Yarım asırlık işbirliği torun Ford ile kutlanacak

Ailenin yönetimdeki tek temsilcisi olan Bill Ford Jr., eşiyle birlikte Ford Otosan'ın 50. yıl galasına katılmak üzere İstanbul'a geldi

Yarım asırlık işbirliği torun Ford ile kutlanacak
 
Tü ; rkiye ' nin kö ; klü ; otomotiv kuruluşu Ford Otosan , 50 . yıl kutlamalarını , bu gece 550 kişinin katılacağı galayla sonlandırıyor . Ford Motor Company ' nin aileden tek yö ; neticisi olan Bill Ford Jr . , gala iç ; in eşi ve ç ; ocuklarıyla birlikte İstanbul ' a gelirken , Ford ' un diğer ü ; st dü ; zey yö ; neticilerinin yanı sıra bakanların da katılacağı bildiriliyor .

Koç ; Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ; ' un ev sahipliğinde Four Seasons Bosphorus otelinde bu gece gerç ; ekleştirilecek gala , Ford Otosan ' ın bir yıldır ç ; eşitli etkinliklerle devam eden 50 . yıl kutlamalarının son aşaması olurken , Koç ; Holding ve Ford Motor Company ' nin uzun soluklu birlikteliklerini pekiştirecek . Nitekim torun Bill Ford , eşi ve ü ; ç ; ç ; ocuğuyla birlikte sadece bu gece iç ; in hafta sonu İstanbul ' a geldi . Koç ; Ailesi ile birlikte dü ; n bir tekne turu yapan Ford , yanında Ford Motor Company ' nin Başkan Yardımcısı ve Mali İşler Yö ; neticisi ( CFO ) Lewis Booth , Ford Avrupa Başkanı John Fleming ' i de getirdi .

Şirketin CEO ' su Alan Mulally , işlerinin yoğunluğu nedeniyle geceye katılamazken , Ford Otosan ' da Koç ; Holding ve Ford hisselerinin eşitlendiği dö ; nemde genel mü ; dü ; rlü ; k koltuğunda oturan Mark Schulz da hazır bulunacak . Geceye Devlet Bakanı Zafer Ç ; ağlayan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katılıyor .

Ford iç ; in ertelenmişti

Ford Otosan ' ın 50 . yıl kutlamalarının son ayağını oluşturan gala , bir yıl gecikmeli gerç ; ekleşmiş olacak . Geç ; en yıl haziran ayında yapılması planlanan gala , kü ; resel ekonomik dalgalanma ve Bill Ford ' un yoğun programı nedeniyle ertelenmişti .
İstanbul ' u ç ; ok sevdiği bilinen torun Ford , şirketin ü ; st yö ; netiminde aileyi temsil eden tek kişi konumunda . &ldquo ; Doğduğum gü ; nden beri Ford ç ; alışanıyım&rdquo ; diyen Bill Ford Jr . , 2001-2006 arasında CEO ' luk yapmış ve zararda olan şirketi yeniden yapılandırmıştı . Ford , gö ; revini Alan Mulally ' ye devretmişti . Ford , kü ; resel durgunluk nedeniyle zora dü ; şen Detroitli otomotiv ü ; reticileri arasında devlet yardımı almadan yoluna devam eden tek şirket olmuştu .
Bü ; yü ; k bü ; yü ; k dedesi Henry Ford gibi ç ; evreciliğe bü ; yü ; k ö ; nem veren torun Ford , ABD ' li ü ; reticiler arasında elektrikli otomobillerin en şiddetli savunucusu durumunda .

Arsa jesti unutulmadı Demirel de ç ; ağırıldı

Ford Otosan ' ın 50 . yıl galasına , Kocaeli ' deki fabrikasının kurulmasında ö ; nemli katkıları bulunan 9 . Cumhurbaşkanı Sü ; leyman Demirel ve dö ; nemin Başbakanı Mesut Yılmaz da davet edildi . Ancak Demirel ve Yılmaz ' ın , gü ; ndemlerinin yoğunluğu nedeniyle gö ; rkemli gecede hazır bulunamayacakları belirtiliyor .
ABD ' ye ihracat bile gerç ; ekleştiren ve Tü ; rkiye ' nin en bü ; yü ; k fabrikalarından biri olan Gö ; lcü ; k tesislerinin kurulduğu SEKA arsası , 1999 ' da dö ; nemin başbakanı Mesut Yılmaz tarafından tahsis edilmişti . Bü ; yü ; k tartışma yaratan bu olay TBMM gü ; ndemine taşınmış ve Mesut Yılmaz ' a Yü ; ce Divan ' da yargılanma yolu aç ; ılmıştı . Bu tartışmalar sırasında 9 . Cumhurbaşkanı Sü ; leyman Demirel Yılmaz ' a destek vermiş ve &ldquo ; Gerekirse Ç ; ankaya ' nın bahç ; esini bile veririm&rdquo ; demişti . Yıllık 320 bin adetlik ü ; retim kapasitesine ve ihracata yö ; nelik entegre limana sahip fabrika , Ford ' un en iyi araç ; ü ; retim tesisleri arasında ilk sıralarda bulunuyor .


50 yılı aşan işbirliği

Merhum Vehbi Koç ; ' un 1928 ' de Ankara ' da Ford bayiliği aç ; masıyla filizlenen , 1956 ' daysa Otosan ' ın kurulmasıyla resmen başlayan Koç ; -Ford ortaklığı , 1959 ' da montaj amaç ; lı aç ; ılan ilk fabrikayla farklı bir aşamaya geç ; mişti .

İlk olarak 1960 ' ta F-600 kamyonlarının , ardından da Consul otomobillerinin montajını gerç ; ekleştiren Otosan , 1961 ' de Ford ' la ilk resmi anlaşmasını imzaladı . Bu anlaşma sonrası kamyon ü ; retimine başlayan Otosan , 1966 ' da Tü ; rkiye ' nin ilk seri ü ; retim otomobili Anadol ' u piyasaya sü ; rerken , ertesi yıl da Ford ' un ticari araç ; efsanesi olan Transit ' i bantlarından indirdi .

Ford ile 1977 ' de lisans anlaşması imzalayan Otosan , 1982 ' de İnö ; nü ; fabrikasını da aç ; arak burada sadece ağır kamyon ve motor ü ; retimi gerç ; ekleştirmeye başladı . 1983 ' e gelindiğinde Otosan ' ın yü ; zde 11 hissesini alan Ford Motor Company , 1987 ' de bunu yü ; zde 30 ' a ç ; ıkartırken 1997 ' de de yü ; zde 41 ' e yü ; kseltip Koç ; Grubu ile hisseleri eşitledi .