İsrail, Türkiye ile savaşmayı seçti

İsrail'in Gazze'ye yardım malzemesi götüren gemilere saldırması ABD ve İngiliz basınında geniş yer buldu.

  ABD basını , İsrail yö ; netimini suç ; larken , İngiliz basınına gö ; re saldırı , ABD ' nin İran ' dan hesap sormasını zorlaştırdı .

LOS ANGELES TIMES ' TA İSRAİLLİ YAZAR GROSSMAN ' IN YAZISINDAN : BU SUÇ ; U HAKLI GÖ ; STERECEK YA DA TEMİZE Ç ; IKARACAK HİÇ ; BİR İZAHAT YOK , İSRAİL HÜ ; KÜ ; METİ İLE ORDUSUNUN APTALCA EYLEMLERİ İÇ ; İN HİÇ ; BİR GEREKÇ ; E Ö ; NE SÜ ; RÜ ; LEMEZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın geç ; en yıl Davos ' ta katıldığı , İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile arasında gerginlik yaşanan paneli yö ; neten isim olan Washington Post yazarı David Ignatius , ' Filo baskını , İsrail ' e bir ö ; ğrenme fırsatı sunuyor ' başlıklı yazı kaleme aldı .

' Hü ; kü ; metlerin hata yaptıkları , ancak akıllı olurlarsa bunlardan ders ç ; ıkardıkları ' belirtilen yazıda , ' Eğer İsrail hü ; kü ; meti mantıklıysa , yardım gemileri filosuna saldırısının neden olduğu kargaşayı , Gazze ve bö ; lgeye yö ; nelik politikalarını yeniden dü ; şü ; nmek iç ; in kullanacaktır ' denildi .

' İsrailli komandoların , Gazze Şeridi ' ne uyguladıkları ablukayı gü ; ç ; lendirme ve oradaki aşırılık yanlısı Hamas hareketinin etkisini zayıflatma ç ; abası ç ; erç ; evesinde gemilere baskın dü ; zenlediği ' kaydedilen yazıda , ' Ancak İsrail ' in son dö ; nemki birç ; ok dik başlı operasyonu gibi , bunun da geri teptiği ve bunun nedeni ü ; zerinde dü ; şü ; nmenin faydalı olacağı ' gö ; rü ; şü ; dile getirildi .

Yazıda , İsrail ' in kendini savunmak iç ; in ö ; ne sü ; rdü ; ğü ; , ' Gazze ' deki bir terö ; rist dü ; şmanla savaştığı , Avrupa ' daki dostları ve ABD ' nin gü ; venilmezliğinin giderek arttığı , kilit Mü ; slü ; man mü ; ttefiki Tü ; rkiye ' nin İran ' la dostluk kurduğu ve Gazze ' ye yardım misyonunun Tü ; rk organizatö ; rlerinin Hamas bü ; nyesindeki İsrail nefretç ; ileriyle bağlantıları olduğu ' yö ; nü ; ndeki noktalara atıfta bulunularak , bunların ' doğru ve İsrail ' in bakış aç ; ısından sinir bozucu olduğu ' yorumu yapıldı . Yazıda , ' Ancak bu , akıllı bir liderin , denizde şatafatlı bir operasyonla zar atmaktan ziyade , kendini kayıplara karşı koruması gerektiği bir durum ' ifadesi kullanıldı .

- ' ABLUKA HAMAS ' I GÜ ; Ç ; LENDİRİYOR ' -

İsrail aç ; ısından en acil sorunun Gazze ü ; zerindeki ablukanın sü ; rdü ; rü ; lemez olması olduğu ifade edilen yazıda , ' bunun niyetlenen sonucun tam tersi etki ü ; rettiği , Hamas ' ın Gazze ' deki kontrolü ; nü ; gü ; ç ; lendirirken , İsrail ' in uluslararası alanda daha fazla izole hale geldiği ' savunuldu .

Filonun halkla ilişkiler aç ; ısından bir sorun oluşturabileceğinin farkına vararak , İsraillilerin , yardım malzemesinin herhangi bir gerginlik ç ; ıkmadan nasıl dağıtılacağı konusunda Tü ; rk hü ; kü ; metiyle gö ; rü ; şmelerde bulunduğu ifade edilen yazıda , ' Şurası aç ; ık ki , bu uzlaşı yaklaşımı başarısız oldu ve komandolar uluslararası sularda saldırı dü ; zenledi ' denildi .

' İsrail ' in neden bu kadar yü ; ksek risk taşıyan bir seç ; eneği tercih ettiği ' sorusunun sorulduğu yazıda , buna cevaben , ' yıllar boyunca İsrail ' in Orta Doğu ' daki askeri eylemlerine karşı konulmaması ö ; zgü ; rlü ; ğü ; ne alıştığı ' gö ; rü ; şü ; dile getirildi .

İsrail ' in , ' cesurca ve ç ; oğu zaman evinden uzakta , dü ; şmanlarına saldırdığı ve onların gö ; zü ; nü ; korkuttuğu ' belirtilen yazıda , ' Bu ihtilaf yaklaşımının , İsrail ' in dü ; şmanları ç ; ağ dışı gerillalar ve kabiliyetsiz Arap orduları olduğunda mü ; kemmel işlediği , ancak internet ve fü ; zelerin yaygınlaştığı bir ç ; ağda daha az başarılı olduğu ' yorumuna yer verildi .

- ' TÜ ; RKİYE , HAMAS ' TAN DAHA TEHLİKELİ BİR DÜ ; ŞMAN ' -

Yazıda , ' askeri ü ; stü ; nlü ; ğü ; n İsrail ' i hiç ; olmadığı kadar bü ; yü ; k riskler almaya cezbettiği ' gö ; rü ; şü ; ifade edilerek , 1982 ' de Lü ; bnan ' ın işgali ö ; rnek gö ; sterildi .

Yardım filosuna saldırarak , İsrail ' in ' Hamas ' tan daha tehlikeli bir dü ; şman olan ' Tü ; rkiye ile savaşmayı seç ; tiği iddiasında bulunulan yazıda , ' tartışmanın son birkaç ; yılda mayalanmakta olduğu ve bunun Orta Doğu ' da dev bir stratejik değişimi oluşturduğu ' yorumu yapıldı .

Yazıda , ' İsrail ' in bir zamanlar en ö ; nemli bö ; lgesel mü ; ttefiki Tü ; rkiye ' nin , şimdi İsrail ' in hegemonyasına meydan okuma arayışında olduğu ' ileri sü ; rü ; ldü ; .

' Başbakan Erdoğan ' ın , ' İsrail ' in bize emir verir gibi davranmasına izin vermeyeceğiz ' şeklinde karizmatik bir mesaja sahip Mü ; slü ; man bir popü ; list olduğu ' ö ; ne sü ; rü ; len yazıda , ' Tü ; rkiye ' nin meydan okumasının Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından seslendirildiği ' ifade edilerek , Davutoğlu ' nun dü ; n gazetecilerle dü ; zenlediği kahvaltılı sohbet toplantısında , ' Şimdi karar verme zamanı : Uygar bir dü ; nyada mıyız , yoksa bazıları orman yasalarına sahip olmayı sü ; rdü ; rü ; yor mu? Eğer ikincisiyse , ne yapılacağını biliyoruz ' dediği aktarıldı .

' İsrail ve ABD ' nin hatalardan nasıl ders ç ; ıkarabileceği ve krizi daha iyi sonuca doğru nasıl yö ; nelteceği ' sorusunun da sorulduğu yazıda , ' cevabın , bunun Gazze probleminden ziyade , Tü ; rkiye ile İsrail arasındaki bir sorun haline geldiği gerç ; eğini kullanmakta olduğu ' ifade edildi .

- ' TÜ ; RKİYE GÜ ; Ç ; LÜ ; BİR Ü ; LKE ' -

' Tü ; rkiye ' nin bö ; lgesel arzuları bulunduğu , ancak ç ; ılgın bir terö ; rist bö ; lge olmadığı ve Yahudi soykırımını inkar eden bir sö ; ylem kullanmadığı ' belirtilen yazıda , ' ( Tü ; rkiye ) ö ; nemli bir gü ; ç ; sahibi olmak isteyen bü ; yü ; k , gü ; ç ; lü ; bir ü ; lke . İsrail ' i zayıflatmadan Tü ; rkiye ' nin aç ; lığını tatmin etmenin bir yolu olmalı ' ifadesi kullanıldı .

Yazıda , ' doğru bir diplomatik formü ; lü ; n , İsrail ' in normalde gü ; venmediği bir kurum olan BM ' yi de iç ; ine alması gerektiği , İsrail ' in Gazze ' deki karışıklığı kendi başına ç ; ö ; zemediği ve yardım iç ; in şimdi BM Gü ; venlik Konseyi ' ne yö ; nelmesine ihtiyaç ; bulunduğu ' belirtildi .

' Bunun , İsrail aç ; ıklarında neler olduğuna dair BM soruşturmasıyla başlaması gerektiği ' ifade edilen yazıda , ' bir sonraki adımın , silah ithalatına karşı gerç ; ek korumalarla , Gazze ' nin yeniden inşasında BM ' nin daha fazla rol alması olabileceği ' kaydedildi .

Yazıda , ' İsrail ' in paradoksu kucaklamaya ihtiyacı var : Bazen zorlu bir sorunu idare etmenin en iyi yolu onu uluslararasılaştırmaktır ' denildi .

- ' YAHUDİ GRUPLARI ARASINDA AYRILIKLARI DERİNLEŞTİRDİ ' -

Gazetedeki Harold Meyerson imzalı bir diğer yazıda da , İsrail ' in yardım gemilerine saldırısının , Amerikalı Yahudi grupları arasındaki ayrılıkları daha da derinleştirdiği yorumunda bulunuldu ve olaya farklı bakış aç ; ılarıyla yaklaşan grupların internet sitelerinde yer alan yazılardan ö ; rnekler verildi .

Gazetedeki konuya ilişkin farklı yazılarda , ' İsrail ' in saldırısının , Gazze ' ye gelecek dö ; nemde insani yardımların nasıl ulaştırılacağına ilişkin tartışmaları beraberinde getirdiği , BM Gü ; venlik Konseyi Başkanlık aç ; ıklamasının , Tü ; rkiye ve Arap ü ; lkelerinin talep ettiği kadar İsrail ' i doğrudan eleştirmediği ' gibi yorumlarda bulunuldu .

İsrail ' in saldırısına uğrayan gemide silah olup olmadığı tartışmalarına işaret edilen haberlerde , İsrail ' in gemide silah bulunduğunu kanıtlayamadığı belirtildi .

Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu ' nun sö ; zlerine atıf yapılan gazetede , Davutoğlu ' nun ilk kez bu kadar sert konuştuğu yorumunda da bulunuldu .

- ' SANKİ BİR KORSAN GRUBU ' -

Los Angeles Times gazetesinde İsrailli yazar David Grossman ' ın kaleme aldığı yazıda da İsrail ' in Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere saldırısıyla ilgili olarak , ' bu suç ; u haklı gö ; sterecek ya da temize ç ; ıkaracak hiç ; bir izahat bulunmadığı ve İsrail hü ; kü ; meti ile ordusunun aptalca eylemlerine hiç ; bir gerekç ; e sunulamayacağı ' yorumunda bulunuldu .

' İsrail ' in deniz baskını , aptalca bir kestirim ' başlıklı yazıda , ' İsrail ' in , askerlerini gö ; zlerini kırpmadan sivilleri ö ; ldü ; rmeleri iç ; in gö ; ndermediği , gerç ; ekte , bunun İsrail ' in istediği son şey olduğu ' ifade edildi .

Yazıda , ' Yine de , dini gö ; rü ; şlerinde fanatik ve İsrail ' e radikal biç ; imde dü ; şman kü ; ç ; ü ; k bir Tü ; rk ö ; rgü ; tü ; , davasına barış ve adaletin arayıcısı yü ; zlerce kişiyi dahil etti ve İsrail ' i bir tuzağa ç ; ekmeyi başardı , ç ; ü ; nkü ; İsrail ' in nasıl tepki gö ; stereceğini biliyordu ' ifadesi kullanıldı .

' Bir ü ; lke , nasıl İsrail ' in davrandığı kadar , gü ; vensiz , kafası karışmış ve panik şekilde davranabilir ' denilen yazıda , ' İsrail ' in , aşırı askeri gü ; ç ; kullanımı ve gemidekilerin tepkisinin yoğunluğunu tahmin etmedeki ö ; lü ; mcü ; l hatanın karışımı sonucunda sivilleri ö ; ldü ; rdü ; ğü ; ve yaraladığı ve bunu ü ; lkenin karasal sularının dışında , sanki bir korsan grubu gibi yaptığı ' kaydedildi .

- ' BECERİKSİZ POLİTİKA ' -

Yazıda , ' İsrail ' in eylemlerinin , Gazze ' nin utanç ; verici biç ; imde kuşatılmasının doğal bir devamı olduğu , hapisteki tek bir askerin serbest bırakılması iç ; in Gazze Şeridi ' ndeki 1 , 5 milyon masum insanda acı duygular uyandırıldığı ve bu kuşatmanın , defalarca abartılı gü ; ç ; kullanımına başvuran beceriksiz bir politikanın sonucu olduğu ' yorumlarına yer verildi .

Gazze ' nin kuşatılmasının yıllardır başarısız olduğu ve bu durumun , kuşatmanın sadece ahlak dışı değil , pratik olmadığı anlamına da geldiği , aslında durumu daha fazla kö ; tü ; leştirdiği ve İsrail ' in hayati ç ; ıkarlarına zarar verdiği ifade edildiği yazıda , İsrailli asker Gilad Şalit ' i 4 yıldır esir tutan ve Gazze Şeridi ' nden İsrail kentleri ve kö ; ylerine binlerce roket fırlatan Hamas liderlerinin işlediği suç ; ların , egemen bir devletin elindeki yasal araç ; lar kullanılarak ele alınması gerektiği , sivil nü ; fusa yö ; nelik mevcut kuşatmanın ise bu araç ; lardan biri olmadığı kaydedildi .

Yazıda , ' Pazartesi gü ; nkü ; ç ; ılgın eylemlerin şokunun , kuşatmaya dair tü ; m fikrin yeniden değerlendirilmesine neden olacağına ve nihayet Filistinlileri acılarından kurtaracağına ve İsrail ' i ' ahlaki lekesinden ' temizleyeceğine inanmak istiyorum . Ancak bu trajik bö ; lgedeki deneyimimiz bize şunu ö ; ğretti ki , muhtemelen bunun tam tersi olacak . Şiddet iç ; eren tepkiler verilmesi mekanizmaları , intikam ve nefret dö ; ngü ; leri , bü ; yü ; klü ; kleri ö ; nceden kestirilemeyecek şekilde , yeni bir tura başladı ' denildi .

Yazıda , ' Her şeyin ö ; tesinde , bu ç ; ılgın operasyon İsrail ' in ne kadar dü ; ştü ; ğü ; nü ; gö ; steriyor . Gö ; ren gö ; zlere sahip herkes bunu anlar ve hisseder ' ifadesi kullanıldı .

Gazetenin bir başka yazısında İsrail ' in bu olayla kendisine bü ; yü ; k bir zarar verdiği gö ; rü ; şü ; dile getirildi . Yazıda , İsrail ' in kendini savunma hakkı bulunduğu , ancak Gazze ' ye yö ; nelik ablukanın da kaldırılması gerektiği kaydedildi .

İNGİLİZ BASINI : ' SALDIRI , ABD ' NİN İRAN ' DAN HESAP SORMASINI ZORLAŞTIRDI '

İngiliz basını , İsrail ' in Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere saldırısına geniş yer ayırdı ve ' bu saldırının ABD ' yi nü ; kleer programı konusunda İran ' a yö ; nelik yaptırımlar konusundan uzaklaştıracağı ' yorumlarına yer verdi .

Dü ; nya liderlerinin saldırıyla ilgili soruşturma talebini vurgulayan Times gazetesi , yaklaşık 30 İngiliz vatandaşının Negev ç ; ö ; lü ; ndeki bir hapishanede tutuklu bulunduğunu , bir İngiliz vatandaşının ise Tel Aviv ' deki hapishanede tedavi altında olduğunu yazdı .

Guardian gazetesi , ' İsrail ü ; zerinde , ö ; lü ; mleri kapsamlı bir şekilde soruşturma baskısı artıyor ' manşeti atarak , gemideki sivillerin , İsrail askerlerinin ö ; ldü ; rme kastıyla ateş ettiğini sö ; ylediğini yazdı .

Gazete , başyazısını da İsrail ' e yö ; nelik tepkilere ayırarak , saldırıdan sonra bir şeylerin değişmesi konusunda ü ; mit olmadığı yorumunu yaptı .

' Ö ; rneğin Mısır ' ın Gazze ile sınırını geç ; ici olarak insani yardımlara aç ; ması jestten ibaret ' denilen gazetenin başyazısında şö ; yle denildi :

' Gazze ' nin ihtiyacı olan , gemilerdeki ç ; imento , ç ; elik ve inşaat malzemeleriydi . Bunlar İsrail ' in geç ; en yılki cezalandırıcı saldırısının yaşattığı hasarı onarmak iç ; in kullanılacaktı . Ancak dü ; n bir Mısır gü ; venlik yetkilisinin de sö ; ylediği gibi , bu malzemeler yine sınırdan geç ; emeyecek . Dolayısıyla bu konuda değişen bir şey olmayacak . '

BM Gü ; venlik Konseyi oturumunda kaydadeğer bir ilerleme olmadığı savunulan ve ABD ' nin tutumu eleştirilen gazetede , ' Peki Orta Doğu ' da yeni bir yaklaşım sö ; zü ; veren adamın ( ABD Başkanı Barack Obama ) yö ; netimi ne yaptı? Eski yaklaşıma geri dö ; ndü ; . ABD , Tü ; rkiye ' nin haklı taleplerini sulandırdı . Obama bir daha İslam dü ; nyasına seslendiğinde , sö ; zlerine kimse kulak asmayacak . Bunun sorumlusu da başında bulunduğu yö ; netimden başkası değil ' denildi .

-INDEPENDENT : ' İSRAİL HALKI LİDERLERİNİ SORGULAMIYOR ' -

Financial Times ( FT ) gazetesinin Orta Doğu editö ; rü ; Roula Khalaf da , İsrail ' in , tü ; m propaganda ç ; abalarına rağmen , bu olayın ardından Gazze ' ye yö ; nelik ablukaya odaklanılmasını engelleyemeyeceğini belirtti .

İsrail ' in , dü ; şmanlarının eline , kendisine karşı kullanabilecekleri yeni bir malzeme verdiğini ifade eden Khalaf , ' İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad , saldırının İsrail ' i yok olmaya biraz daha yaklaştırdığını savundu . Ahmedinejad , bu saldırının ardından ABD ' nin , bırakın Mü ; slü ; man dü ; nyasını , BM Gü ; venlik Konseyi ( BMGK ) ü ; yelerinin bile , İran ' dan hesap sormaya ikna etmesi zorlaşacağını gayet iyi biliyor ' yorumunu yaptı .

Independent gazetesi de aynı noktaya dikkati ç ; ekerek , ' bu saldırının Obama yö ; netiminin dikkatini dağıtacağını ve birinci ö ; nceliği olan İran ' a yö ; nelik yaptırımlardan uzaklaştıracağını ' yazdı .

Gazete saldırının ayrıca , İsrail ile Filistin arasında ABD arabuluculuğunda başlatılmaya ç ; alışılan dolaylı gö ; rü ; şmeleri daha da zorlaştıracağını , Hamas ' ı gü ; ç ; lendirdiğini , Filistin lideri Mahmud Abbas ' ı ise zayıflattığını kaydetti .

Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn de dü ; n olduğu gibi bugü ; n de yazısını İsrail ' e ayırdı . İsrail halkının son yıllarda askeri ve siyasi liderlerini sorgulama alışkanlığını kaybettiğini savunan Cockburn , yazısında şunları belirtiyor :

' İsrail ' in propagandasına kimse İsrailliler kadar inanmıyor . Bu propaganda kampanyaları İsrail ' in en zayıf noktası . Ç ; ü ; nkü ; İsrail ' in gerç ; ekliği algılamasını engelliyorlar . Yenilgi ve başarısızlıklar , zafer ve başarı olarak gö ; steriliyor . Hata yapıldığını kabul etmeme ısrarı da , generallerin ya da siyasetç ; ilerin işine son verilmesini zorlaştırıyor . '

Daily Telegraph gazetesi ise saldırının olumlu sonuç ; larının olabileceği yorumunu yaptı . Gazete , Filistin liderinin barış mü ; zakerelerinden ç ; ekilme ç ; ağrılarını reddettiğini ve bunun da İsrail-Filistin barış sü ; recinin devamı adına bir umut doğurduğunu yazdı .

iha