Sac ve tandır ekmeği kadınlara gelir kapısı oldu

Kırşehir'de çalışan kadınlar ile kendi iş yerini kuran kadınların sayısında son 2 yılda büyük artış yaşanıyor. Daha çok gıda sektörüne yönelen kadın g

  Kırşehir ' de çalışan kadınlar ile kendi iş yerini kuran kadınların sayısında son 2 yılda büyük artış yaşanıyor . Daha çok gıda sektörüne yönelen kadın girişimciler , birbiri ardına saç ekmek ( gözleme ) salonu açıyor .

İlk etapta kadın derneklerinin öncülüğünde yemek sektörüne giren kadınlar kısa sürede büyük başarı elde etti . Sac ekmeği olarak adlandırılan gözleme , Kırşehir ' de kadınların en önemli geçim kaynaklarından biri haline geldi . Her geçen gün sayıları artarak adeta yeni bir sektör haline gelen gözleme salonlarında 15–70 yaş arası yaklaşık bine yakın kadın istihdam ediliyor . Kırşehir ' de daha önce sadece tarlada iş bulabildiklerini belirten kadınlar , sac ve tandır ekmeği ile yörede yapılan börek çeşitlerinin piyasada tüketiminin artması ile artık yemek sektöründe de kolayca iş bulduklarını ifade etti . Sac ekmeği yaparak aile bütçesine katkı sunduklarını söyleyen kadınlar , sac ekmeğinin kentte kadın istihdamında önemli bir yer tuttuğunu belirtti .

İmkânı olmadığı için okuyamadıklarını belirten gözlemeci kadınlar , " Yörede mesleki eğitim oranı düşük . Kadınlarda bu sayı çok daha az . Bine yakın kadın bu sac ekmeği salonları sayesinde ekmek yiyor . Ancak bütün kadınlar sac ekmeği yaparak geçimini sağlayamaz . Salon sayısı 50 ' yi geçti . Kent nüfusu bunu kaldırmaz . Bu nedenle kadınlara yönelik mesleki kurslara ağırlık verilmeli ve kadınların başka mesleklerde de çalışmasına imkân sağlanmalı . " diye konuştu .