmek . " ifadelerini kullandı . CHP ' nin meclise KTHY ile ilgili önerge verdiğini de hatırlatan milletvekili , bazı CHP ' li vekillerin buradaki sendikalarla irtibata geçip sendikaları protesto gösterileri yapmaları konusunda desteklediklerini iddia etti .