'Hava sahasını kapatmak talihsizlik' - DÜNYA

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Türkiye'nin hava sahasını İsrail'in askeri uçaklarına kapatmasını

 

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon , Türkiye ' nin hava sahasını İsrail ' in askeri uçaklarına kapatmasını ‘talihsizlik’ olarak nitelendirdi .

Ermenistanla ilişkilerin normalleşmesini öngören protokoller konusunda da topu Türkiye ' ye atan Gordon , " Türk tarafı protokoller konusunda ilerlemeye hazır olduğunda Ermenistan da bunu takip edecektir . " dedi .

Geçen hafta bizzat muhabirini çağırarak Amerikan haber ajansı AP ' ye verdiği demeçte " Türkiye Batı ' ya bağlı olduğunu göstermeli . " diyen ve Türkiye ' nin tepkisini çeken Gordon , düzenlediği basın toplantısına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu . Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ' ın 1-5 Temmuz tarihlerinde Ukrayna , Polonya , Ermenistan , Azerbaycan ve Gürcistan ' ı ziyaret edeceğini açıklayan Gordon , Ermenistan ' a yapılacak ziyaretin , Ermenistan ile Türkiye arasında başlayan ancak ilişkilerin normalleştirilmesine dair protokollerin onaylanması safhasında tıkanan sürecin konuşulması için iyi bir fırsat olduğunu belirtti . Amerika ' nın , Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine desteğinin devam ettiğini hatırlatan Gordon , Clinton ' ın Ermenistan ' a yapacağı ziyaret sırasında Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ile bu konuyu da görüşeceğini söyledi . Gordon , " ABD olarak protokollerin onaylanmasının ve iki ülke arasındaki sınırın açılmasının hem tarafların hem de tüm bölgenin iyiliğine olacağına inanıyoruz , Türk tarafı protokoller konusunda ilerlemeye hazır olduğunda Ermenistan da bunu takip edecektir . " dedi .

Gordon , Türkiye ' nin hava sahasını İsrail ' in askeri uçaklarına kapattığı iddialarına ilişkin bir soru üzerine ise iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyen adımların talihsizlik olduğunu söyledi . Ortadoğu ' da yıllardan beri süregelen en olumlu olayın Türkiye ile İsrail arasındaki yakın ilişkiler olduğunu , ancak Mavi Marmara gemisine yapılan saldırının ardından ikili ilişkilerde tansiyonun yükseldiğini belirten Gordon , " İki ülke arasında diplomatik , turistik ve ekonomik ilişkiler ile güvenliği geliştirmeyen adımlar talihsizdir . " diye konuştu .

Star Gazete