Economist: Türkiye, dünyadaki yerini tekrar düşünüyor

İngiliz Economist dergisi, 'İsrail ile ilişkilerini kesmesinin Türkiye'ye pahalıya mal olabileceği' yorumunu yaparak, 'Türkiye'nin İsrail-Filistin sorununu tek başına çözecek dur...

 

İngiliz Economist dergisi , " İsrail ile ilişkilerini kesmesinin Türkiye ' ye pahalıya mal olabileceği " yorumunu yaparak , " Türkiye ' nin İsrail-Filistin sorununu tek başına çözecek durumda olmadığını " yazdı .

Derginin bu haftaki sayısında , Türk dış politikasıyla ilgili bir makale yayımlanarak , " Türkiye ' nin dünyadaki yerini tekrar düşündüğü " yorumu yapıldı .
İsrail ' in 2008 yılı sonundaki Gazze saldırısının " Türkiye-İsrail ilişkilerinde bir dönüm noktası " olduğu kaydedilen makalede , bu saldırıdan bir gün önce Türkiye ' nin İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmelere aracılık ettiği anımsatıldı .
Dergi İsrail ile ilişkilerdeki bir diğer dönüm noktasının ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın , Davos ' taki Dünya Ekonomik Forumunda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ' e yönelik " Siz öldürmeyi bilirsiniz " sözleri olduğunu hatırlattı .
Economist , 9 Türk vatandaşının öldüğü , İsrail komandolarının Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırısını , " Türklerin gözünde Erdoğan ' ın sözlerinin doğru olduğunu kanıtladığını " kaydetti . Türkiye ' nin bu olayın ardından İsrail ' in özür dilemesi ve BM öncülüğünde bir soruşturma istediğini belirtilen makalede , " İsrail kabul edene kadar , Türkler diplomatik bağları koparabilir " denildi .
" Bazı Batılı ülkeler , Türk dış politikasının son yıllarda açıkça doğuya doğru yönelmesini AK Partinin İslami köklerine bağlıyor " ifadesi kullanılan makalede , bu hafta BM Güvenlik Konseyinde İran ' a yaptırımlar konusundaki oylamanın bu görüşü güçlendirdiği yorumu yapıldı . Bazılarının " Batının Türkiye ' ye kaybettiği " yönünde endişeleri bulunduğunu yazan dergi , ABD Savunma Bakanı Robert Gates ' in " bu konuda AB ' yi suçladığını " anımsattı .
-ÖNCELİK HALA AB ÜYELİĞİ-
" Mavi Marmara olayı da Türkiye ' deki bu yön değişikliğini daha da kanıtlar kabul ediliyor " denilen makalede , Türkiye ' nin , son 90 yıldır eski Osmanlı İmparatorluğunun Arap topraklarına ilgisiz kaldığı ve Batı ' ya yoğunlaştığı kaydedildi .
1952 ' de NATO ' ya giren Türkiye ' nin İsrail ile güçlü bağlar kurmasını AB ' ye katılım isteğine bağlayan dergi , " Laik Türk eliti için Yahudi devletiyle dostluk kurmak , İslami radikalizmin panzehiriydi . İşbirliği anlaşmasıyla taçlandırılan İsrail ile güvenlik bağları , Türkiye ' nin PKK ile mücadelesinde de yararlı olduğunu kanıtladı . Türkiye ile İsrail arasında sıkışan Suriye , PKK ' nın lideri Abdullah Öcalan ' ı kapı dışarı etti " diye yazdı .
" Türk dış politikası , belki daha da iddialı bir hal alıyor olabilir , ama AB üyeliği hala öncelik taşıyor " denilen makalede , Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ' nun " komşularla sıfır problem " politikasına da değinildi .
Davutoğlu ' nun , bu politikanın Batı konusundaki amaçlara uyumlu olduğu konusunda ısrarcı olduğu yorumunu yapan dergi , " Bu , Irak ' ta açıkça doğru . ABD ve Türkiye , Amerikan birlikleri çekilmeye başladığında , Irak ' ın istikrarını korumasını istiyor . Davutoğlu , Şii ve Sünniler arasında anlaşmalar oluşturulmasını sağlayarak kilit bir rol oynadı " ifadesini kullandı .
Ancak başka alanda Türkiye ile ABD ' nin arasının sadece İsrail konusunda değil , İran konusunda da açık olduğunu ifade eden dergi , Türkiye ' nin İran gazı konusunda bu ülkeye bağımlı olduğunu ve İran ' la ilgili bir sorunun yayılabileceğinden endişe duyduğunu kaydetti . Makalede şöyle denildi :
" Yeni Türk dış politikasının bir başka ögesi daha var . AB ' nin açık reddi ve ABD ' nin Irak ' ı işgaline Türkler içerlemiş durumda . Erdoğan , Batıyı tatmin etmeye çalışır görünürken , Türkiye ' deki İslamcı radikallerin eline koz vermemeye dikkat ediyor . İsrail konusunda ise biraz ileri gitmiş olabilirler . "
- " TÜRKİYE , İSRAİL-FİLİSTİN SORUNUNU TEK BAŞINA ÇÖZEMEZ " -
" Peki , bundan sonra ne olabilir " sorusunu yönelten dergi , Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ' ın İsrail ' le ilişkilerin asla eskisi gibi olmayacağını söylediğini kaydetti , " Ancak İsrail ' le ilişkileri kesmenin Türkiye ' ye pahalıya mal olabileceği " yorumunu yaptı .
Birçok Batılı diplomatın , Türklerin İsrail ' in Gazze ' ye yönelik ablukasına son vermesi konusundaki çabalara bu kadar yakından dahil olmasının " hata olduğunu düşündüğünü " belirten dergi , " Türkiye ' nin Gazze konusundaki tutumu , Erdoğan ' ın kahraman olarak görüldüğü Arap sokaklarında iyi yankılanmış olabilir , ama Türkiye , İsrail-Filistin sorununu tek başına çözecek durumda değil " denildi .
AK Partide genel kanının , bölgede aktif olmanın kendilerini AB için daha değerli kıldığı yönünde olduğu kaydedilen makalede , ABD ' nin ise Irak ve Afganistan ' da Türkiye ' ye ihtiyaç duyduğundan bu tatsız duruma katlanılmasını umduğu bildirildi ve " İsrail ve İran bu teorileri ciddi şekilde sınayacaktır " denildi .


Zaman