İsrail sözcüsü ne diyeceğini şaşırdı

İngiliz sunucunun sorduğu sorular, İsrail sözcüsünü köşeye sıkıştırdı. 'Türkiye'ye ödülünüz Türkleri öldürmek, gemilerine saldırmak mı? Sorusu karşısında İsrail hükümet sözcüsü Regev ne diyeceğini şaşırdı, dili tutuldu.

  İngiltere ' nin Channel 4 kanalının en ü ; nlü ; sunucularından Jon Snow , Gazze ' ye yardım filosuna dü ; zenlenen saldırının ardından İsrail hü ; kü ; met sö ; zcü ; sü ; Mark Regev ' i canlı yayında konuk etti . Ancak rö ; portaj Regev iç ; in oldukç ; a zorlu geç ; ti . Sunucu Jon Snow , Regev ' e oldukç ; a sert sorular yö ; neltti ve kaç ; amak cevaplar aldıkç ; a , Regev ' in daha da ü ; stü ; ne gitti .

Snow rö ; portaja ' Tü ; rkiye ile ticaret ve turizm alanında ö ; nemli ilişkileriniz vardı ve onlara ö ; dü ; lü ; Tü ; rkiye ' den gelen gemilere saldırıp , Tü ; rk vatandaşlarını ö ; ldü ; rerek verdiniz . Bu dost kazanmanın harika bir yolu değil mi? ' sorusu ile başlayarak , Regev ' in zor dakikalar yaşayacağının sinyalini verdi .

Daha sonra Regev ' e , ' Tü ; rkiye ' den ö ; zü ; r dileyecek misiniz? ' diye soran Snow , ' Ne iç ; in ö ; zü ; r dileyecekmişiz? ' cevabını almasının ü ; zerine ' Tü ; rk vatandaşlarını ö ; ldü ; rdü ; ğü ; nü ; z iç ; in ' dedi .

' Tü ; rkiye bir daha ki yardım filosunu donanması ile gö ; nderirse ne yapacaksınız? ' sorusuna ise Regev , ' Ciddi misiniz? Nereden duydunuz bunu? ' şeklinde cevap verdi . Snow ' un buna cevabı , ' Bana soracağınıza , Tü ; rkler ile konuşun ' şeklinde oldu .

DOST KAZANMA YOLUNUZ BU MU?

Jon Snow ' un Regev ' i sert sorularına , Regev şu şekilde cevap verdi :

Snow : Tü ; rkiye ile ticaret ve turizm alanında ilişkileriniz vardı ve onlara ö ; dü ; lü ; Tü ; rkiye ' den gelen gemilere saldırıp , Tü ; rk vatandaşlarını ö ; ldü ; rerek verdiniz . Bu dost kazanmanın harika bir yolu değil mi?

Regev : Evet bu gerç ; ekten ç ; ok talihsiz . Son birkaç ; aydır Tü ; rkiye ile olan ilişkilerin geç ; mişteki gibi pozitif bir atmosferde olmadığı aşikar . Biz Tü ; rkiye ile daha pozitif ilişkiler istiyoruz ve Tü ; rk hü ; kü ; metinin de aynı şekilde hissetmesini umut ediyoruz .

Snow : Yani Tü ; rkiye ' den ö ; zü ; r dileyecek misiniz?

Regev : Ne iç ; in?

Snow : Vatandaşlarını ö ; ldü ; rdü ; ğü ; nü ; z iç ; in . . .

Regev : Bu olayı ve bu olayın nasıl gerç ; ekleştiğini aç ; ıklığa kavuşturmak gerek . Dü ; n 6 ele geç ; irme oldu . Hepsi İsrail donanması tarafından yapıldı . Beşi barışç ; ıl , şiddetsiz ve insanlar zarar gö ; rmeden gerç ; ekleşti . Bir tanesinde ise maalesef , gemide aç ; ıkç ; a aşırılıkç ; ılar vardı . Onlar şiddet kullandılar . Ve operasyondaki askerler kendilerini korumak zorundaydı . Tehdit altındaydılar ve cevap vermeliydiler .

YAPTIKLARINIZDAN BİR ŞEY Ö ; ĞRENDİNİZ Mİ?

Snow : Son 48 saatte yaptıklarınızdan bir şey ö ; ğrendiğiniz mi? Şu an biz konuşurken yine Gazze ' ye doğru hareket etmekte olan Rachel Corrie gemisine saygılı davranacak ve haklı olarak Gazze ' ye yanaşmasına izin verecek misiniz?

Regev : Neden haklıymış? Burada birç ; ok mesele var . Eğer yapabilsem , hepsine cevap verirdim .

Snow : BM Gazze ' ye olan ablukanın kalkması iç ; in varolan iradenin haklı olduğunu sö ; yledi ç ; ü ; nkü ; . Son olarak Gü ; venlik Konseyi ' nde dile getirildi bu .

Regev : Abluka eğer bir ç ; atışmanın iç ; indeyseniz meşrudur . Biz de biliyorsunuz Gazze ' deki Hamas rejimi ile ç ; atışma halindeyiz . BM kurallarına gö ; re denizden abluka tamamen meşru bir uluslararası davranıştır . Birleşmiş Milletler Şartı ' nın 47 . maddesi de bunun yasal olduğunu sö ; yler . Sizin neden bahsettiğinizden haberim yok . Gazze ' ye uygulanan yaptırımlara gelince , bunlar da Gazze ' nin uyguladığı şiddete cevaptır ve uluslararası hukuka tamamen uygundur .

BİZİMLE UĞRAŞMAK İSTEMEZSENİZ , MÜ ; SLÜ ; MAN MISIR VAR

Snow : Peki Rachel Corrie ' ye ne yapacaksınız?

Regev : Biz , yardım gö ; tü ; rmek isteyen herkese , ' Aşdod limanına getirirseniz , hepsinin Gazze Şeridi ' ndeki insalara ulaştıracağımızı garanti ediyoruz ' diyoruz . Eğer bizimle uğraşmak istemiyorsanız , Mü ; slü ; man bir ü ; lke var : Mısır . O da El Ariş limanı aracılığı ile benzer bir ö ; neri sunuyor .

MALZEMELERE EL KOYUYORSUNUZ

Snow : Ama kimsenin ö ; nerinizi kabul etmemesinin nedeni , malzemelerden kesinti yapmanız . Gazze ' ye giden yardım malzemelerinin yü ; zde 78 ' ine el koyuyorsunuz . Bunu Kızılhaç ; ve BM raporları sö ; ylü ; yor . Sizden geriye malzemelerin yü ; zde 20 ' si kalıyor .

Regev : Hadi burada aç ; ık olalım . Bizim teklifimizi kabul etmiyorlar , ç ; ü ; nkü ; blokajı kırarak siyasi bir mesaj vermek istiyorlar . Malzelemelerin gö ; nderilmeyeceğine inandıklarından değil . Ve izin verirseniz , size neden bu ablukaya ihtiyacımız olduğunu anlatayım . Bu abluka olmasa , Gazze ' ye İran ve Suriye ' den ç ; ok tehlikeli silahların gireceği aç ; ıktır . Gazze ' den İsrail şehirlerine ve İsrailli sivillere binlerce roket atıldığını biliyorsunuz . Kısa menzilli roketler Gazze Şeridi ' nde yapılıyor . Ama uzun menzilliler , savaş başlıklı olanlar Suriye ve İran ' dan geliyor . Bu yü ; zden Gazze ' ye giren kargoyu kontrol etmek zorundayız .

TÜ ; RKLER BİZE SALDIRMAK İÇ ; İN SAVAŞ GEMİSİ Mİ YOLLUYORMUŞ!

Snow : Eğer mü ; ttefiğiniz Tü ; rkiye , yani hala mü ; ttefiğiniz olan Tü ; rkiye , savaş gemileri ile yeni bir yardım filosu gö ; ndermeye kalksa ne yaparsınız? Ç ; ü ; nkü ; bunu yapacaklarını sö ; ylü ; yorlar .

Regev : Bu varsayım . . .

Snow : Hayır . Tü ; rkiye Başbakanı bugü ; n mecliste bir sonraki filonun bü ; yü ; k ihtimalle askeri bir gemi eşliğinde geleceğini sö ; yledi . Ne yapacaksınız?

Regev : Ben bunun ciddi olduğunu dü ; şü ; nmü ; yorum .

Snow : Ne yapacaksınız?

Regev : Ciddi olduğunu dü ; şü ; nmü ; yorum .

Snow : Oh , tabii ki ciddi! Bu kesinlikle ciddi bir durum .

Regev : Emin misiniz?

Snow : Bu bü ; yü ; k bir savaş haline yol aç ; abilir .

Regev : Bana Tü ; rklerin İsrail ' e saldırmak iç ; in savaş gemileri yolladığını mı sö ; ylü ; yorsunuz?

Snow :
Niye telefon aç ; ıp onlara sormuyorsunuz?

Regev : Bunu nereden ö ; ğrendiniz?

internethaber

Snow : Bana soracağınıza Tü ; rklerle konuşun .