ABD: 10 Rus casusu gözaltına alındı

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, Rusya adına casusluk yaptıkları şüphesiyle 10 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

ABD: 10 Rus casusu gözaltına alındı
  Zanlılar , başka bir ü ; lke adına casusluk yapmak amacıyla komplo kurmakla suç ; lanıyor . Bu suç ; a beş yıla kadar hapis cezası verilebiliyor .

Bakanlığın aç ; ıklamasına gö ; re , bu kişilerden sekizi , Amerikan topraklarında ' uzun vadeli , ç ; ok gizli ' gö ; revler yü ; rü ; ttü ; ğü ; şü ; phesiyle Pazar gü ; nü ; gö ; zaltına alındı .

İki kişinin de ' Rusya ' nın ABD ' deki aynı programına ' katıldığı gerekç ; esiyle sonradan gö ; zaltına alındığı 11 ' nci zanlının ise hala arandığı kaydedildi .

Zanlılardan dokuzu kara para aklamakla da suç ; lanıyor . Kara para aklamaktan suç ; lu bulunanlar da 20 yıla kadar hapis cezası alabiliyor .

Aç ; ıklamada , zanlıların birkaç ; gü ; n sü ; ren bir soruşturmanın ardından gö ; zaltına alındıkları belirtildi .

Gö ; zaltına alınanların beşinin New York ' ta mahkemeye ç ; ıkarıldı . Diğer ü ; ç ; kişinin Virginia , iki kişinin de Boston ' da mahkemeye ç ; ıkarılacağı aç ; ıklandı .

BBC Washington muhabiri Kim Ghattas , gö ; zaltıların Soğuk Savaş dö ; nemindeki casusluk hikayelerini andırdığını , tek farkın 21 ' nci yü ; zyılın teknoloji ve araç ; larının kullanılması olduğunu sö ; ylü ; yor .

Mahkemeye sunulan belgelerde , ajan olduğu ö ; ne sü ; rü ; len kişilerin Rusya Dış İstihbarat Servisi ( SVR ) tarafından eğitildiği , karar mekanizmalarına sızmak ve bilgi toplamak amacıyla ABD ' ye gö ; nderildikleri iddia ediliyor .

Soğuk savaş teknikleri
Bu kişilerden bazılarının farklı isimlerle 1990 ' ların başından bu yana ABD ' de yaşadıkları internet ü ; zerinden masum fotoğraflar gibi gö ; rü ; nen metinler aracılığıyla haberleşme gibi ileri bilgisayar teknikleri kullandıkları belirtiliyor .

Zanlıların bazen de casusluk filmlerindeki gibi parklarda buluşma , ya da işaretli yerlere para gö ; mme gibi eski tekniklere başvurduğundan sö ; z ediliyor .
BBC NEWS