Bakan Şimşek, Brüksel'de

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisindeki iyileşmenin çok hızlı şekilde devam ettiğini bildirdi ve 'Ekonomide kriz öncesi duruma dönmek üzereyiz' dedi. D...

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , Türkiye ekonomisindeki iyileşmenin çok hızlı şekilde devam ettiğini bildirdi ve " Ekonomide kriz öncesi duruma dönmek üzereyiz " dedi .

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi EPC ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu ( TUSKON ) tarafından düzenlenen " Küresel Kriz ve Türk Ekonomisi " konulu toplantıda konuşan Şimşek , Türkiye ' nin küresel krizin etkilerini hızla atlatmakta olduğunu ifade etti .
Bu yılın ilk çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasılada yaklaşık yüzde 12 büyüme beklediğini kaydeden Şimşek , " Büyüme rakamları henüz açıklanmadı ama bizdeki toparlanma çok güçlü seviyede " diye konuştu .
OECD ' nin Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 6 , 3-6 , 4 arasında büyüyeceği öngörüsünde bulunduğunu , bu rakamın özel sektör tahminlerinde ise yüzde 4 , 5 ile yüzde 7 , 5 arasında değiştiğini kaydeden Şimşek , kendilerinin büyüme rakamına temkinli yaklaşarak bütçeye yüzde 3 , 5 ' lik büyüme hedefi koyduklarını anlattı .
Şimşek , gelişmelerin söz konusu oranın çok üzerinde bir büyümeye işaret ettiğini bildirdi .
" Biz şoklara karşı tecrübeliyiz " diyen Maliye Bakanı , Avrupa Birliği ' nin krizden çıkmak için 1 trilyon dolarlık paket açıkladığını hatırlatarak , sözlerini şöyle sürdürdü :
" Biz böyle birşey yapmadık ancak Türkiye krizi çok iyi yönetti . Bizim en büyük avantajımız yapısal reformlarla mali yapımızı güçlendirmemiz oldu . Biz geçmişte bankacılık sistemine çok sert kurallar koyduk . Eğer bir banka kötü yönetim nedeniyle batarsa o bankanın sahibi ve yakınlarını kayıplardan sorumlu hale getirdik . Bankacılara ciddi sorumluluklar yükledik . Dolayısıyla bankacılık sektörü çok büyük paralar kazanmak için riske girmek yerine sorumluluk içinde davrandılar . Biz 2001-2002 ' de böyle bir tecrübe yaşadık . 2009 yılında ise krize rağmen Türk bankaları çok ciddi karlar elde etti . Bu krizde birçok ülkedeki bankalar sermayelerini kaybetti , sektör devletten para çekti ancak bizim bankalarımız devletten para almak yerine büyük karlar elde etti . Bankacılık Türkiye ' de çok karlı bir sektör . "
Bakan Şimşek , " Türkiye ' nin eskiden parasal desteğe ihtiyaç duyduğunda hemen IMF ' ye gittiğini , ancak günümüzde kendi programını ortaya koyarak krizden kendi imkanlarıyla çıkabileceğini ispat ettiğini " vurguladı .
- ' ' DEĞİŞİM TÜRKİYE İÇİN OLDUKÇA ZOR ' ' -
Maliye Bakanı Şimşek , AB-Türkiye ilişkilerini değerlendirirken , Türkiye ' nin AB ' ye duyduğu ihtiyaç kadar AB ' nin de Türkiye ' ye ihtiyaç duyduğunu söyledi .
" 17 yıllık ekonomist olarak bunu söylüyorum " diyen Şimşek , AB ' nin dinamik ve enerjik Türkiye ' ye ihtiyacı olduğunu vurguladı .
AB ' ye uyum sürecinin Türkiye ' ye çok katkı sağladığını belirten Şimşek , Türkiye ' nin tek amacının AB ' ye katılmak olmadığını , aynı zamanda kendi dönüşümünü gerçekleştirmek istediğini kaydetti .
Türkiye ' de değişimin kolay olmadığının altını çizen Şimşek , " Biz Osmanlı İmparatorluğu ; ndan doğmuş bir ülkeyiz . Bazı ülkelerde değişim kolay olabilir , bazı ülkeler bir gecede tüm sistemlerini değiştirebilir ama Türkiye için değişim oldukça zor . Bizim dönüşüm için AB ' ye ihtiyacımız var . Değişim maliyetli ama Avrupa bize destek verirse değişimi daha hızlı gerçekleştirebiliriz " dedi .
Avrupa ' da herkesin Hindistan ' ı , Çin ' i konuştuğunu ama Türkiye ' nin de bölgesinde Hindistan ve Çin gibi güçlü bir ülke olduğunu belirten Şimşek , uzun vadeli bakıldığında Türkiye ' nin ciddi potansiyelinin kolaylıkla görülebileceğini anlattı .
Gümrük Birliği ' nin de Türkiye ' de rekabeti güçlendiren bir faktör olduğunu vurgulayan Şimşek , yaptıkları düzenlemelerle Türkiye ' de yatırım yapacaklara ciddi fırsatlar sunduklarını ve mali kuralla mali disiplini teminat altına aldıklarını söyledi .
Toplantıda katılımcılardan birçok soru alan Şimşek , AK Parti iktidarı döneminde eğitime , AR-GE ve altyapıya büyük yatırım yaptıklarını kaydetti .
Şimşek , " Biz ucuz işçilikte değil katma değerli ürünlerde rekabet etmek istiyoruz . Katma değeri olmayan ürünlerle nereye kadar gidebilirsiniz , nasıl gelişebilirsiniz? Gelişmek için katma değerli ürünleri üretebilmek zorundasınız " şeklinde konuştu .
İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından bu ülkeyle yaşanan gerginlikle ilgili bir soru üzerine , gelişmelerin üzüntü verici olduğunu belirten Şimşek , " İsrail vatandaşlarıyla hiçbir sorunumuz yok ancak Gazze halkının yaşadıkları kabul edilemez . Biz o insanların acısını sona erdirmek ve barışın gelmesi için mücadele ediyoruz " dedi .
-BATMAN ESPRİSİ-
Bu arada konuşma öncesinde Bakan Şimşek ' in özgeçmişini okuyan Avrupa Politika Merkezi Başkanı Hans Martens , Şimşek ' in Batmanlı olduğunu görünce bu şehrin çizgi film kahramanı Batman ' la bir ilgisi olup olmadığını merak etti .
Bunun üzerine gülümseyen Bakan Şimşek , " Batman ' la başlayayım . Bizim 81 ilimizden biri Batman ' dır . Çizgi film karakteriyle hiçbir alakası yok ama birkaç yıl önce Batman Belediye Başkanı , çizgi film yapımcılarından isim hakkı talep etti " dedi .
Buradan kendi geçmişine değinen Şimşek , Batman ' da bir Kürt ailenin çocuğu olduğunu , anne babasının okuma yazma bilmediğini ve çiftçilikle uğraştığını , 8 kardeşi olduğunu anlatarak , " Benim hikayem Türkiye ' de yaşanan dönüşümü gösteriyor " ifadesini kullandı .

Zaman