İsrail yalanları bu kez görüntülerle BM'de yalanlandı

İsrail Gazze'ye insani yardım götüren Türk gemisine uluslararası sularda kanlı baskın yapmasını kendilerine karşı pusu kurulduğu iddiasıyla dünya kamu

  İsrail Gazze ' ye insani yardım götüren Türk gemisine uluslararası sularda kanlı baskın yapmasını kendilerine karşı pusu kurulduğu iddiasıyla dünya kamuoyunu yanıltmaya çalıştı ancak yalanı erken söndü . Brezilya asıllı Amerikalı film yapımcısı Iara Lee , çektiği görüntüler ile İsrail devletinin kanlı baskına gerekçe olarak ileri sürdüğü hemen her tezini çürütüyor . Baskın düzenlenen gemide bulunan ve belgesel çekmek için Mavi Marmara ile Gazze ' ye gitmeye çalışan yönetmen , İsrail askerlerinin ellerinden kurtarabildiği bir kasetteki görüntüleri Birleşmiş Milletlerde ( BM ) yüzlerce gazetecinin katıldığı basın toplantısı ile kamuoyuna gösterdi .

Görüntüler bir kadın sesleniyordu İsrail askerlerine " Bizler siviliz ve silahımız yok . . . İnsanların yardıma ihtiyacı var . . . Lütfen saldırmayın . . . " diye sesleniyor . Videoda kanlı görüntülerin yanı sıra baskın öncesi gemide yaşanılanlar gözler önüne seriliyor . İsrail ' in dile getirdiği hemen her tezin de yalan olduğu bu görüntüler ile belgeleniyor .

Baskın öncesi İsrail hücum botlarının Mavi Marmara ' yı bir kaç defa taciz ettiği , insanların kanlı askeri harekâta kadar sakin bir şekilde yolculuklarına devam ettikleri görülüyor . Yardımseverlerin İsrail askerlerine karşı bir pusu kurma gibi bir eylem içinde olmadıkları ancak indirme yapan askerlere karşında ellerinde sopa ile karşı koyabilmek için bir yerlere sığındıkları yine görüntüler arasında .

İsrail askerlerinin Mavi Marmara ' yı taciz etmesiyle birlikte gemideki yolculara sakin olmaları ve taşkınlık yapmamaları yolunda anonslar yapıldığı duyuluyor .

Lee ' nin İsraillilerin elinden kurtararak dünyaya izletebildiği görüntülerde , köprüye inen ve burada katliam yapan askerlerin vahşeti görülmüyor . Ancak silah sesleri ile yaralı görüntüleri dahi insana baskının nasıl acımasızca düzenlendiğini anlatmaya yetiyor . İsrail askerlerinin tacizlerine rağmen gemide bulunan gönüllüler sukut içinde dualar edip , abdestler aldıkları ve okunan sabah ezanı ile de cemaat olarak namazlarını eda ettikleri izleniyor .

Bir iki defa görüntülere takılan İsrail hücum botları gemiye yanaşarak bomba patlattıkları duyulurken , geminin Gazze yerine uluslar arası sularda kalabilmek için rota değiştirdiği de yine dikkat çekiyor . İsrail yetkililerin baskın öncesi Mavi Marmara ' ya rotasını değiştirmesi yolunda anons yaptıkları savunmanın da görüntülerle yalan olduğu ortaya çıktı . Yapımcı Lee ' nin ifadesi ile ' ' bize İsrail askeri tarafından rotamızı değiştirmemiz yolunda hiçbir uyarı yapılmadı " sözleri görüntülerle de teyit ediliyordu .

Gazze ' ye yardım için yola çıkan yolcu gemisi Mavi Marmara ' ya 5 saat süre ile tacizde bulunan İsrail askerleri , sabah namazının hemen akabinde helikopterlerle indirme yaptıkları görülüyor . Helikopterlerin komandoları indirdiği sıra ise bazı yardım gönüllülerinin sapanla askeri helikoptere karşı koymaya çalıştıkları dikkat çekiyor .

Geminin köprüsüne inen İsrail askerlerinin bu saatten sonra silahları susmak bilmedi ve kısa süre sonra geminin alt bölümlerine yaralılar taşınmaya başladı . Yararlılara yolcular arasında bulunan doktorlar müdahale ederken , kimi gönüllülerinin kanlar içinde kaldıkları ekrana geliyor .

Gemide insanların sakin olmaya çağıran anonslar yapılırken diğer yandan da bir kadın İsrail askerlerine İngilizce olarak " Lütfen silah kullanmayın , gemideki insanlar sivil ve silahsız . . . Lütfen yardım edin " diye sesleniliyor . Ancak silahlar susmak bilmiyordu .

Baskını kısa sürede kanlı şekilde gerçekleştiren İsrail komandoları gemide kontrolü ele geçirdikleri de yine anonslardan duyuluyor . Bir ara alarm çaldıktan sonra geminin İsrail askerlerinin kontrolüne geçtiği duyuruluyor ve herkesin içeride beklemesi , herhangi bir taşkınlığa kalkışmaması salık veriliyor .

Zaman zaman yaralıların durumu ekrana gelirken , basın toplantısını izleyen gazetecilerin kanlı görüntülere bakamadıkları görülüyor . Bir saate yakın görüntülerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan yapımcı Lee , BM ' de gösterdiği görüntüleri ancak iç çamaşırlarının altına gizleyerek İsrail ' in elinden kurtara bildiğini aktardı . Lee , " Çok çekim yapmıştık ve elimizde çok görüntü vardı . İsraillilerden bu görüntüleri saklayabilmek için iç çamaşırlarıma gizledim . Üzerimi aradılar ve birçok görüntüyü bulunca kalmadı diye düşündüler ki son kasetin bulunduğu yeri aramadılar . " dedi .

Yardım gönüllülerinden " son derece kibar insanlar " diye söz eden Lee , İsrail Başbakanı Binyamin Nethenyahu ' nun " Gemi de terör destekçileri vardı " sözünün yalan olduğunu aktardı . Birçok insanla baskın öncesine kadar röportaj yaptığını belirten Lee , " İçlerinde anti-semitik ya da fanatik bir Müslüman ' a rastlamadım . Hem onlarca farklı milletten ve ülkeden insanlar vardı . " diye konuştu .

İSRAİL İDDİA ETTİĞİ GİBİ GEMİYİ ROTASINI DEĞİŞTİRMESİ İÇİN UYARIDA BULUNMAMIŞ

Baskın öncesinde Mavi Marmara ' yı kuşatan İsrail savaş gemi ve botlarına sivil ve barışçıl oldukları , silah ve şiddet kullanmamaları için rica edilen anonsların yapıldığını anımsatan Lee , İsrail devletinin ileri sürdüğü gibi baskın öncesinde kendilerine askerler tarafından bir anons yapılmadığını savundu . Geminin taciz edilmesiyle birlikte Mavi Marmara ' nın uslular arası sularda kaldığını belirten Lee , bunun da görüntülerde var olduğunu kaydetti .

İsrail hükümetinin gemide silah , kesici aletler vardı gibi açıklamalarını da yalanlayan Lee , herkesin gemiye binmeden önce sıkı sıkı arandığını ve tamamen geminin barışçıl olduğunu savundu . Lee şöyle konuştu " İsrail ' e bizi zorla ellerimizi bağlayarak götürdüler . Sonra ' da İsrail ' e illegal yoldan girdiğimizi söylediler , şaka gibi . Bizim ellerimizi bağlayarak İsrail ' e zorla götürenler sanki onlar değilmiş gibi . . . Aşhod limanında bize kaba davranan İsrail yetkilileri , yalnızca bir defa ailemizi bir dakikalığına arayabileceğimizi söylediler . " Film yapımcısı olan Lee , " İsrailliler üç gün içeride tuttu beni ama bana aylar gibi geldi . " diye konuştu .

Yardım gemisinin tamamen barışçıl olduğunun altını ısrarla çizen Lee , " Baskında yaralanan İsrail askerine dahi gönüllüler arasında bulunan doktorlar tedavi etmek için müdahale etti . " dedi . " Görüntülerle de kanıtlandığı üzere gemide ağır silahlarla donanmış İsrail komandolarına karşı bir pusu kurulmuş değil . " diyen Lee , İsrail askerinin cebinden düşen listeye dikkat çekti . Bu listede Alman milletvekilleri ile 85 yaşında rahibin ismini gördüğünü aktaran Lee , " O listede öldürülecek olanlar değil tam tersine öldürülmeyecek olan kimselerin isimleri ve fotoğrafları vardı . Listede tam olarak kimler vardı hatırlayamıyorum " dedi . Bir gazetecinin neden sadece Türklerin öldürüldüğü sorusuna ise Lee , " Bilemiyorum neden hepsi Türk idi . Ancak eminim İsrail askerleri beyaz Avrupalıları vurmaktan itina ile kaçınmıştır . Zira bu kendileri için daha büyük bir sorun olacağını biliyorlardı " diye cevap verdi .

Gemide bulunan kimsenin bu şekilde bir kanlı baskının olacağını tahmin etmediğini belirten Lee şöyle devam etti : " Bizi uyarırlar diye düşünüyorduk . En fazla olsa olsa bir iki el ateş ederler havaya o kadar diye tahmin ediyorduk . Unuttuğumuz bir şey vardı , bu kişiler Kızılhaç yardım arabasını havaya uçuran , sivillerin başına bomba atan İsrail askerleriydi . Bunu unutmamız bize pahalıya mal oldu . "

Kanlı baskının araştırılması için uluslar arası soruşturma grubunun kurulmasını isteyen Lee , " Bu işin peşini bırakmayacağız . Bu sefer İsrail ' in yaptığı hukuk tanımazlık yanlarına kar kalmayacak . Amerika ' da ve Avrupa ' da yüzlerce avukat bu davayı mahkemeye taşıyacak . "