Dijital İpek Yolu kuruldu; Cidde, Amman, Şam ve İstanbul birbirine bağlandı

Ortadoğu, Güney Asya ve Uzak Doğu arasında dev bütünleşik çok geçişli fiber optik ağ kurulmasına ilişkin ilk adım atıldı. Türk Telekom (Türkiye), Saud

  Ortadoğu , Güney Asya ve Uzak Doğu arasında dev bütünleşik çok geçişli fiber optik ağ kurulmasına ilişkin ilk adım atıldı . Türk Telekom ( Türkiye ) , Saudi Telecom Company ( Suudi Telekom ) , Jordan Telecom Group ( Ürdün Telekom ) ve Syrian Telecommunication Establishement ( Suriye Telekom ) işbirliği ile hayata geçirilen JADI LINK ( Jeddah-Amman-Damascus-İstanbul ) Projesi sayesinde Türkiye , fiber optik ağ bakımından bölgenin dünyaya açılan kapısı haline geliyor .

Cidde , Amman , Şam ve İstanbul ' u bir birine bağlayacak JADI LINK Projesi İstanbul ' da yapılan törenle başladı . Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım , Ürdün Krallığı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Marwan Juma ' nın yanı sıra Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany , Suudi Telekom Toptan Satış Başkanı Saad Al Demyati , Suriye Telekom Kurumu Genel Direktörü Nazem Bahses ile Ürdün Telekom Şirketi Genel Müdürü Nayla Khawam katıldı . Türkiye ' yi Asya ve Avrupa arasında bir iletişim köprüsü haline getiren projeyle Akdeniz ve Kızıldeniz ' den geçen denizaltı kablolarına karadan geçecek önemli bir alternatif sunulacak . Bu devasa hat bir bakıma bölgeye dijital bir ipek yolu kazandıracak .

Geçtiğimiz haftalarda Orta ve Güneydoğu Avrupa ' nın önde gelen bağımsız data ve toptan kapasite servis sağlayıcılarından İnvıtel İnternational ' ın hisselerinin tamamını satın almak için bir anlaşma imzalayan ve şirketin 27 bin kilometrelik fiber altyapısı ile Avrupa ' daki gücünü arttıran Türk Telekom , Ortadoğu ' yu kapsayan JADI LINK ' le Avrasya bölgesini birbirine bağlıyor . Sırasıyla Türkiye , Suriye , Ürdün ve Suudi Arabistan ' dan geçecek olan fiber optik hat internet , data ve kısmen ses iletişiminin Güney Asya ve Ortadoğu ile Avrupa ve ABD arasında Türkiye üzerinden sağlanması konusunda önemli bir alternatif sunacak .

Törende katılımcılara hitap eden Paul Doany , " Ülkeler arasında çok sıkı bir çalışma yapıldı . Bu ekibin her üyesine tek tek teşekkür ediyorum . Her birini tebrik ediyorum . Proje uygun maliyetle bağlantı sunmaya imkan verecek . Hindistan ' a transit bağlantı imkanı tanıyacak . Proje bizim için çok önemli . Geniş bantta büyük bir büyüme bekliyoruz . Bunun için daha fazla bağlanırlık gerekiyor . Bu şirketlerle hep birlikte sabit bandın genişlemesini amaçlıyoruz . " dedi .

Ürdün Telekom CEO ' su Nayla Khavam da projenin kendisini gururlandırdığını söyledi . Khavam , " Bu harika projeden ötürü gururluyum . Proje dahilinde kısa bir süre içinde paydaşlarımızla önemli bir başarı yakaladık . Ekim 2009 ' dan bu yana ciddi çalışmalar yapıldı . Talebi görüyoruz , buna karşılık verme konumundayız . Bu işbirliğini başarıya dönüştüren herkese teşekkür ediyorum . Bu işbirliği umuyorum ülkelerimiz için yararlı olacaktır . Toplumsal ve ekonomik ilişkileri arttıracaktır . Ülkelerin gelişimine katkıda bulunacaktır . Avrupa ve ABD ' ye açılan kapılar bağlamında büyük katkı sunacaktır . Doğu ile Batı ' yı birbirine bağlayan ilk karasal şebekeye baktığımızda Akdeniz ' de aynı koridordan geçiyor . Bunlar aynı zamanda geniş bantlı internet hizmetini arttıracaktır . Doanny ' nin dediği gibi : Bir el tek başına alkış tutamaz . " ifadelerini kullandı .

Suriye Telekom Müdürü Dr . Nazem Bahsas de projeyi olanaklı kılan herkese teşekkür ederken , şunları söyledi : " Bu törene katılmaktan dolayı mutluyum . Küreselleşmenin bize sunduğu güçlükleri bertaraf etmek için işbirliğine gidilmeli . Bölgesel iletişim ve ulaşım sisteminin önemli bir kısmını oluşturuyor . JADI LİNK ülkeler arası önemli bir adımdır . Bu adımlar inanıyorum gelecekte artacaktır . Kuzeyi , Güneyi ve Doğu ile Batı ' yı birbirine bağlayacak bir projeden söz ediyoruz . "

Suudi Telekom Müdürü Saad Al Demyati , duyduğu memnuniyeti şöyle dile getirdi : " Böyle bir projenin İstanbul ' da yapılması memnuniyet verici . Başka bir erişimin de bulunması bizim alanımızdan Ortadoğu ' yu Batı Avrupa ' yla bağlayacak , Uzak doğuyla bağlayacak bir proje söz konusu . Büyük çabalarla yapılmış bir proje , en sonunda oldu . "