Siirtli Arıcıların Yüzü Gülüyor

Siirt'te havaların yağışlı ve serin geçmesi arıcılık sektörünü canlandırdı

  Siirt ' te havaların yağışlı ve serin geçmesi arıcılık sektörünü canlandırdı . Arıcılar , bölgede son dönemlerde çoğalan toz bulutlarının her yıl yüzlerce arının telef olmasına neden olduğunu ve arıcılık sektörünün zor günler geçirdiğini belirtirken , bu yıl hava şartları nedeniyle verimli bir yıl geçirdiklerini söylediler .
Siirt ' te 6 yıldır ilk defa arıların hem bölmelerinden hem de oğullarından yararlandığını belirten arıcı Emin Enuştekin , " Bu sene arıcılar hem bölmede yararlandı hem de oğuldan yararlandı . Yeni oluşan oğulları özelikle kara kovanlara koyuyoruz . Çünkü kara kovan tamamen saf organik ve el yapımı ile yapılan kovanlardır . Arımız için kullandığımız kara kovanlar , demir ve metal içinde bulundurmuyor ve boyanmıyor . Kovanlarda çivi kullanılmıyor . Yaşam alanlarından ve kara yolundan uzak tutacağız . İlaçlı tarımın
olduğu bölgelerden uzak tutacağız . Arılarımızı tamamen doğa ile baş başa bırakıp kendileri peteklerini oluşturup balını üretecek . Arılara şeker ve ilaç kesinlikle verilmiyor " dedi .
Siirt ' teki arıların çoğunun saf Kafkas arısı olduğunu belirten arıcı Enuştekin , " Bundan sonra bu kara kovanları yaylaya götüreceğiz . Yaylamız da Pervari ' dir . Pervari ' de arıları yaylaya çıkaracağız , yeni çiçekler ve serin havada arıları yetiştireceğiz . Bunları Pervari ' ye gönderip şekersiz bal üreteceğiz " şeklinde devam etti .
Siirt ' in meşhur Pervari balının binbir derde deva olduğunu anlatan Emin Enuştekin , " İlimizin en yüksek yaylalarına sahip olan Pervari ilçemizde tamamen doğal ortamlarda üretilen Pervari balı oldukça kaliteli . Pervari balı Türkiye ' nin en değerli karakovan balları arasında yer almaktadır . Fakat Pervari balı hak ettiği tanıtımı göremedi " diye konuştu .

" TOZ BULUTLARI ARILARI YOK EDİYOR "
Suriye üzerinden Siirt ' te kadar gelen Sahra Çölü toz bulutlarının arıların yok olmasına neden olduğunu kaydeden Enuştekin , " Suriye ' de bulunan Sahra Çölü ' nü aşarak Diyarbakır ve Mardin üzerinden Siirt ' te giren ve giderek etkisini artıran toz bulutu , hem meyve ve sebzelere zarar veriyor , hem de arıların yok olmasına neden oluyor . Çünkü arılar toz bulutlarının olduğu zamanda polen bulamıyor , bütün çiçeklerin ve sebzelerin üzerine toz konuyor . Polen bulamayan arılar ilk önce kendi ürettikleri balı yiyorlar
daha sonra da birbirlerini öldürmeye başlıyorlar " ifadelerini kullandı .