Sürücünün arkasından ceza kesilmeyecek

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Türkiye'deki trafik kazalarının yüzde 95'inin sürücü hatalarından kaynaklandığını belirterek, "Hata yapan ne suç işlediğini bilmeli ve bir daha yapmamalı. Eğitimi kim iyi yapmışsa başarılı odur'' dedi.

Sürücünün arkasından ceza kesilmeyecek
  Emniyet Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nü ; n Dikmen binasında , 20 ilin trafikten sorumlu emniyet mü ; dü ; r yardımcıları ile birim amirlerinin katılımıyla ' ' Bö ; lge Değerlendirme Toplantısı ' ' yapıldı .

Toplantının aç ; ılışında konuşan Kö ; ksal , Tü ; rkiye ' de yaklaşık 15 milyon aracın , 20 milyonun ü ; zerinde de ehliyetli insanın bulunduğunu , yayalar da dikkate alındığında trafik sorununun bü ; tü ; n ü ; lkeyi ilgilendirdiğini sö ; yledi .

Trafikle ilgili hizmetlerin en iyi şekilde sunulması iç ; in 2007 yılının sonunda bir proje hazırladıklarını , bu kapsamda teknik ve altyapı hizmetlerinin geliştirildiğini anlatan Kö ; ksal , trafik kurallarına uyulduğu takdirde kazaların olmayacağını , bunun da eğitimden geç ; tiğini vurguladı .

Trafik teşkilatını teknolojik altyapı ve ekipman bakımından geliştirdiklerini , personele eğitim verdiklerini ifade eden Kö ; ksal , yaptıkları ç ; alışmalarla son yıllarda ö ; lü ; mlü ; kaza oranlarında yü ; zde 15 azalma olduğunu kaydetti .

Yeni dü ; zenlemeyle , trafik kazalarının bü ; yü ; k bir bö ; lü ; mü ; nü ; n taraflar arasındaki anlaşmayla ç ; ö ; zü ; ldü ; ğü ; nü ; , bunun da polisin trafik kazalarındaki zaman kaybını ö ; nlediğini dile getiren Kö ; ksal , şehirlerde kurulan ' ' MOBESE ' ' sistemlerine trafikle ilgili altyapıların da oluşturulduğunu , bunun da denetlemeye yardımcı olacağını sö ; yledi .

Yayaların eğitilmesinin de trafik kazalarının ö ; nlenmesi bakımından bü ; yü ; k ö ; nem taşıdığına dikkati ç ; eken Kö ; ksal , ' ' Tü ; rkiye ' de teknoloji kazaları ö ; nlemeye yetmiyor . Sü ; rü ; cü ; leri ve yayaları eğitmeliyiz . Ceza kesmek tek başına caydırıcı olmuyor . İnsanlara ceza yazmak eğitim değildir . Ceza yazıyorsunuz ama aynı suç ; lar işleniyor . Bizim gö ; revimiz kazaları ö ; nlemek ve kurallara uyulmasını sağlamaktır . Yapacağımız bir hareket , davranış insanları etkileyip caydırabilir ' ' diye konuştu .

Trafik polislerinin yollarda araç ; ların plakasını alarak ceza kestiğini , cezaların sü ; rü ; cü ; ye ulaşmasının yaklaşık 15 gü ; nü ; bulduğunu belirten Kö ; ksal , şö ; yle devam etti :

' ' Bu sü ; re iç ; inde sü ; rü ; cü ; hangi hatayı yaptığını bile unutuyor . ' Niye zamanında uyarmadınız? ' diyor . Bizim gö ; revimiz trafikteki hataları tespit etmektir . Sü ; rü ; cü ; lere ne hata yaptıklarını anlatmalıyız . Biz kontrollerimizi yapalım , insanlar kurallara uysun , gerekirse hiç ; ceza yazmayalım .

Trafik kazalarında insanlar ö ; lü ; yor , milli servet heba oluyor . Bu sorunu ç ; ö ; zmeliyiz , ç ; ö ; zerken zihniyet değişikliği yapmalıyız . Hata yapan ne suç ; işlediğini bilmeli ve bir daha yapmamalı . Eğitimi kim iyi yapmışsa başarılı odur . Gıyapta ceza istemiyorum , o işin tembelliğidir . Herkes elini taşın altına koysun . ' '

-DİĞER KONUŞMALAR-

Emniyet Genel Mü ; dü ; r Yardımcısı Osman Karakuş da Tü ; rkiye ' de sü ; rü ; cü ; lerin duyarsız ve sorumsuz davrandığını , kazaların bü ; yü ; k bir bö ; lü ; mü ; nü ; n de bu nedenden kaynaklandığını ifade ederek , elektronik denetimin etkin kullanılmasıyla sü ; rü ; cü ; hatalarının en aza indirilebileceğini vurguladı .

Mahalli idareler tarafından kurulan MOBESE sistemlerinde , kent ve trafik gü ; venliğinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Karakuş , ' ' Sadece insan unsuruyla , polis denetimiyle başarıya ulaşılabilir ama sorun kö ; kü ; nden tam anlamıyla ç ; ö ; zü ; lmez . Elektronik sistemlerin yaygınlaştırılması iç ; in ç ; alışmalıyız ' ' dedi .

Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan da Tü ; rkiye ' de gerç ; ekleştirilen toplantılarla Emniyet personelinin bilgilendiğini , trafik kazalarından kaynaklanan can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi iç ; in ç ; alışmalar yapıldığını sö ; yledi .

AA