Rüya düğün gerçekleşti, İsveç Prensesi Viktoria halktan biriyle evlendi

İsveç prensesi Viktoria rüya gibi bir düğün töreniyle sekiz yıldır birlikte olduğu jimnastik hocası Olof Daniel Westling ile evlendi. Avrupa'nın farkl

İsveç prensesi Viktoria rüya gibi bir düğün töreniyle sekiz yıldır birlikte olduğu jimnastik hocası Olof Daniel Westling ile evlendi. Avrupa'nın farklı ülkelerindeki kraliyet aileleri temsilcileri ve yabancı ülke temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 1200 misafirin katıldığı düğün töreni 700 yıllık Aziz Nikolai kilisesinde gerçekleştirildi. Düğünde kısa bir konuşma yapan Prenses Victoria, eşi Daniel'i kendisine verdiği için İsveç halkına teşekkür etti.

Uzun süreden beri konuşulmakta olan ve Avrupa'nın son peri masalı olarak tanımlanan düğün töreni nedeniyle başkent Stockholm'de olağan üstü güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 6 bin polis, kraliyet çiftinin güvenliğini sağlamak için mesai yaptı. Çiftin geçtiği sokaklar trafiğe kapatıldı. Güvenlikle ilgili en küçük detaylar bile düşünüldü.

İsveçliler arasında büyük kilise (Storkyrkan) olarak ta bilinen Aziz Nikolai kilisesinde gerçekleştirilen nikâh töreni oldukça renkli geçti. Prenses Viktoria, babası Kral 16. Gustav'ın kolunda rahibin huzuruna kadar geldi. Bu gelenek uzun süredir İsveç'de uygulanmadığı için bu sahne ülkede tartışma meydana getirdi.

Nikâh töreninin ardından çift Stockholm içerisinde 6,8 kilometrelik bir şehir turu attı. Tur boyunca halkı selamlayan çifte yaklaşık yarım milyon İsveçli de bayraklarla sevgi gösterisinde bulundu. Ünlü çift akşam da sarayda tertip edilen akşam yemeğine katıldı.

Bugüne kadar gerçekleştirdiği çevre dostu çalışmalarıyla bilinen Prenses Viktoria, düğün töreninde çevreyi kirleteceği gerekçesiyle havai fişek atılmasına karşı çıktı. Kendisine düğün dolayısıyla gönderilecek çiçek ve hediyelerin de çevre dostu araçlarla saraya taşınmasını isteyen Prenses Victoria'nın düğün elbisesi de İsveç'in en ünlü tasarımcısı olan Pär Engsheden tarafından hazırlandı.

Rüya düğün töreni için İsveç hükümeti devlet bütçesinden 10 milyon kronluk ek ödeme yapıldı.

Davetliler arasında Norveç Kralı Harald ile Kraliçe Sonja, Danimarka Kraliçesi Margrethe ile eşi Prens Henrik, Hollanda Kraliçesi Beatrix, Japonya Prensi Naruhito ile İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ve eşi Filippa Reinfeldt ile İsveç hükümeti bakanları, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve İzlanda Devlet Başkanı Olafur Ragnar Grimson da vardı.

İsveç Kralı 16. Gustav ile Kraliçe Silvia'nın kızı olan 33 yaşındaki Viktoria, sekiz yıl önce jimnastik hocalığı yapan 37 yaşındaki Olof Daniel Westling ile tanışmış ancak, kraliyet ailesi Westling kraliyet soyundan gelmediği için bu ilişkiye sıcak bakmamıştı. Çift uzun süren tartışmalardan sonra geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen sade bir törenle nişanlanmıştı.