Ak Parti Heyeti Abd'ye Gitti İstanbul

-AK PARTİ HEYETİ ABD'YE GİTTİ İSTANBUL (A.A) - 14.06.2010 - AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖMER ÇELİK, TÜRKİYE'NİN 'EKSEN KAYMASI' DİYE BİR GÜNDE-A

-AK PARTİ HEYETİ ABD'YE GİTTİ

İSTANBUL (A.A) - 14.06.2010 - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin 'eksen kayması' diye bir gündeminin bulunmadığını belirterek, ABD ziyaretlerinin amacının Türk dış politikasıyla ilgili vizyonu ortaya koymak olduğunu söyledi.
Ömer Çelik, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Başbakan Başdanışmanı İbrahim Kalın ve bazı milletvekilleri, Türkiye'nin dış politikası konusundaki görüşlerini anlatmak üzere ABD'ye gitti.
Hareketlerinden önce Atatürk Havalimanında basın toplantısı düzenleyen Çelik, 'Türk dış politikasında son zamanlarda yaşanan gelişmelerin birinci elden paylaşılması, görüşlerimizin anlatılması ve karşılıklı istişarelerde bulunmak üzere ABD'ye gidiyoruz' dedi.
Ziyaret sırasında kendilerinin de görüşmek istediği çevrelerin bulunduğunu ifade eden Çelik, 'Başbakanımızın talimatıyla bu bilgilendirme toplantılarına Avrupa'da da devam edeceğiz' diye konuştu. 
Çelik, son zamanlarda 'eksen kayması' tartışmaları ve Gazze olayları nedeniyle yaşanan sıcak gelişmelerin olduğuna dikkat çekerek, bu olaylarla ilgili görüşlerini anlatacaklarını belitti. 
Çelik, 'Bu tip gezileri Türkiye'deki politikacıların 'gidip kendilerini izah ve savunmak' şeklinde algılayanlar ve sunanlar var. Bu, bizim dış politika anlayışımızın dışındadır. Bizim yaptığımız, Türkiye dış politika perspektifini anlatmaktır. ABD'de bir hafta süresince yoğun görüşmelerimiz olacak' diye konuştu.

-"EKSEN KAYMASI DEĞİL KALINLAŞMASI VAR"-

Ömer Çelik, bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın Kanada'da katılacağı G-20 Toplantısı öncesinde ABD Başkanı Barack Obama'nın danışmanlarıyla görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin sorusu üzerine, 'Beyaz Saray'da muhataplarımızla görüşeceğiz ama hükümet düzeyinde muhataplık bizim işimiz değil. Sayın Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımız muhataplarıyla zaten görüşüyorlar' yanıtını verdi.
Çelik, 'Ziyarette, eksen kayması, BM'nin İran'a yaptırımları, Türkiye'nin 'hayır' oyu ve Gazze'ye yardım gemisi ve çıkan olaylar ne olacak?' şeklindeki soru üzerine de şöyle dedi:
'Hayır. Bu gezilerde dış politikanın tüm boyutlarını görüşüyoruz. Gündeme geldiğinde Sırbistan, Bosna, Kafkasya'daki güvenlik ve iş birliğine kadar çok boyutlu bir dış politika perspektifimiz var. Dün bir muhalefet lideri, Sayın Başbakana hitaben 'ne işiniz var haritada bile yeri bulunmayan Brezilya'da, Arjantin'de?' demiş. Biz böyle bakmıyoruz. Dünyanın her tarafı haritada gözüksün gözükmesin Türkiye'nin dış politika sahası içindedir.'
Bir gazetecinin 'Türk dış politikasında eksen kayması olmadığını mı anlatacaksınız? Eksen kayması var mı?' sorusu üzerine Ömer Çelik, 'Hayır. Türk dış politikasında 'eksen kayması' söz konusu değil, tam tersine eksenin daha çok yerine oturması, daha kalınlaşması, daha yerleşikleşmesi var. Eksen kayması bizim gündemimiz değil, dış politikamızı anlamayanların gündemi. AK Parti'nin eksen kayması Türkiye'nin Orta Doğulaşması gibi gündemi yok. Bunlar retorikle ortaya konulan şeyler' karşılığını verdi.
Ömer Çelik bir soru üzerine de 'Bizim 'eksen kayması' diye bir gündemimiz yok. ABD ziyaretimizin amacı, Türk dış politikasıyla ilgili vizyonumuzu ortaya koymaktır' yanıtını verdi.
14.06.2010 12:45:37