Rusya ekonomisi krizden çıkıyor, sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 10,4 arttı

Rusya sanayi üretimi nisan ayında yıllık bazda yüzde 10,4 büyüdü. 2009'da sanayi üretimi yüzde 10,8 oranında düşüş yaşarken, gayri safi milli hasılada

Rusya sanayi üretimi nisan ayında yıllık bazda yüzde 10,4 büyüdü. 2009'da sanayi üretimi yüzde 10,8 oranında düşüş yaşarken, gayri safi milli hasıladaki küçülme de yüzde 7,9 olarak gerçekleşmişti. Rusya'nın 2010 beklentisi ise en az yüzde 5'lik büyüme.

Rusya Federal İstatistik Servisinin verilerine göre mart ayındaki sanayi üretimi artışı da yüzde 5,7 olarak gerçekleşti. Küresel anlamda satışlarda yaşanan artış, hammadde fiyatlarında yaşanan yükselme ve yerli talebin artmaya başlaması Rusya ekonomisinin hızla toparlanmasını sağlayacak.

Bloomberg'e açıklamada bulunan Goldman Sachs Group uzmanı Anna Zadarnova, ikinci çeyrekte Rusya ekonomisindeki büyümenin daha istikrarlı ve beklentilerin üzerinde olacağını söyledi. Enflasyonda yaşanan gerileme ve devlet destek programlarından sonuç alınmaya başlaması ikinci çeyrekteki büyüme hedeflerini yüzde 6'ların üzerine çıkarıyor.

Nisan ayında otomotiv sektörü yüzde 53'lük üretim artışı ile en çok büyüyen sektör oldu. Madencilik sektörü yüzde 5 artış sağlarken, makine üretimi yüzde 15,7, çelik boru üretimi yüzde 47 ve elektrik, doğalgaz üretimi de yüzde 2,6 artış sağladı.