Van, Akdamar'da yapılacak ayine hazırlanıyor

Van Valisi Münir Karaloğlu, 19 Eylül'de Akdamar Anıt Müzesi'nde düzenlenecek olan 'Ayin' için Van'a mevcut yatak kapasitesinin çok üzerinde misafir ge

  Van Valisi Münir Karaloğlu , 19 Eylül ' de Akdamar Anıt Müzesi ' nde düzenlenecek olan ' Ayin ' için Van ' a mevcut yatak kapasitesinin çok üzerinde misafir geleceğini söyledi .

Van Valisi Münir Karaloğlu , 19 Eylül günü Gevaş ilçesinde bulunan Akdamar Adası ' ndaki Akdamar Anıt Müzesi ' nde düzenlenecek olan ' ayin ' öncesi otel ve misafirhanesi olan kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri ile bir araya geldi .

Vali Ali Paşa Toplantı Salonu ' nda yapılan ve Vali Yardımcısı Halil Berk ile Kültür ve Turizm İl Müdürü Zeki Taştan ' ın da hazır bulunduğu toplantıya başkanlık yapan Vali Karaloğlu , referandumdan dolayı okulların 20 Eylül ' de açılmasının kendileri için bir avantaj olacağını belirtti .

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ' nin de talepleri üzerine 2010-2011 eğitim öğretim yılını 27 Eylül ' de açacak olmasının kendilerine yer temini konusunda imkan sağlayacağını söyleyen Vali Karaloğlu , 19 Eylül ' de Akdamar Anıt Müzesi ' nde düzenlenecek olan ' Ayin ' için Van ' a mevcut yatak kapasitesinin çok üzerinde misafirin geleceğini belirtti . Vali Karaloğlu , " Bizim Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediye belgeli otellerimizin tümünün yatak sayısının toplamı 3 bin civarındadır . Kamu kurum ve kuruluşların misafirhanelerinin de 600 civarında bir yatak kapasiteleri mevcuttur . Ancak şu an ki otel rezervasyonlarına bakıldığında Van ' a gelecek misafir sayısı 5 bin civarındadır . Geriye kalan bin 500-2 bin kişinin ise nerede misafir edileceğini sektör yöneticileri ile tartışarak belirleyeceğiz . " dedi .

Vali Karaloğlu , Van ' da herkesin göğsünü kabartan bir gelişme olduğunu ve bunun da kendiliğinden gelişen bir sivil inisiyatifin , ' Eğer Van ' a gelecek misafirlere otelleriniz yetmiyorsa , misafirhaneleriniz yetmiyorsa biz Vanlılar olarak evlerimizi misafirlere açıyoruz ' kampanyası olduğunu ifade etti .

Kampanyanın bir sivil hareket olarak başlatıldığını ve halen devam ettiğini anlatan Vali Karaloğlu , " Ben her şeyden önce bu kampanyayı başlatanları tebrik ediyorum . Biz tarihin hiçbir döneminde farklı inançlara , farklı etnik gruplara mensup insanlara hiçbir zaman öteki muamelesi yapmadık . Bunun en güzel testi eski Van şehrine gittiğinizde orada camisi , şapeli ve diğer ibadethaneleri yan yana görürsünüz . Yani birçok semavi dinin ibadethanesini 400 metrekare çapındaki bir alan içerisinde görebilirsiniz . " şeklinde konuştu .

Bu topraklarda Selçuklar döneminde itibaren ne Selçuklular ne Osmanlılar ne de Türkiye Cumhuriyeti döneminde farklı inançlara farklı muamele yapılmadığını kaydeden Vali Münir Karaloğlu , şunları söyledi : " Zaten biz bu topraklarda hep beraber ırk ve inanç farkı gözetmeksizin barış içerisinde yaşamış ve yaşayabilmişiz . Bunu test etmiş ve başarıyla geçmiş bir toplumuz . Vanlıların bu güzel hareketi de bence alkışlanacak ve ben bu kampanyayı başlatanları da destek veren Vanlı hemşerilerimi de kutluyorum . Şu ana kadar bin 500 kişi ' Van ' a gelecek misafirlerimizi evimizde ağırlayabiliriz ' demiş . Bunlardan bazı kişiler hatta 2 veya 3 kişiyi ağırlayacağını beyan etmiştir . Bu da demek ki biz misafirlerimizi ağırlamaktan çok zorlanmayacağız . Önemli olan iyi organize olmamızdır . İyi organize olmak için de bugün bu toplantıyı gerçekleştirerek sektör temsilcilerimiz ile sorunlarımızı masaya yatıracağız . "