Akademi-gap'ın Açılışı Yapıldı

GAP Kültür Birliği kapsamına giren illerde, lise kuşağından seçilen üst düzey yeteneklere 20 Haziran- 4 Temmuz 2010 tarihleri arasında 40 farklı ünlü bilim adamı, yazar-çizer ve sanatçı tarafından atölye eğitimi verileceği akademi GAP'ın açılışı Sabancı Kent Müzesinde yapıldı

GAP Kültür Birliği kapsamına giren illerde, lise kuşağından seçilen üst düzey yeteneklere 20 Haziran- 4 Temmuz 2010 tarihleri arasında 40 farklı ünlü bilim adamı, yazar-çizer ve sanatçı tarafından atölye eğitimi verileceği akademi GAP'ın açılışı Sabancı Kent Müzesinde yapıldı.
Başbakanlık GAP İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Eğitimciler Derneği'nin katkılarıyla, GAP Kültür Birliği tarafından düzenlenecek iki haftalık yaz kampında, lise öğrencileri arasından yarışmalarla seçilmiş üstün yetenekli 144 öğrenciye Edebiyat, Düşünce, Güzel Sanatlar, Müzik, Tiyatro ve Sinema olmak üzere altı ayrı alanda eğitim verileceği belirtildi. Açılışta konuşan GAP Kültür Birliği Başkanı Mardin Valisi Hasan Duruer, GAP akademisinin çok değerli olduğunu, Türkiye'de belki ilk defa 40 sanatçıyı farklı
yetenekli öğrencilerle buluşturduklarını belirtti.
Her hafta bir sanatçıyı Mardin'e getirerek sürekli eğitim yapmayı düşündüklerini belirten Vali Duruer, şöyle konuştu: "Bunu büyük bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Bu fırsat her zaman insan eline gelmez. Onun için genç arkadaşlarımızın bu fırsatları çok iyi değerlendireceklerine inanıyorum. Kısmet olursa bu yıl ekim ayından itibaren de GAP akademiyi Mardin'de Mayıs ayının sonuna kadar yaygınlaştırmak niyetindeyiz. Her hafta bir sanatçı arkadaşımızı buraya getireceğiz."
Sürekli eğitim yapma niyetinde olduklarını anlatan Duruer, şunları söyledi: Gap kültür birliği 2006 yılında kurulmuş. Bazı sebeplerden dolayı bu birlik aktif hale gelmemiş, 3 sene aktif olmayan bir birlik nasıl aktif hale gelir diye düşündük. GAP bölgesi terörle veya barajlarla anılıyordu. Türkiye'nin belki en zengin kültürüne ve tarihi yapılarına sahip bir bölge. Çünkü, Mezopotamya'da sayısız medeniyet gelmiş geçmiş."
Mardin'in artık kültür ve sanatla anılacağını anlatan Duruer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mardin sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Türkiye'de kimliğini muhafaza eden ender yerlerden bir tanesidir. Belki 50 yıl öncede her taraf Mardin gibiydi. Maalesef Mardin örnek olarak kaldı. Belki Hatay'ı da buna ilave etmemiz gerekir."
Mardin'in dünyaya örnek olacak ender yerlerden bir tanesi olduğunu anlatan Duruer, şöyle konuştu: "Bizim bütün hedefimiz çocuklar ve gençlerde bir takım farkındalıklar meydana getirebilmek. Bu farkındalıklarla onları geleceğe hazırlamak istiyoruz. Tarihi dönüşüm adı altında bir takım çalışma yapıyoruz. Bu şehrin mimari dokusunu kimliğini muhafaza etmek istiyoruz. Tek bir cümle ile özetliyoruz. Gözünüzü rahatsız eden her şey ortadan kalkacak. Mardin eski vali konağını restore ediyoruz. Ekim ayı içerisinde
misafirlerimizi burada ağırlamak istiyoruz. Mardin'e gelen misafirleri beton binada ağırlamaktan dolayı utanç duyuyorum. O kadar zengin bir tarihe o kadar zengin bir kültüre sahibiz ki kanalizasyon kazıları sırasında bile kırk haramilerin hazinesi çıkacak kadar zengin bir kültür var burada. Sadece Mardin değil ilçeleri de çok zengin. 2023 yılında Cumhuriyet'in 100. yılında taçlandırmak için söylüyoruz. Üç hedefimiz var. Mardin'in UNESCO'nun tarihi miras listesinde olması, Avrupa kültür başkenti olması ve
diğeri de turizmde 5 milyon turist bekliyoruz."
Türkiye'de tarihi mirası bu kadar zengin başka bir yer bilmediğini anlatan Duruer, sözlerine şöyle devam etti: "Burası Amerika'nın keşfinden önce 25 medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu medeniyetleri kültürleri kendi medeniyetimiz olarak kabul ediyoruz. Sadece İslam dönemi değil İslam'dan önceki kültürlerde yine kendi kültürümüz olarak değerlendiriyoruz. Çünkü hepsi birbirinden etkilenmiş."
Şair, yayıncı Ömer Erdem de, Mardin'de bulunmanın bir şair için her şeyden önce heyecan verici olduğunu belirterek "Mardin'e sanatın gözüyle baktığınız zaman şiirin gözüyle baktığınız zaman gerçekten heyecan verici görüntüler olduğunu belirtmek gerekir" dedi.
Tiyatro oyuncusu ve tiyatro atölyesi hocası Nejat Birecik de yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Burada olmak çok ulvi bir şey. Bu etkinlik çok güzel ve özel. Çeşitli dinlerin bir arada yaşayan bu kent bu kültür ve yine din metaforundan gidersek ruz-i mahşer de teveccüh görecek bir etkinlik diye düşünüyorum. Hani şimdi kentsel dönüşümler yapılıyor ya bunlarda toplumsal dönüşümün önemli etkinlikleridir diye düşünüyorum. Bu etkinliğe katkı sunanlara teşekkür ediyorum."
Düşünce atölyesi hocası Ahmet Turan Alkan da buraya gelmek fikri ortaya çıktığı zaman iki sebepten dolayı tereddüt etmeden koşa koşa geldiğini aktardı. Alkan şöyle dedi: "Birincisi Mardin Türkiye'nin en fantastik şehirlerinden birincisi belki de. Hemen hemen her yeri gördükten sonra burayı görmemek benim için büyük eksiklikti. O yüzden koşa koşa geldim. İkincisi burada bir araya gelen Güneydoğulu öğrenci kardeşlerimizi tanımak onlara küçükte olsa yardımda bulunma fırsatı beni etkiledi."
Düşünceyi aktif hale getirmenin pek çok yolu olduğunu anlatan Alkan, şunları söyledi: "Ve bu yolda en kestirme biçimler var. Mardin çok kültürlü çok inançlılığın farklılığın hâla yaşadığı bir yer. Belki arzuladığımız kadar değil ama diğer illere ve çevrelere kıyasen burası gerçekten bir farklıklılar laboratuvarı. Bu çok değerli bir tecrübe ve buna sizin sahip çıkmanız gerekir. Bizlerde sizlere destek olacağız. Bu fikre sahip çıkmak lazım çünkü Türkiye vaktiyle farklılığa olumlu puan veren destekleyen bir
ülkeydi. Tekillik rezilliktir. Tekillik hoş bir şey değildir. Bir insan vasıflarını parıldatan kendisini çevreleyen öteki vasıfların parıldıyor olmasıdır. Tek başımıza hiç bir şeyiz. Beraber olduğumuz zaman her şeyiz."
GÜZEL BİR AMAÇ
Güzel sanatlar atölyesi hocası İbrahim Zaman da, bugün burada Allah'a da hoş gelen kula da hoş gelen bir amaç için toplandıklarını belirterek şöyle konuştu: "Biz bu amaca hizmet gayesi ile gönüllüler olarak koşa koşa geldik. Daha önce böyle etkinlikler çok cılız çok nokta şeklindeyken giderek güneydoğu Anadolu'dan yurdun çeşitli yerlerinden coşkuyla insanların bizi takip ettiği bizimde onları takip ettiğimiz güzellikler yaşıyoruz. Dünyada bir çok büyük savaşlar din yüzünden çıktığı halde Mardinliler çok
dinlileri kucaklamış kardeşçe yaşıyor. Eğer ben değil biz demeyi öğrenirsek bakın neler yapabiliriz."
Konuşmaların ardından Mardin Valisi Hasan Duruer sanatçılara katkılarından dolayı plaket verdi. Sabancı Müzesinde daha sonra kokteyl verildi. Hakkari'de şehit düşen askerler nedeniyle verilmesi planlanan mahalli sanatçılar konseri iptal edildi. Eğitim görecek öğrenciler ise bu eğitimi almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Akademi-Gap'ın açılışına GAP Kültür Birliği Başkanı ve Mardin Valisi Hasan Duruer'in yanı sıra GAP İdaresi Başkanı Sadettin Karahocagil, eğitim verecek sanatçılar, kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Mardin Tekke Medresesi ve Sabancı Kent Müzesinde iki hafta sürecek atölye eğitimleri, Ömer Erdem, Bejan Matur, Cüneyt Suavi, Doğan Hızlan, Sezgin Çevik, Fahri Tuna, D.Mehmet Doğan, Ali Çolak, Ahmet Turan Alkan, Ahmet Kot, Prof.Dr. Hacı Duran, Prof.Dr. Hakan Poyraz, İsmet Yedikardeş, İbrahim Zaman, Servet Sezgin, Osman Suroğlu, Hikmet Barutçugil, Yard.Doç.Dr. Hakan Çiloğlu, Ahmet Özceyhan, Zeki Alasya, Mehmet Tahir İkiler, Cihat Zafer, Nejat Birecik, Sedat Bora Seçkin, M.Nurullah Tuncer, Elif Baysal,Mesut
Uçakan, Bahadır Karataş, Aybars Bora Kahyaoğlu, Hidayet Pelit, Hasibe Eren, Oya Pelit, Erkan Oğur, İ.Hakkı Demircioğlu, Yasemin Göksu, Suavi, Tarık Aslan ve Seyithan Kızıl tarafından verileceği belirtildi.
(MA-SK-HO-Y)