Şimşek: Kriz Öncesine Dönüyoruz Brüksel

-ŞİMŞEK: KRİZ ÖNCESİNE DÖNÜYORUZ BRÜKSEL (A.A) - 03.06.2010 - MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK, TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ İYİLEŞMENİN ÇOK HIZLI ŞEKİLDE DEVAM

 

-ŞİMŞEK : KRİZ ÖNCESİNE DÖNÜYORUZ

BRÜKSEL ( A . A ) - 03 . 06 . 2010 - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , Türkiye ekonomisindeki iyileşmenin çok hızlı şekilde devam ettiğini bildirdi ve " Ekonomide kriz öncesi duruma dönmek üzereyiz " dedi .

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi EPC ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu ( TUSKON ) tarafından düzenlenen " Küresel Kriz ve Türk Ekonomisi " konulu toplantıda konuşan Şimşek , bu yılın ilk çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasılada yaklaşık yüzde 12 büyüme beklediğini kaydetti .

OECD ' nin Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 6 , 3-6 , 4 arasında büyüyeceği öngörüsünde bulunduğunu , bu rakamın özel sektör tahminlerinde ise yüzde 4 , 5 ile yüzde 7 , 5 arasında değiştiğini kaydeden Şimşek , kendilerinin büyüme rakamına temkinli yaklaşarak bütçeye yüzde 3 , 5 ' lik büyüme hedefi koyduklarını anlattı .

Şimşek , gelişmelerin söz konusu oranın çok üzerinde bir büyümeye işaret ettiğini bildirdi .

" Biz şoklara karşı tecrübeliyiz " diyen Maliye Bakanı , Avrupa Birliği ' nin krizden çıkmak için 1 trilyon dolarlık paket açıkladığını hatırlatarak , sözlerini şöyle sürdürdü :

" Biz böyle birşey yapmadık ancak Türkiye krizi çok iyi yönetti . Bizim en büyük avantajımız yapısal reformlarla mali yapımızı güçlendirmemiz oldu . Biz geçmişte bankacılık sistemine çok sert kurallar koyduk . Eğer bir banka kötü yönetim nedeniyle batarsa o bankanın sahibi ve yakınlarını kayıplardan sorumlu hale getirdik . Bankacılara ciddi sorumluluklar yükledik . Dolayısıyla bankacılık sektörü çok büyük paralar kazanmak için riske girmek yerine sorumluluk içinde davrandılar . Biz 2001-2002 ' de böyle bir tecrübe yaşadık . 2009 yılında ise krize rağmen Türk bankaları çok ciddi karlar elde etti . "

Bakan Şimşek , " Türkiye ' nin eskiden parasal desteğe ihtiyaç duyduğunda hemen IMF ' ye gittiğini , ancak günümüzde kendi programını ortaya koyarak krizden kendi imkanlarıyla çıkabileceğini ispat ettiğini " vurguladı .

Şimşek , AB-Türkiye ilişkilerini değerlendirirken , Türkiye ' nin AB ' ye duyduğu ihtiyaç kadar AB ' nin de Türkiye ' ye ihtiyaç duyduğunu söyledi .

Avrupa ' da herkesin Hindistan ' ı , Çin ' i konuştuğunu ama Türkiye ' nin de bölgesinde Hindistan ve Çin gibi güçlü bir ülke olduğunu belirten Şimşek , uzun vadeli bakıldığında Türkiye ' nin ciddi potansiyelinin kolaylıkla görülebileceğini anlattı .

Toplantıda katılımcılardan birçok soru alan Şimşek , AK Parti iktidarı döneminde eğitime , AR-GE ve altyapıya büyük yatırım yaptıklarını kaydetti .

Şimşek , " Biz ucuz işçilikte değil katma değerli ürünlerde rekabet etmek istiyoruz . Katma değeri olmayan ürünlerle nereye kadar gidebilirsiniz , nasıl gelişebilirsiniz? Gelişmek için katma değerli ürünleri üretebilmek zorundasınız " şeklinde konuştu .

-BATMAN ESPRİSİ-

Bu arada konuşma öncesinde Bakan Şimşek ' in özgeçmişini okuyan Avrupa Politika Merkezi Başkanı Hans Martens , Şimşek ' in Batmanlı olduğunu görünce bu şehrin çizgi film kahramanı Batman ' la bir ilgisi olup olmadığını merak etti .

Bunun üzerine gülümseyen Bakan Şimşek , " Batman ' la başlayayım . Bizim 81 ilimizden biri Batman ' dır . Çizgi film karakteriyle hiçbir alakası yok ama birkaç yıl önce Batman Belediye Başkanı , çizgi film yapımcılarından isim hakkı talep etti " dedi .

03 . 06 . 2010 15 : 58 : 03