70 Bin Türk Müziği Notası İnternette İstanbul

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmeni Mehmet Güntekin, 'Türk Müzik Kültürünün Hafızası' projesiyle, 70 bin Türk Müziği notasının bir araya getirilip Türk Musikisi Vakfı'nın internet sitesinden paylaşıma açılacağını bildirdi.

  İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmeni Mehmet Güntekin , ' Türk Müzik Kültürünün Hafızası ' projesiyle , 70 bin Türk Müziği notasının bir araya getirilip Türk Musikisi Vakfı ' nın internet sitesinden paylaşıma açılacağını bildirdi .
Mehmet Güntekin , İstanbul 2010 AKB etkinleri çerçevesinde gerçekleştirdikleri projelerle ilgili açıklamasında , 2010 yılı boyunca 21 Klasik Türk Müziği projesi yürüttüklerini söyledi .
Güntekin , ' Türk Müzik Kültürünün Hafızası ' projesiyle 70 bin Türk müziği notasının bir araya getirilip Türk Musikisi Vakfı ' nın internet sitesinden paylaşıma açılacağını ifade etti .
Klasik Türk müziğinin yanı sıra halk müziği ve tasavvuf müziği gibi kollara sahip Türk müziğinin bu ana kollarına ait repertuvarın yazılarak kaydedilmiş kısmının şimdiye kadar tek bir havuzda toplanamadığını anlatan Güntekin , projenin gerçekleşmesiyle bu sorunun artık tarihe karışmakta olduğuna işaret etti .
Güntekin , 62 bin 500 ' ü klasik , dini-tasavvufi ve mehter , 7 bin 500 ' ü ise halk müziğine ait olan eserlerin , çeşitli koleksiyonlardaki bütün versiyonlarıyla bir araya getirileceğini ve yerli ve yabancı sanat ve bilim çevrelerinin kullanımına açılacağını kaydetti .
Güntekin , Türk müziği üstadı Cüneyd Kosal ' ın dünyada bir benzeri olmayan nota arşivinin de İslam Araştırmaları Merkezi ( İSAM ) bünyesinde kurulacak nota arşivi ve kütüphaneye aktarılacağını ve araştırmacılara sunulacağını bildirdi .

-ENDERUN USULÜ RAMAZANA RUH VERECEK-

Güntekin , Ramazan ayında ' Unutulan Bir İstanbul Ritüeli : Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği ' projesi ile selatin camiler dahil 29 camide unutulan bir geleneği yaşatacaklarını söyledi .
Teravih namazının her dört rekatının , Türk musikisinin beş ayrı makamında kılınmasını ve bu makamlarda bestelenmiş ilahilerle süslenmesini içeren enderun usulünü , Ramazan ayında 29 camide uygulayacaklarını belirten Güntekin , uygulamanın profesyonel bir biçimde de kaydedileceğini dile getirdi .
Güntekin , bu gelenekle ilgili hazırlanan bir kitabın da Diyanet İşleri Başkanlığı vasıtasıyla bütün müftülüklere dağıtılacağını kaydetti .

-İSTANBUL ' A MÜNİR NURETTİN YAKIŞIR-

Güntekin , 2010 etkinlikleri çerçevesinde ' Münirİstanbul ' projesiyle ; Münir Nurettin Selçuk ' u andıklarına da işaret etti .
Eskiden şehir hatları vapurlarında Münir Nurettin Selçuk ' un dinletildiğini anlatan yazar Münevver Ayaşlı ' nın ' boğaza en çok Münir Nurettin ' in sesi yakışıyor ' sözünü hatırlatan Güntekin , 2010 etkinlikleri dolayısıyla usta müzisyen oğlu Timur Selçuk ile birlikte Münir Nurettin Selçuk ' un eserlerinden oluşan konser ortaya koyma arzularını gerçekleştirebildiklerine dikkati çekti .

-İSTANBUL MİMARİSİ ' NİN MÜZİĞİ-

Güntekin , 2010 projeleri içinde ' İstanbul Mimarisi ' nin Müziği ' projesini hayata geçirdiklerini , bu projeyle binalar ile müziği buluşturduklarını anlattı .
Türk Musikisi Vakfı girişimiyle İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından verilen konserler dizisinin 6 . ' sını 19 Haziranda Yıldız Sarayı Şale Köşkü Manij binasında gerçekleştirdiklerini ifade eden Güntekin , konserde Tanburi Cemil Bey ' in eserlerinin seslendirildiği belirtti .
Güntekin , proje çerçevesinde Dolmabahçe Sarayı ' nda Hacı Arif Bey ' in eserlerinin , bir Cumhuriyet eseri olan İstanbul Radyosu binasında Cumhuriyet dönemi bestekarlarının eserlerinin seslendirildiğini kaydetti .
Güntekin , yaz sonundan başlayarak da Dede Efendi ' nin eserlerini Yenikapı Mevlevihanesi ' nde , Itri ' nin eserlerini ise Süleymaniye Külliyesi ' nde çalacaklarını dile getirdi .
28 . 06 . 2010 10 : 21 : 28