Ayşenur Arslan'dan şok açıklamalar

Mahallenin Ablası Ayşenur Arslan'dan medya dünyasını şok eden açıklamalar...

Ayşenur Arslan'dan şok açıklamalar
  Bir bakmışız hepimiz ö ; lü ; yü ; z

Uzun yıllar haber merkezlerini yö ; neten ve ekrandaki anchor ' ların arkasındaki gü ; ç ; olan Ayşenur Arslan bir sü ; redir CNNTURK ' te ' Medya Mahallesi ' programını hazırlıyor . ' Mahallenin Ablası ' sıfatıyla hazırladığı programda gazetelerdeki haberleri ve yazıları geniş bir perspektifle birbiriyle ilintilendirip izleyiciye sebep-sonuç ; ilişkisi iç ; inde sunarken konuk aldığı gazetecilerle de gü ; ndemin nabzını tutuyor . Bir yandan da medyanın eksiğini gediğini ablalığından aldığı gü ; ç ; le eleştirmekten geri durmayan Arslan ' la uzun bir sohbet gerç ; ekleştirdik .

- Medya yine esaslı bir sınavdan geç ; iyor . Baykal ' a kaset komplosuyla başlayan bu sü ; reci nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu ilk sınav değil , muhtemelen son sınav da olmayacak ç ; ü ; nkü ; Tü ; rk medyası Cumhuriyet tarihi boyunca aslında pek ç ; ok sınavdan geç ; ti . Medya , Tü ; rkiye ' deki siyasi tarihin aslında bir aynası . Mazlumlar ve mağdurlar iktidara gelip mağrur oluyorlar . Bazen bu tersine dö ; nü ; yor . Bu dö ; ngü ; medyada da aynen devam ediyor .

- AKP hü ; kü ; metinin medya ü ; zerindeki etkisi geç ; miş yıllarla kıyaslandığında nasıl?
Şimdi , 2003 yılından itibaren ç ; ok alışık olduğumuz bir fotoğrafın ayrıntılarının ortaya ç ; ıktığı bir dö ; nem ç ; ü ; nkü ; Tü ; rkiye ' de pek az partiye , bu kadar uzun sü ; re tek başına iktidar olmak nasip oldu . Bu kadar uzun sü ; re iktidarda olursanız ve ' Ben geç ; mişte medyadan ç ; ok ç ; ektim dolayısıyla bu medya problemini ç ; ok ciddi bir biç ; imde halletmeliyim ' diye dü ; şü ; nü ; yorsanız medyayı baskı altına almanız ve dizayn etmeniz anlaşılabilirdir ; doğal ya da normal değildir ama anlaşılabilirdir .

- Peki , medya bu sü ; reç ; te nasıl biç ; imlendi?
AKP iktidarını savunan , sö ; zcü ; lü ; ğü ; nü ; yapan medya cephesi son sekiz yıl iç ; inde hem sayıca , hem hacim hem de personeli itibariyle kat kat bü ; yü ; dü ; . Son derece tek tip diyebileceğim bir yapı sö ; z konusu . Erdoğan ' ı destekleyen televizyonların sayıları da giderek arttı , buna TRT de eklendi . Bazı gazetecilere TRT ' de birden fazla programlar yaptırılıyor , seyahatlerde uç ; ağınızda yanı başınızda oturtuyorsunuz ; yani aslında neyin ne olduğu son derece aç ; ık seyrediyor .

YOLDAŞ DA CANDAŞ DA KOMİK

Başbakan Erdoğan ' yandaş medya ' kavramına katkı yaptı ve CHP ' yi destekleyenlerin de ' yoldaş ' ya da ' candaş ' olduğunu iddia etti . . .
Mevcut tabloya bakınca ' CHP medyası , yoldaş medya , candaş medya ' demek bana yanlış demeyeyim de komik geliyor . İnanın , CHP belki de en ç ; ok o medyadan ç ; ekiyor . Şimdiden işaretleri de var . Kılıç ; daroğlu ' nun Gü ; neydoğu sö ; ylemini , projelerini beğenmeyip , eleştiriyorlar . Sempati duyabilirler . Her gazetecinin bir gö ; rü ; şü ; vardır ve olmalıdır ; bunu da dile getirebilir .

- Ama kurultayda sandalyeler ü ; zerinde alkışlamak , alkışlarken kendinden geç ; mekle suç ; lanan duayen isimler var ; bu tavırları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu iddiayı ortaya atan Taraf muhabiriyle Oktay Ekşi ve Tufan Tü ; renç ; ' in canlı yayınını izledim , sonra da Oktay Bey ' i aradım ve ' Herhalde bu tartışmaya en ç ; ok eşiniz sinirlenmiştir . ' dedim . ' Niye? ' diye sordu , ' Evde ayakkabını ç ; ıkarmıyorsun da kurultayda ç ; ıkarıyorsun , aşk olsun sana demiştir herhalde ' dedim , gü ; ldü ; k . . . Bazı şeyler vardır gö ; zü ; nü ; zle gö ; rseniz bile inanmamanız lazım . Oktay Bey ' in ayakkabılarını ç ; ıkarması , o sandalyeye ç ; ıkması ve ç ; ılgınlar gibi alkışlaması sahiden gö ; zü ; mle gö ; rü ; p inanmayacağım absü ; rt bir durum . Bunlar komik ama maalesef her iddia , her durum komik değil . Ö ; rneğin CHP Parti Meclisi ü ; yeliğine seç ; ilen gazeteci meslektaşlarımıza -hiç ; biriyle ö ; zel arkadaşlığım yok- ' Bunlar Ergenekon ' un yeni avukatları ' deniliyorsa bu durum artık komik olmaktan ç ; ıkmıştır . Bu ya trajikomiktir ya da fevkalade siyasi hesapların da olduğu maksatlı bir iddiadır .

- Uzun sü ; re tek başına iktidar olan partilerin medyayı dizayn etme ç ; abasının anlaşılabilir olduğunu sö ; ylediniz . Sizce bu dizayn ç ; alışmasını tamamlandı mı? Sonuç ; ta artık Başbakan , daha seyrek şikayet eder hale geldi gazetecilerden .
Bu ç ; alışma asla bitmez , her iki taraf iç ; in de bitmez . Başbakan bazı şeyleri aç ; ıkç ; a sö ; ylemekten neden vazgeç ; ti ; bunu gazetelere bakarsanız anlarsınız . Gazeteler , neredeyse tam siper haline gelmişti ; şimdi artık hassasiyet boyutunu , eleştiriden vazgeç ; me fedakarlığına getirdiler . Bence hü ; kü ; met , medyayı dizayn etme ç ; abalarında bundan sonra artık biraz daha zorlanacak . Nedeni de CHP ' deki yü ; kseliş ; bu tip ç ; abalar medya tarafından değilse bile Kılıç ; daroğlu tarafından derhal yü ; ksek sesle kamuoyuna duyurulup şikayet edilecek . Umarım tam tersine Kılıç ; daroğlu ' nun yü ; kselişiyle kavga kızışacağı iç ; in medya daha zor durumda kalmaz .

DUBLE YOL AÇ ; ILIŞI CANLI VERİLİYORSA KURULTAY DA VERİLİR

- Medyanın Baykal ' a kaset komplosuyla ilgili tavrını nasıl değerlendirdiniz? Bazı gazeteler , diğerlerini ' destekledikleri partinin genel başkanını deviren komplonun iç ; inde ' olmakla suç ; ladı . . .
Sonuç ; tan giderek sebep arandı . Şö ; yle dü ; şü ; ndü ; ler : Bu medya aslında CHP ' yi seviyor ve destekliyordu değil mi? Evet! Ama o kaseti en aç ; ık bir şekilde veren yine aynı medya oldu . Şimdi buradan biz ne ç ; ıkarabiliriz? Demek kasetin ortaya ç ; ıkarılmasında bu medyanın parmağı var! Aslında , eğer isterseniz her konuya bö ; yle bakabilirsiniz . Eğer haber refleksinizi kaybetmişseniz , her tü ; rlü ; haberiniz gazetecilikten soyunup misyona dö ; nü ; şmü ; şse bu kü ; ç ; ü ; k ayrıntıyı gö ; remezsiniz . Bu hafta programımda da gö ; sterdim bazı gazetelerin birinci sayfalarında Kılıç ; daroğlu ' nun Zonguldak ziyaretiyle ilgili tek satır haber yoktu . Bunun haber olmadığını sö ; ylemesinler , eğer bu haberi kullanmıyorsanız bu gazete değil , misyon sayfasıdır . Tabii siz gazeteciliğinize buradan bakıyorsanız , o zaman , o kasetle ilgili haberlerin bazı gazetelerde neden yayınlandığını anlamakta da zorluk ç ; ekersiniz .

- Başbakan CHP kurultayının televizyonlarda canlı olarak yayınlanmasını da eleştirdi , siz bir televizyoncu olarak Başbakan ' ın canlı yayın kriterlerini nasıl buluyorsunuz?
Başbakan , Bilecik ' te bir bö ; lü ; nmü ; ş yol aç ; ılışı yapılırken bazı kanallar canlı yayınlamamıştı , o da ' Bö ; yle bir hizmet var da gö ; rmü ; yor medyamız ' diye sitemkar bir konuşma yapmıştı . Dü ; nyanın hiç ; bir ç ; ağdaş ü ; lkesinde yol aç ; ılışı , dü ; kkan aç ; ılışı , market aç ; ılışında bırakın başbakanları , partilileri bile gö ; rmedim . Başbakan bir yolun aç ; ılışını canlı vermedi diye televizyonlara sitem ediyor ; Allah aşkına medya , ana muhalefet partisindeki skandallar , şoklar , tartışmalardan sonra gelmiş genel başkanlık değişimini vermeyecek de ne yapacak? Kaldı ki TRT de verdi ve sonra bunu da ' bakın bize yandaş deniyordu , biz kurultayı canlı verdik ' diyerek iftiharla aç ; ıkladı .

- Peki ya ' Partizan Medya Kurultayı ' manşetlerine ne diyorsunuz?
Şimdi artık hü ; kü ; met aç ; ıktan baskı kuramıyor ç ; ü ; nkü ; yurtdışında bü ; yü ; k tepki aldılar . Bu ç ; erç ; evede , artık medya ü ; zerinde baskıyı meslektaşlarıyla kurmaya ç ; alışıyorlar .

- Yandaş , candaş ya da yoldaş sonuç ; ta medya iç ; indeki herkesle bir şekilde yollarınız kesişiyor , bu durum ikili sohbetlerde de gü ; ndeme geliyor mu , bir ikna etme , ikna edilme durumu olabilir mi?
Ç ; ok asosyal bir insanım ; nadiren dışarı ç ; ıkarım , kokteyllerde ç ; ok sıkılırım , dolayısıyla ç ; ok az gö ; rü ; şü ; yorum meslektaşlarımla ama zaten ekranda kendilerine ' Neden bö ; yle yapıyorlar , anlamıyorum ' diyerek eleştirilerimi sö ; ylü ; yorum ya da Mustafa Karaalioğlu ' na , Şamil Tayyar ' a , Oral Ç ; alışlar ' a telefon aç ; ıp sorabiliyorum . Birbirimizi ikna edemediğimiz ç ; ok aç ; ık ç ; ü ; nkü ; ikna noktasında değiliz . Belki ileride Lost dizisindeki paralel yaşamlar gibi olacak her şey . Oradaki gerç ; eklikle , buradaki gerç ; eklik ç ; ok farklı ; sonunda belki hepimiz ö ; ldü ; ğü ; mü ; zü ; fark edeceğiz . . .

Hayat bedeller arasında tercih yapmaktır , ben faturamdan memnunum

- Televizyon haberciliğinde uzun sü ; re yö ; netici olarak bulundunuz . Kadınların tutunmasının ç ; ok gü ; ç ; olduğu bir mecra . . .
Gazeteciliğin , haberciliğin hele de haber yö ; neticiliğinin hayatımı ç ; ok zorlaştırdığı ortada . Oğlum bunun birinci tanığı ve kurbanıdır . Onun hayatından ve zamanından ç ; ok ç ; aldım , fakat o bunu anladı ç ; ok şü ; kü ; r . Benim işime olan sevgimi , aşkımı , kabulleniyor . Şimdi 30 yaşında . Zorlukları vardı ama ben bunu oğlumla işim arasında seç ; im yapmam gerekmeden gö ; tü ; rdü ; m , biraz daha fazla yıprandım tabii . . . Medyada bir yere geldikten sonra , kadınsanız sizi kabullenmeleri , bir yere oturtmaları ç ; ok gü ; ç ; oluyor . Emir veren , son sö ; zü ; sö ; yleyen birinin bir kadın olması ç ; ok alışılmış bir durum değil .

- Tekrar dü ; nyaya gelseniz . . .
Ç ; ok zor bir soru ama yine bunları yapardım herhalde . İşimi , bana sorumluluk verilmediği zaman bile mü ; thiş bir sorumluluk olarak algılayıp ç ; ok severek yaptım . Bazen kendimi kaybederek yaptım . Hala daha kendimi kaybedebilirim .

- Anne olarak oğlunuzla anlayış temelli bir ilişki kurmuşsunuz , mesleğinizi sevgiyle kabullenmiş ; peki , eş olarak , sevgili olarak sizden istenenleri veremediğiniz ve bundan pişmanlık duyduğunuz oldu mu?
Bunların cevabını verebildiğim zaman ortaya bir roman ya da senaryo ç ; ıkacaktır . O zaman ilk haber vereceğim kişi siz olacaksınız . Şö ; yle sö ; yleyeyim , şu geldiğim noktada kendimden şö ; yle memnunum : Olmak istediğim Ayşenur oldum ç ; ü ; nkü ; zaten aslında insanların olmak istediklerini olduklarına inanıyorum . Bir yerdeyseniz hatalarıyla sevaplarıyla bunu hak etmişsinizdir . Genel olarak bakarsak , anne olmayı ç ; ok istedim ; ç ; ok iyi bir haberci olmayı , bu işi yapmayı da ç ; ok istedim . Bu ikisini de gerç ; ekleştirdim . Kalanını demek ki ç ; ok istememişim ; hayatımda olmadığına gö ; re . . . Doğrusu bulunduğum noktada kendime bakıp bazen ' Kendini kandırmıyorsun değil mi ' diye soruyorum . En fena şey insanın kendisini kandırmasıdır ya . . . Hayır , kendimi kandırmıyorum . Bulunduğum noktadan sahiden ç ; ok mutluyum . Ö ; zellikle 60 yaşına geldiğinizde , bu seç ; imi yapmış olmak sizin iç ; in ç ; ok daha anlamlı geliyor .

- Peki , bundan sonrası iç ; in planlarınız . . .
Bu program gidebildiği kadar devam etsin istiyorum . Sonra belki , haftada bir gü ; n yayınlanacak bir şey yaparak medyada var olmaya devam etmek ama kopmamak kalan zamanda da dü ; nyada gö ; rmediğim yerleri gezip gö ; rmek istiyorum . Yazmak istediğim bir , iki şey de var . Bunların dışında samimiyetle sö ; ylü ; yorum eksikliğini duyduğum ya da ' Tü ; h ' dediğim hiç ; bir şey yok . Ama bedelleri yok mu ; var , elbette! Var ama biliyorsunuz gü ; zelliğin de bir bedeli vardır . Firuzeler de o bedeli ö ; derler . Kimi zaman gü ; zelliğin , kimi zaman bir hatanın ya da ç ; ok koşmanın ya da koşmamanın bedelleri vardır . Hayat bedeller arasında seç ; im yapmaktır . Ben faturamdan memnunum .

60 yaşındayım yü ; zü ; m elbette sarkacak

- Programınız kanalınızın en yü ; ksek reytingli programlarından biri olmasına rağmen sü ; resinin kısalığıyla dikkat ç ; ekiyor , uzatılmasını istemediniz mi?
İstiyorum elbette kanal da istiyor ama bir tü ; rlü ; bir formü ; l bulamıyorlar . Ç ; ok olağanü ; stü ; durumlarda 12 : 00 ' den sonra devam ediyorum ama genelde 30-38 dakika arasında sü ; rü ; yor . Bana bir saat de verseler yetmeyecek herhalde , ' Kısa yazacak kadar vaktim yoktu ' demiş bir yazar . Kısa program yapmak , kısa haber yazmak , gerç ; ekten bü ; yü ; k bir konsantrasyon istiyor .

- Editö ; rü ; nü ; z yok mu?
Haber Merkezi ' nin teknik desteği var , onun dışında her şeyi kendi başıma gö ; tü ; rü ; yorum . Bu işin doğası gereği ve 36 yıldan sonra , bir şeye baktığında ö ; nemli mi ö ; nemsiz mi olduğuna karar vermek bir meleke haline geliyor . Vereceğim haberleri , kö ; şe yazılarını seç ; erken sü ; bjektif bir şey yapıyorum ve bu nedenle de aslında paylaşamayacağım bir iş .

- Stü ; dyonuzdaki taze ç ; iç ; ekler dikkat ç ; ekici . . .
Ben seç ; miyorum sadece abartılı olmasın diye rica ettim . Ç ; iç ; eklerim var ç ; ü ; nkü ; beni hayatta en mutlu eden şey ç ; iç ; ek . Dü ; nya ç ; ok gü ; zel , ç ; iç ; ekler de bu dü ; nyanın gü ; zelliğini hatırlatıyor . O nedenle evimde de her zaman taze ç ; iç ; ek vardır . Şile ' deki bahç ; emde bin bir ç ; eşit ç ; iç ; ek yetiştiriyorum . Programda masamda duran ç ; iç ; ekler ekranda bana gü ; ç ; veriyor .

- Uzun yıllar kamera arkasındaydınız ve ö ; nü ; ne geç ; tiğinizde hiç ; yadırgamadığınızı gö ; rü ; yorum , kamera ö ; nü ; ndeki rahatlığınızı neye borç ; lusunuz?
Kamerayla karşılaştığım ilk andan itibaren kendimi hep rahat hissettim . Fotoğraf makinesine poz verirken değilim . Ç ; ü ; nkü ; poz verirken sanki ben , ben olmaktan ç ; ıkıyorum ama kamera ö ; nü ; ndeyken işimi yapıyorum , kontrol bende . Bir de nasıl gö ; rü ; ndü ; ğü ; me takılmıyorum . 60 yaşındayım yü ; zü ; m elbette sarkacak , ç ; izgilerim olacak . . . Ekranda iyi gö ; rü ; nmek gibi bir derdim olsaydı , 30 ' lu yaşlarımda ekrana ç ; ıkmak iç ; in ç ; abalardım .

- Yıllarca ana haber bü ; lteni hazırladınız , şimdi kendi programınızı yapıyorsunuz , hangisi daha iyi?
Başkası iç ; in bir şey yapmak ç ; ok daha zor ; gö ; rü ; şleriniz ç ; atışabilir ya da siz bir şey hayal etmişsinizdir ama karşınızdaki aynı şeyi hayal etmemiştir ; dolayısıyla sonuç ; farklı olabilir .

- Neden ayrıldınız Mehmet Ali Birand ' ın ekibinden? Somut bir olay mı neden oldu buna , bir birikim mi?
Birikim diyebiliriz , bö ; yle bir karar vermemiz iyi de olmuş . Şikayetç ; i değilim .

EKİPTEN AYRILMAK BENİ Ü ; ZMEDİ AKSİNE MUTLU ETTİ

- Ekip ç ; alışmasını bırakmak ve birden yalnız kalmak sizi ü ; zmedi mi?
Aksine en memnun olduğum şeylerden biri o ; neden biliyor musunuz? Ben maalesef sadece haberci olmayı başaramadım . Ben kendimi bir de onların ablası ve annesi zannettim . Kendimi ç ; ok paraladım . Maaş artışlarından evlenecekler , balayına gidecekler , şu geziye gö ; nderelim ' e her sorunlarında , -bir yö ; neticinin ö ; yle olması gerektiğini zannederek- kendimi ç ; ok hırpaladım . Sonra birtakım meselelerde fark ettim ki muhataplarımın birç ; oğu iç ; in bu yaptıklarımın ö ; nemli olmamasının yanı sıra neredeyse kızgınlık ve ö ; fke sebebi olmuş . Elimde olmadığı iç ; in başka tü ; rlü ; de davranamıyordum .

- Yaptıklarınız onlara mü ; dahale gibi mi algılanmış?
Yo , karşımdakiler bu yaptıklarımı onların doğal hakları olarak algılamış , olmadığı zaman da kızmışlar . Ç ; ok uzun bir sü ; reç ; ten bahsediyorum tabii ama ö ; yle bir kırgınlık hissediyorum . Radikal 2 ' de Medya Anılarını yazarken de ç ; ok şaşırdım .

- O yazdıklarınızın ü ; zerine , aynı olayları farklı bakış aç ; ısıyla anlatan ç ; alışma arkadaşlarınız olmuştu .
Bunlar bana ders olsun deyip kendimi değiştiremedim de ; kendini değiştirmek ç ; ok zor . Kimsenin ablası ya da annesi olmamak duygusu ç ; ok ö ; nemli ve ö ; zgü ; rleştiriciymiş doğrusu .

Sadece Taraf Gazetesi ' ni konuk alamadım , gelmiyorlar

- Programınıza almak isteyip de alamadığınız konuk var mı?
Programa ilk başladığımda gazetelerin yazı işlerine gidiyordum ; o zaman Taraf Gazetesi ' ne gitmeyi ç ; ok istedim . Ahmet Altan ' ı , Yasemin Ç ; ongar ' ı aradım ki Ahmet Altan benim Nokta Dergisi ' nden arkadaşımdır , yanıt vermediler . Ne benim , ne arkadaşlarımın telefonlarına ç ; ıktılar . Daha sonra birkaç ; kez Yıldıray Oğur ve Mehmet Baransu ' yu konuk etme teşebbü ; sü ; m oldu , onda da tuhaf bir şekilde ya gü ; nleri uymadı ya da başka bir engel ç ; ıktı , gelemediler . Sınırlarımın dışında olan bazı gazete ve gazeteciler var ama Taraf , sınırlarımın iç ; inde ve zaman zaman ö ; nemli işlevler de yü ; klendiklerini gö ; rü ; yorum ama olmadı .

- ' Taraf gazeteciliği ' diye bir kavram oluştu , kimsenin yayınlamadığı belgeleri yayınlamak gibi bir misyon da ü ; stlenmiş gibi gö ; rü ; nü ; yorlardı bir dö ; nem , nasıl buluyorsunuz bu tip gazeteciliği?
Bazı gazeteci arkadaşlarım , sanki gazetecilik Taraf ' la başlamış gibi bir şey yaptılar . O kadar yanlış ve o kadar bü ; yü ; k haksızlık ki bu! Kendisini her tü ; rlü ; bilgi akışına aç ; ık bir gazete olarak konumlandırmak ö ; nemlidir ama bu gazetecilik değildir . Kanıta dayalı olmadan ' Bu cuma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı AKP hakkında kapatma işlemlerine başlayacak diye duyduk ' yazarsanız ve borsa ç ; ö ; kerse ve aradan haftalar geç ; mesine rağmen bu dediğiniz olmamışsa , bunun bir bedeli olmalı!

Gü ; lay Altan/Akşam