Zeytin Gen Bahçesine Okul Yapılmak İstenmesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi'nin Zeytin Gen Bahçesi olarak kullandığı ve 386 çeşit zeytin ağaç geninin bulunduğu alana İl Özel İdaresi tarafından okul yapılmak istenmesi

Zeytin Gen Bahçesine Okul Yapılmak İstenmesi
bilim insanları tarafından protesto edildi.
Ankara, Ege Üniversiteleri ile ÇÜ Ziraat Fakültesi ve diğer fakültelerden çok sayıda dekan ve öğretim üyesinin katıldığı protesto eylemine, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, TEMA ve çeşitli sivil toplum örgütleri destek verdi.
ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, geçen hafta bahçeye gelen İl Özel İdare Müdürlüğü yetkilileri ile avukatlarının yaklaşık 100 dönümlük arazide eğitim kompleksi planlandığını, arazinin boşaltılmasını, içindeki zeytin ağaçlarının da sökülerek başka yere nakil edilmesini istediklerini belirterek, böyle bir durumda 386 çeşit geni barındıran zeytinliğin yok olacağını kaydetti.
Arazinin tapusunun kendilerinde olduğunu ileri süren Küden, 2008 yılında bilgilerinin dışında İl Özel İdare tarafından imar değişikliği yapıldığını ve el değiştirildiğini öğrendiklerini söyledi.
Zeytinliği, dünyanın birinci gen merkezi haline getirmek için çalıştıklarını anlatan Küden, "Biz de bir eğitim kurumuyuz, eğitim kurumu başka bir eğitim kurumu yapılmasına karşı çıkar mı? Eğitim alanlarının yapılmasına karşı değiliz, bir daha oluşturulması imkansız olan eğitim alanımızın yok edilmek istenmesine karşıyız. Okul başka boş alanlara yapılabilir, burada şu an 386 genetik ağaç var. Bunlar zeytin sektörüne yön verecek çok kıymetli ağaçlar" diye konuştu.
Zeytin ve Zeytinyağı Derneği Adana Temsilcisi Murat Öztanrıöver de, yaptığı açıklamada, zeytin gen bahçesinin 1976 yılında ÇÜ Ziraat Fakültesi öğrencileri tarafından araştırma amaçlı oluşturulduğuna hatırlatarak, "Bu merkezde yapılan araştırmalarla zeytincilik sektöründe bölgemize ve Türkiye'ye yön verecek sonuçlara ulaşıldı. Bahçenin yok edilmesi, birçok araştırmanın da yok edilmesi anlamını taşıyor" dedi.
Ulusal Zeytin Konseyi Temsilcisi ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mücahit Taha Özkaya ise zeytin gen bahçesinin yok edilmesi halinde bir daha oluşturulmasının çok zor olduğunu söyledi. .
Katılımcılar, zeytinliği gezdikten sonra dağıldı.