Meclis İnsan Hakları Komisyonu, İsrail'de İnceleme Yapmak Üzere Alt Komisyon Kurdu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, İsrail'in yardım gemilerine yönelik saldırısıyla ilgili gelişmeleri yerinde incelemek üzere bir alt komisyon kurduklarını söyleyerek, "Bu alt komisyonun İsrail'e giderek incelemelerde bulunması için bugünden itibaren gerekli girişimlerde bulunacağım

  TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül , İsrail ' in yardım gemilerine yönelik saldırısıyla ilgili gelişmeleri yerinde incelemek üzere bir alt komisyon kurduklarını söyleyerek , " Bu alt komisyonun İsrail ' e giderek incelemelerde bulunması için bugünden itibaren gerekli girişimlerde bulunacağım . Güvenlik konusunda bir sıkıntı olmaması beklenir " dedi .
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu , İsrail ' in , Gazze ' ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısını ele almak üzere olağanüstü toplandı . Komisyon Başkanı Üskül , yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından alınan kararları açıkladı . Üskül , " İsrail hükümetinin , Gazze ' ye insani yardım götürmek üzere yola çıkan gemilere yaptığı saldırıların ve bu suretle gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinin kınanmasına ve ekli mektubun insan hakları ile ilgili kurumlara ve çeşitli devletlerin parlamentolarının
muadil komisyonlarına gönderilmesine karar vermiştir . Bu karar oybirliğiyle alındı " dedi .
Gönderilmesine karar verilen mektubu da gazetecilere okuyan Üskül , mektubu BM İnsan Hakları Konseyi ' ne , Avrupa Konseyi İnsan Hakları Başkomiserliğine , Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komisyonu ' na ve çeşitli ülkelerin Parlamentolarında muadilleri olan komisyonların başkanlarına en kısa zamanda göndereceğini söyledi . Üskül ayrıca , İsrail hükümetinin ertesinde yaşanan insan hakları ihlallerini yerinde incelemek üzere bir alt komisyon kurulmasına ve komisyonun İsrail ' e giderek inceleme yapmasına karar
verildiğini açıkladı . Üskül , komisyonun kendi başkanlığında Kırklareli Milletvekili Gökhan Sarıçam , Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir , İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ' den oluştuğunu belirtti . Üskül , bu alt komisyonun İsrail ' e giderek incelemelerde bulunması için bugünden itibaren gerekli girişimlerde bulunacağını ifade etti .
Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Üskül , ' Alt komisyonun İsrail ' e gitmesi konusunda bir engel çıkabilir mi? ' sorusu üzerine , " Onu göreceğiz . Şu anda bir şey söylemem mümkün değil . Genelde bir başka ülkeye bir alt komisyonumuzun ziyareti kararlaştırıldığında biz Dışişleri Bakanlığımızla temasa geçiyoruz . Kararımızı bildiriyoruz . Onlar hemen bu ziyaretin gerçekleştirilmesi için ilgili tarafla görüşmelere başlıyorlar " diye konuştu .
Üskül , ' İsrail ' de inceleme yapmak için belli bir yer belirlediniz mi? ' sorusuna , " Nerede inceleme yapmak gerekiyorsa her yere gideceğiz . Bu arada hala orada bu gemilerde yer alan insanlardan bazıları bulunuyorsa bunların bulundukları yerle de , ya da bazı yaralılar hastanelerde kalmışlarsa o yaralıların kaldıkları yerlerde incelemeler elbette yapacağız . Tabi ki İsrail yetkilileriyle görüşmelerimiz olacak " karşılığını verdi .
Üskül , ' Belirlediğiniz bir takvim var mı? ' sorusu üzerine en kısa sürede ziyareti gerçekleştireceklerini belirtti . Üskül , bir soru üzerine İsrail ' e gitmeden önce Türkiye ' ye dönen kişilerle görüşmeler yapıp onların da bilgilerine başvuracaklarını ifade etti . Üskül , raporu hazırlamak için onların bilgisine de ihtiyaçlarının olacağını söyledi .
' Alt komisyonu kurmadan önce Dışişleri Bakanlığı ile bir temasınız oldu mu? ' sorusu üzerine Üskül , " Bir temasımız olmadı . Şimdi kararımızı kendilerine ileteceğim ve gerekli girişimlerde bulunmalarını isteyeceğim . Güvenlik noktasında bir sıkıntı olmaması beklenir " diye konuştu .
Bu arada komisyonda CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ' le AK Parti milletvekilleri arasında tartışma yaşandı . Alınan bilgiye göre Ersin , hükümetin İsrail ' in saldırısına karşı net bir duruş sergileyemediğini söyledi . Kınama kararı üzerindeki tartışmalar üzerine AK Parti milletvekilleri , Ersin ' e , ' Netanyahu gibi konuşuyorsun ' eleştirisini yöneltti .