İngiltere: Taliban ile masaya oturabiliriz

İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, 'Afganistan'da uzun süreli istikrar için askeri müdahalenin yeterli olmadığını, Taliban ile görüşülebileceğini' söyledi. İngilte...

 

İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox , " Afganistan ' da uzun süreli istikrar için askeri müdahalenin yeterli olmadığını , Taliban ile görüşülebileceğini " söyledi .

İngiltere ' de geçen ay başında göreve gelen koalisyon hükümetinin Muhafazakar Parti üyesi Fox , düzenlediği basın toplantısında , " Afgan hükümetinin yetkisini kabul etmek isteyen Taliban üyeleriyle müzakereler yapmanın , yabancı askerler bu ülkeden çekildikten sonra şiddete geri dönüşü önleyeceğini " belirtti .
Fox , İngiltere Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Richards ile bu konuyu görüştüğünü ifade ederek , " Bu tarzdaki bir direnişte , uzlaşılabilir ile uzlaşılamaz olanı ayırt etmek durumundasınız . Bu konuyu bu sabah Orgeneral Richards ile konuştuk ve ulusal güvenlik açısından işin askeri kısmı çok önemli , ama bu ülkeden çıkışı sağlayacak uzun süreli ve arkamızda güvenlik boşluğu bırakmayacak siyasi bir diyalog da gerekli " diye konuştu .
İngiltere Savunma Bakanı Fox , bugün Washington ' a giderek , burada Amerikalı muhatabı Robert Gates ile görüşecek .
Bu arada , Guardian gazetesi , bugünkü sayısında , İngiltere Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Richards ' ın BBC radyosuna yaptığı açıklamada , Afganistan ' da zaferin garanti olmadığını belirterek , çıkış stratejisinin bir parçası olarak Taliban ile bir an önce müzakerelere başlanması tavsiyesinde bulunduğunu aktarmıştı . Ancak gazete İngiliz hükümet yetkililerinin , Taliban ile masaya oturma seçeneğine , yenilginin kabullenmesi gibi algılanacağı endişesiyle şüpheyle baktığını bildirmişti .
İngiltere ' nin , Afganistan ' da yaklaşık 10 bin askeri bulunuyor ve 2001 yılından bu yana ülkede 308 İngiliz askeri hayatını kaybetti . İngiltere Başbakanı David Cameron en son , Afganistan ' daki İngiliz askerlerinin gelecek 5 yıl içinde bu ülkeden çekilmesini istediğini söylemişti . İngiltere , Afgan asker ve polislerin eğitilmesinin ve bu ülkedeki güvenlik sıkıntısının sona ermesinin ardından 2015 yılına kadar askerlerini kademeli olarak çekmeyi planlıyor .

Zaman