Viyana Filarmoni, Haliç'e demirledi

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında, Avrupa klasik müzik tarihinin mihenk taşı sayılan Viyana Filarmoni Orkestrası bu akşam Haliç Kongre Merkezi'nde bir ko...



38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında, Avrupa klasik müzik tarihinin mihenk taşı sayılan Viyana Filarmoni Orkestrası bu akşam Haliç Kongre Merkezi'nde bir konser verecek. Konserde 160 yılı aşkın geçmişe sahip olan Viyana Filarmoni Orkestrası, Mozart ve Schubert'in senfonilerinden bir yorum sunacak.

Hemen söyleyelim, bu konserin biletleri günler öncesinden tükendi. Biraz talihliyseniz erken gidip konser alanına tezgâhı kuran karaborsacılardan ya da internette uzunca bir koşturmacadan sonra bilet bulmanız mümkün. Söz konusu konseri verecek olan, 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında, Avrupa klasik müzik tarihinin mihenk taşı sayılan Viyana Filarmoni Orkestrası. Kariyeri boyunca sayısız onur ödülüne layık görülen şef Riccardo Muti'nin yönetimindeki Viyana Filarmoni Orkestrası, Enerjisa desteğiyle bu akşam saat 20.00'de Haliç Kongre Merkezi'nde festival izleyicisiyle buluşacak. Konserde 160 yılı aşkın geçmişe sahip olan Viyana Filarmoni Orkestrası, Mozart ve Schubert'in senfonilerinin yanı sıra, Tchaikovksy'nin başyapıtı 'Pathetique' senfonisinin bir yorumunu da sunacak.
Konser öncesinde ise Viyana Filarmoni Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Clemens Hellsberg, "Viyana Filarmoni Orkestrası: Tarihi ve Önde Gelen İsimleri" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek. 'Konsere Doğru' başlıklı etkinlik, 18.30-19.30 saatleri arasında Haliç Kongre Merkezi'ndeki Ayvansaray Salonu'nda izlenebilecek.
Viyana Filarmoni, klasik müzik dünyasının en tanınmış orkestralarından biri kabul ediliyor. Bu orkestra için pek çok övgü dolu cümle var: Richard Wagner "dünyadaki en olağanüstü orkestralardan biri", Anton Bruckner "en üstün müzikal birlik" diyor. Johannes Brahms kendisini onların bir "dostu ve hayranı" olarak nitelerken, Gustav Mahler "müzik sanatının bağları" ile bağlandıklarını ifade ediyor. Richard Strauss da tüm bu düşünceleri "Viyana Filarmoni'yi öven sözlerin hepsi yetersiz kalıyor." diye özetliyor.
Misyonunu, "müziğin insancıl mesajını, dinleyenlerin gündelik hayatına ve bilincine iletmek" olarak belirleyen Viyana Filarmoni, 2005 yılında, Dünya Sağlık Örgütü'nün "iyi niyet elçisi" seçildi. Konserde orkestrayı yönetecek olan Riccardo Muti, kariyeri boyunca Berlin Filarmoni'den Bayericher Rundfunk'a, New York Filarmoni'den Fransız Ulusal Orkestrası'na kadar dünyanın en önemli orkestraları ile sahneye çıktı. KÜLTÜR SANAT

Zaman