Dünya liderlerinden İsrail'e kınama mesajları

İsrail'in dün Filistin'e yardım götüren konvoya düzenlediği saldırıya tepkiler artarak devam ediyor. Birçok başkentten İsrail'e kınama mesajları geliyor.

İsrail'in dün Filistin'e yardım götüren konvoya düzenlediği saldırıya tepkiler artarak devam ediyor. Birçok başkentten İsrail'e kınama mesajları geliyor. ABD:
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, ülkesinin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısındameydana gelen trajik can kayıpları ve yaralananlardan ötürü derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

Crowley, yaptığı yazılı açıklamada, olayla ilgili gerçekleri tespit etmeye çalıştıklarını ve İsrail hükümetinin tam ve güvenilir bir soruşturma yürütmesini beklediklerini kaydetti.

ABD'nin Gazze'de sivillerin çektiği acılardan derin kaygı duymakta olduğunu ifade eden Crowley, oradaki nüfusun insani ve yeniden toparlanma ihtiyaçlarının karşılanması konusunda Gazze'ye girmesine izin verilen malların boyutu ve türlerinin genişletilmesi için İsraillilerle günlük teması sürdüreceklerini vurguladı.

Crowley, İsrail hükümetinin meşru güvenlik kaygılarını da gözönünde tutarak, sınır geçişleri yoluyla yeniden yapılanma malzemesi de dahil olmak üzere insani yardım mallarına yeterli erişimin sağlanması için, uluslararası bağımsızkuruluşlar ile BM ve bunların yanında İsrail ve Filistin yönetimleriyle yakından çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Bununla birlikte, Hamas'ın uluslararası yardım sevkiyatı ve bağımsız kuruluşların çalışmalarına müdahalesi, şiddet kullanımı ve şiddeti onaylamasınınGazze'deki çabaları karmaşıklaştırdığını dile getiren Crowley, Gazze'ye insani yardım nakletmek isteyen hükümetler ve grupların bu faaliyetlerini yürütebilmeleri için mekanizmaların mevcut olduğunu söyledi.

Crowley, bu mekanizmaların Gazze'deki herkesin yararına kullanılması gerektiğini kaydetti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Crowley, yaşanan bu olayın, bölgede kapsamlı bir barışa sebep olabilecek müzakereler konusunda hızlıca ilerlenmesi ihtiyacının altını çizdiğini sözlerine ekledi.

İNGİLTERE:
İngiltere Başbakanı David Cameron, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

Cameron'un sözcüsü, İngiltere Başbakanı'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile dün gece bir telefon görüşmesi yaptığını ve İsrail komandosunun operasyonu sırasında ağır can kaybı verilmesinden üzüntü duyduğunu ifade ettiğini söyledi.

Cameron'un İsrail'in güvenliğine bağlı olduğunu söylediğini belirten sözcü, "Ancak eylemlerine yönelik meşru uluslararası eleştirilere yapıcı bir yanıt vermesi konusunda Netanyahu'ya ısrar ettiğini" kaydetti.

Cameron'un Netanyahu'dan benzer bir olayın bir daha meydana gelmemesi için mümkün olan herşeyi yapmasını istediğini de belirten sözcü, "Başbakan ayrıca Gazze'ye ablukanın hızla kaldırılmasının ve insani yardımların bölgeyeö zgürce gönderilmesinin öneminin altını çizdi" açıklamasında bulundu.

ÇİN:
BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Çin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayarak, BM Güvenlik Konseyi'nin hızlı bir şekilde harekete geçmesini istedi.

Yeni Çin Haber Ajansı Şinhua, Çinli diplomat Yang Tao'nun, BM Güvenlik Konseyi'nin düzenlediği acil toplantıda, "ağır kayıplara yol açan bu saldırı karşısında şoke olduklarını" söylediğini bildirdi.

İsrail'in insani yardım görevlilerini ve sivilleri hedef alan eylemini kınadıklarını ifade eden Yang, "Güvenlik Konseyi'nin hızlı bir şekilde karşılık vermesini destekliyoruz" dedi. Yang, İsrail'in, BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararını hemen ve tam olarak uygulamasını ve Gazze Şeridi'ndeki ablukayı kaldırmasını istediklerinide kaydetti.

BREZİLYA:
Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, BM Güvenlik Konseyi'nden İsrail'in Gazze'ye götüren yardım gemilerine saldırısıyla ilgili "güçlü bir deklarasyon" beklediğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyelerinden Brezilya'nın Dışişleri Bakanı, ayrıca İsrail Büyükelçisini geri çağırdıklarını da ilan etti.

Amorim, Büyükelçiyi "Brezilya hükümetinin öfkesini ifade etmek için geriçağırdıklarını" da belirtti ve "Bu tür bir olay karşısında dana fazla şoke olamazdık. Umarım BM Güvenlik Konseyi güçlü bir deklarasyonu kabul eder. Gerçekten BM'den gelecek bir eyleme ihtiyacımız var çünkü bu saldırı çok güçlü izler bırakacak" ifadesini kullandı.

İsrail'in saldırısını, "çok ciddi bir eylem" olarak niteleyen Amorim, "BM'nin önlem almasını ve İsrail'in de kendisinden istenene uymasını umuyoruz" dedi.

İRAN
İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısının bu ülke için "kara bir leke" olduğunu söyledi.

Laricani, Türkiye dahil 34 ülkeden insanların bulunduğu gemilere İsrail güçlerince düzenlenen saldırıyı, "büyük bir insani facia" olarak adlandırdı.

"Bu acı olay, siyonist İsrail rejiminin insanlık dışı çehresini gösteriyor" diyen Laricani, "Saldırı, siyonist rejimin alnında kara bir lekedir" ifadesini kullandı.

Laricani, "Bütün Müslüman ülkeler, bu büyük facia karşısında birlik ve beraberlik içinde hareket etmeli" diye konuştu.

Meclis Başkanı Laricani, "İsrail'in gerçek yüzünün tüm dünya tarafından bir kez daha görüldüğünü" söyledi.

İranlı siyasi ve dini liderler, açıklama ve bildirilerinde, İsrail saldırılarını sert dille kınamış, dünya kamuoyunun olaylar karşısında sessiz kalamayacağını belirtmişlerdi.

Tahran yönetimi, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumu, İsrail'e karşı harekete geçmeye çağırmıştı.

FRANSA:
Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Pierre Lelouche, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı konusunda, BM Güvenlik Konseyinin talep ettiği uluslararası soruşturma başlatılması için Avrupa Birliği'nin sorumluluk almasını önerdi.

LCI televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Lelouche, "Bu konu aydınlatılmalı. BM uluslararası bir komisyon kurulmasını önerdi. Avrupalılar bu konuda sorumluluk alabilir. Fransa, bunu destekleyebilir. BM ile koordinasyon içinde neler yapılacağına bakılması gerekir" dedi.

"Fransa'nın dünkü saldırıyı, orantısız güç kullanımı olarak değerlendirdiği için kınadığını" belirten Lelouche, "Bu hata, İsrail'in uluslararası alanda daha önce hiç görülmemiş şekilde tecrit olmasına yol açtı" ifadesini kullandı.

İRLANDA:
İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırı düzenleyen İsrail'i, "yardım gönüllülerini uluslararası sulardan resmen kaçırarak, onlardan ülkeye yasadışı biçimde girdiklerini kabul etmelerini istemekle" suçladı.

Martin, dün akşam İsrail'in Dublin Büyükelçisi Zion Evrony ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in "orantısız güç kullandığını"vurgulayarak, yardım gemilerinden alınarak İsrail'e getirilen gönüllülerin durumunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Bu insanlar, İsrail'e yasa dışı biçimde girmedi, uluslararası sulardan resmen kaçırıldı, İsrail'e götürüldü ve onlardan ülkeye yasa dışı giriş yaptıklarını kabul etmeleri için bazı belgeleri imzalamaları istendi. Bu kabul edilemez" diyen Martin, İsrail'den, şu an Gazze'ye devam ettiği bildirilen "Rachel Corrie"ye müdahale etmemesini de istedi.

NORVEÇ:
Norveç Eğitim Bakanı Kristin Halvorsen, uluslararası topluma Gazze'ye yardım götüren gemilere kanlı baskın yapan İsrail'e silah ticaretinde ambargo uygulanması çağrısında bulundu.

CNN Türk