Bakan Yıldırım: Asya ile Avrupa'yı iletişim otoyollarıyla birbirine bağlayacağız

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın işbirliği yaptığı JADI LINK (Jeddah-Amman-Damascus-İstanbul) Projesi'nd

  Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım , Türkiye , Suriye , Ürdün ve Suudi Arabistan ' ın işbirliği yaptığı JADI LINK ( Jeddah-Amman-Damascus-İstanbul ) Projesi ' nden duyduğu memnuniyeti dile getirirken , " Asya ve Avrupa gibi iki eski kıtayı iletişim otoyoluyla birbirine bağlayacağız . " ifadesini kullandı .

Ortadoğu , Güney Asya ve Uzak Doğu arasında dev bütünleşik çok geçişli fiber optik ağ kurulmasını içeren JADI LINK projesi için ilk adım atıldı . Proje , Türkiye ' yi Ortadoğu ' nun dünyaya açılan kapısı konumuna getiriyor . JADI LINK ' in hayata geçmesi dolayısıyla İstanbul ' da yapılan törende konuşan Bakan Binali Yıldırım , " Bugün Asya ile Avrupa nın iletişim alt yapısı bakımından önemli bir projenin başlangıcını yapıyoruz . İki eski kıtayı iletişim otoyollarıyla birbirine bağlıyoruz . Bu iletişim otoyolunun ne anlama geldiği isminden anlaşılıyor . Cidde , Amman , Şam ve İstanbul , mevcut olan fiber optik bağlantının bir alternatifi yedekleyicisi olacaktır . Dünya iletişimine büyük hizmet verecektir . " diye konuştu .

Birkaç yıl önce Akdeniz ' de meydana gelen fiber optik kopmasıyla dünya iletişiminde kaos yaşadığını , olaydan sonra iletişim çağında gelişen iletişim yapısına uygun hatlar oluşturulması gerektiğinin anlaşıldığını aktaran Yıldırım , " Bundan hareketle bölgesel anlamda önemli bir işbirliğine imza atacağız . Suriye ve Ürdün ' le vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı , serbest ticaret anlaşmaları imzalandı . Bu anlayış doğrultusunda ülkeler bugün bölgesel işbirliğinin küresel işbirliğine dönüşmesi adına önemli bir adım atıyor . Birliktelik iletişim çağında insanlığa büyük yararlar sağlayacaktır . " dedi .

Binali Yıldırım , çalışmanın Türkiye ' nin 2023 iletişim hedefleriyle de örtüştüğünü belirterek , şunları söyledi :

" Yeni iletişim otobanları hedeflerimiz arasındaydı . Türk Telekom ' un Avrupa ve Balkanlar ' da iletişim hattı İnvitel ' e katılımı önemliydi . Anlaşmayla bunun Ortadoğu ve Uzak doğuya uzatılıyor . Önümüzdeki süreçte yeni işbirliklerinin , yeni projelerin olacağını da sizlere müjdelemek isterim . Sınırlar kalkıyor , her ne kadar bazı ülkeler fiziki sınırları kuvvetlendirse de iletişim bunun böyle olmadığını gösterdi . Yaşanan bir olay anında tüm dünya tarafından bilinmekte , tepkiler hemen paylaşılmaktadır . İletişim , küresel barışa katkı sunmaktadır . İletişim otobanlarının güçlendirilmesi gerek . Yollar kâfi gelmezse zaman sıkıntısı yok . Projeye destek veren Suudi Arabistan , Türkiye , Ürdün ve Suriye ' nin siyasi iradesi bu sonucu doğurmuştur . Bu işbirliğinin ortasında yer alan Ürdün kralı bizi yalnız bırakmadı . Projelerin ülkemize faydalı sonuçlar doğurmasını diliyorum . Asırlar boyu ipek yolları bölgede ticaretin ve taşımacılığın en önemli güzergâhları oldu . Şimdi bu kervan yolları yerini iletişim otobanlarına bırakıyor . Bu aynı bölgede gerçekleşiyor . "

Ürdün Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Marwan Juma da yaptığı konuşmada çalışmayı , ' Asya ile Avrupa ' yı bir araya getiren proje ' olarak niteledi . Ürdün ' ün doğal kaynaklar bakımından yoksul olduğunu ifade eden Juma , şöyle konuştu :

" Fakat önemli bir kaynağı ve madeni var ; o da halkı . Bireysel deneyimlere baktığımızda böyle bir projenin imkanı olmadığını düşünüyorduk . Ama süreç bizi yanılttı . Ülkelerin daha fazla imkana sahip olması , bunlara daha güç katması anlamına gelmekte . Proje halkların , insanların ve kaynakların bir araya getirilmesi anlamında önemli . Özel sektörün inisiyatif alması , sürecin kolaylaştırılması , ülkeler arası bağların arttırılması değerli . Projelerin genişlemesi söz konusu olacak . Ülkelerimiz yatırımlardan ziyadesiyle yararlanacak . Harika yatırımın daha da büyümesini diliyoruz . " ifadelerini kullandı .

Konuşmaların ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany ' le Ürdün Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Marwan Juma da Ürdün Telekom Müdürü Nayla Khawam , Suriye Telekom Müdürü Nazem Bahses ve Suudi Telekom Müdürü Saad El Demyati ' yle butonların başına geçti . Katılımcılar butonlara tek tek basarak JADI LINK projesini hayata geçirdi .